«Μπορούμε να κάνουμε από το καθετί «όφωνο», αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτό που στην πραγματικότητα θέλουμε να δείξουμε είναι οι δημιουργικές δυνατότητες στους ήχους που μας δίνουν τα καθημερινά υλικά και οι γνώσεις της εποχής».

Το 2004 ο Δημήτρης Σαρρής, εκπαιδευτικός μουσικής, στα πλαίσια ενός ακαδημαϊκού εργαστηρίου, δημιούργησε την πρώτη ομάδα μεταήχων στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ορχήστρα αποτελούμενη όχι απαραίτητα από γνώστες μουσικής, που εκφραζόταν με αυτοσχέδια όργανα, σκοπός της οποίας ήταν να πειραματιστεί και να «φτιάξει» ήχους που να μιλούν για τη φύση των ήχων. Η ιδέα βασίστηκε στον όρο «ενεργητική ακρόαση», που εισήγαγε η ακουστική οικολογία, η οποία αποτελεί ουσιαστικά διερεύνηση της αισθητικής πλευράς των καθημερινών ήχων. Με λίγα λόγια, η ομάδα «metasound group project», η οποία σήμερα αποτελείται από ακαδημαϊκούς δασκάλους και φοιτητές, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, δίνει μια νέα ψυχαγωγική και αισθητική πρόταση με προεκτάσεις και στην εκπαίδευση της μουσικής.

«Υλικά, όπως το ατσάλι ή το γυαλί, έχουν πολλές ηχητικές ιδιότητες. Πολλά αντικείμενα έχουν, εξαιτίας της κατασκευής τους, πολύ καλό ήχο. Για όλα χρειάζεται μια προσεκτική «ακουσ-ματιά». Με την άσκηση της ακοής, θα ανακαλύψουμε εκατοντάδες ήχους που, ενώ αγνοούμε καθημερινά, αυτοί παρεισφρέουν στο νευρικό μας σύστημα. Υπάρχει, ωστόσο, και η αισθητική πλευρά των καθημερινών ήχων. Πολλά πράγματα γύρω μας ακούγονται ποιοτικά σαν μουσικά όργανα. Αν κάποιος πειραματιστεί και εξασκηθεί, μπορεί να μάθει νότες και τεχνικές και να παίξει οποιοδήποτε μουσικό κομμάτι», σημειώνει ο κ. Σαρρής.

Οι πειραματισμοί της ομάδας μεταήχων οδήγησαν σε καινούργια αυτοσχέδια όργανα, ηχογόνες κατασκευές, ηχητικές εγκαταστάσεις, πολλές συναυλίες αλλά και ερευνητικές δημοσιεύσεις. Χρησιμοποιώντας ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, μπουκάλια, κουβάδες και κατσαρόλες, χαρτιά, ακόμα και απλώστρες κατάφεραν να οδηγήσουν σε μια διαφορετική προσέγγιση του ήχου και να δημιουργήσουν μουσική μέσα από τους ήχους του περιβάλλοντος.

«Η γνωστή μας μεταλλική απλώστρα, με τις συρμάτινες χορδές στις οποίες απλώνουμε τα ρούχα, μπορεί να ενεργοποιηθεί μουσικά, να παιχθεί δηλαδή με δοξάρι. Βγάζει πλούσιους ήχους και δημιουργεί ένα φυσικό βάθος, που της δίνει έναν διαστημικό χαρακτήρα. Αρκεί να ακουμπήσουμε τη λεκάνη της μπουγάδας πάνω της και να γίνει ηχείο», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Σαρρής.

Η ομάδα μεταήχων είναι μια πρόταση που έχει προεκτάσεις στην εκπαίδευση. Υπάρχουν τα εργαστήρια μεταήχων, στα οποία οι εκπαιδευτικοί ερευνούν τις δυνατότητες των αυτοσχέδιων οργάνων στο έργο τους, ενώ σύντομα αναμένονται να εκδοθούν στη χώρα μας και οι πρώτες μέθοδοι εκμάθησης. Παράλληλα, ο κ. Σαρρής πραγματοποιεί ειδικά σεμινάρια διδασκαλίας της χρήσης των αυτοσχέδιων οργάνων σε μουσικά σχολεία όλης της χώρας, αλλά και σε ιδιώτες. «Ένα μεγάλο μέρος της παιδείας αυτής το έχουν επωμιστεί οι εκπαιδευτικοί. Και αυτοί μπορούν να επιμορφωθούν και να συστηματοποιήσουν τις αρχές και τα ιδανικά τους για τη μουσική έκφραση. Ευτυχώς πια στις μέρες μας αυτή η γνώση δεν είναι δυσεύρετη», συμπληρώνει.

LΙΝΚ

http://www.metasound.gr