ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο Κορινθιακός Κόλπος ήταν λίμνη!

Του Μανώλη Πιμπλή   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2010 07:00 |
 Ο Κορινθιακός Κόλπος ήταν λίμνη!

Προτού η στάθμη της θάλασσας ανεβεί κατά 120 μέτρα, οι Κυκλάδες ήταν ένα νησί και ο Κορινθιακός λίμνη, αποκαλύπτει ο αρχαιολόγος- ιστορικός Γεώργιος Σταϊνχάουερ
Oι σημερινοί φόβοι των κλιματικών αλλαγών έγιναν πραγματικότητα τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν. Όπως εξηγεί ο αρχαιολόγος και ιστορικός Γεώργιος Σταϊνχάουερ, στο Πλειστόκαινο (παλαιολιθική περίοδος) η στάθμη της θάλασσας που ακολούθησε την τήξη των πάγων ανέβηκε κατά τουλάχιστον 120 μέτρα. Προτού συμβεί αυτό, υπολογίζεται ότι η Κέρκυρα και η Λευκάδα στο Ιόνιο και η Σαλαμίνα και η Αίγινα στον Σαρωνικό ήταν ακόμη μέρος της ξηράς. Κάτι που σημαίνει ότι τα βαθύτερα σημεία του Κορινθιακού και του Σαρωνικού ήταν απλώς λίμνες...

Αλλά και στην ιστορική περίοδο η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε κατά 2-2,5 μέτρα. Αυτό δείχνουν ερείπια αρχαίων λιμένων (Πειραιάς, Επίδαυρος, Λακωνικό Γυθείου) με εγκαταστάσεις βυθισμένες στη θάλασσα ή και ολόκληρες πόλεις όπως το Παυλοπέτρι κοντά στην Ελαφόνησο. Λιμενικές εγκαταστάσεις βυθίστηκαν και στην Ανατολική Κρήτη, αντίθετα στη Δυτική υπήρξε ανύψωση, λόγω τοπικών γεωλογικών φαινομένων και το λιμάνι της Φαλάσαρνας βρίσκεται μερικά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το βιβλίο του Γ. Σταϊνχάουερ «Ιστορική Γεωγραφία του Αρχαίου Κόσμου. Ελλάδα- Ρώμη» αποτελεί μια συναρπαστική περιδιάβαση στη γεωγραφία του παρελθόντος. Η έκταση και ο πληθυσμός των ελληνικών και των ρωμαϊκών πόλεων, η ναυσιπλοΐα στη Μεσόγειο, η καταγωγή των Ελλήνων, η οικονομική λειτουργία της πόλης-κράτους, ακόμη και οι δρόμοι των καραβανιών έχουν θέση στο πολυσέλιδο έργο.

Για τους γεωγράφους, σημειώνει, τα όρια του μεσογειακού κόσμου είναι κλιματικά. Στον Βορρά ταυτίζονται με το βόρειο όριο της καλλιέργειας της ελιάς και στον Νότο με το βόρειο όριο του συμπαγούς φοινικοδάσους. Οι συμπαγείς φοινικοφυτείες είναι μια αδιάκοπη γραμμή που συνδέει τον Ινδό με τον Ατλαντικό περνώντας από Ιράκ, Συρία, Κάτω Αίγυπτο, Κυρηναϊκή και Άτλαντα. «Ωστόσο, ούτε αυτά ούτε, ακόμα λιγότερο, τα όρια των γεωλόγων (τεκτονικές ρωγμές) είναι τα ευρύτερα ιστορικά όρια της Μεσογείου. Γύρω από την κεντρική θάλασσα δημιουργούνται επάλληλοι κύκλοι ακτινοβολίας, πεδίο που απλώνεται σε όλες τις κατευθύνσεις και σβήνει όσο απομακρύνεται από τα παράλια».

ΙΝFΟ
Το βιβλίο του Γεώργιου Σταϊνχάουερ «Ιστορική Γεωγραφία του Αρχαίου Κόσμου. ΕλλάδαΡώμη» (Εκδ. Παπαδήμα, σελ. 840, τιμή:
75,60 ευρώ) παρουσιάζεται αύριο στις 19.00
στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23) από τον Πέτρο Θέμελη, τoν Παναγιώτη Δουκέλλη και τον συγγραφέα.

7
ΝΤΟΥΛΗΣ
17/03/2010 18:21
τιμή:
75,60 ευρώ

ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΩ 2 ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΙΖΩ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΙ ΚΑΛΙΤΕΡΑ
ΑΓΕΩΓΡΑΦΗΤΟΣ
16/03/2010 17:13
Γιατί τώρα τι είναι? Ανάμεσα σε δύο γέφυρες περικλείεται!
????
16/03/2010 13:25
Στάθη, όταν αναφέρεσαι στους "οικολόγους" αναφέρεσαι στην επιστήμη της οικολογίας ή σε αυτά που ακούς στα κανάλια κι έχεις προφανώς μπερδευτεί? Γιατι δεν ειναι καν οικολογικο το θεμα, ειναι αρχαιολογικό και παλαιοκλιματικό. Η οικολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις σχέσεις μεταξύ περιβάλλοντος και οργανισμών, καθώς και τη ροή ενέργειας και συστατικών απαραιτήτων για τη ζωή σε επίπεδο οικοσυστήματος. Δεν βλέπω τίποτα σχετικό με την οικολογία, κι όπως λες, ούτε κάτι καινούριο στο συγκεκριμένο άρθρο ως προς το γεγονός ότι η στάθμη των θαλασσών ανεβοκατεβαίνει. Γι'' αυτό άλλωστε το άρθρο βρίσκεται στην κατηγορία "Πολιτισμός". Τώρα αν θεωρείς ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών εκ νέου είναι κάτι για το οποίο οι πηγές πληροφόρησής σου υπερβάλλον, άλλαξε πηγή πληροφόρησης.
axaxa
16/03/2010 12:57
Και πώς το λέγαν το νησί; ΚΥΚΛΑΔΑ; Αχαχα καλο, ε;
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
16/03/2010 11:12
Γιατί δέν χρησιμοποιείτε σωστές λέξεις; Δέν αποκαλύπτει τίποτε ο κ. Σταϊνχάουερ. Είναι πασίγνωστα όλα αυτά. Απλώς ο κ. Σταϊνχάουερ επεξεργάζεται σωστά την επιστημονική γνώση καί τή βιβλιογραφία, καί βγάζει ένα εξαιρετικό βιβλίο, πού αυτήν τή γνώση τή διαχέει ευρύτερα. Γιατί οι δημοσιογράφοι αγάπάτε τά μεγάλα λόγια;
Σταθης
16/03/2010 11:04

ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ "ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ" ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΗΝ ΠΥΡΙΤΙΔΑ ΤΟΝ 21o ΑΙΩΝΑ (ΜΑΛΛΟΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΙΣ GREEN BUSINESS)

ΑΚ
16/03/2010 09:26
Αθήνα 2010: 4.5 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε μια πόλη με τριτοκοσμικό περιβάλλον