Λιγότεροι κατά 2.000 σχεδόν από τους περσινούς θα είναι φέτος οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε χθες το υπουργείο Παιδείας. Ο γενικός αριθμός εισακτέων ανέρχεται σε 68.345 θέσεις, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 70.305 υποψήφιοι. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να τις διεκδικήσουν οι 101.508 υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι υποψήφιοι υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο χωρίς νέα εξέταση για το 10% των θέσεων εισακτέων.

Αναλυτικά, 44.200 θέσεις αναλογούν στα πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες από 46.735 πέρυσι, ενώ 24.145 θέσεις αναλογούν στα ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΤΕ από 23.570 πέρυσι. Παρατηρούμε δηλαδή ότι στα ΑΕΙ έχουμε μείωση 2.535 θέσεων συνολικά, ενώ στα ΤΕΙ αύξηση κατά 575 θέσεις.

Δεδομένου ότι η μείωση θέσεων στα πανεπιστήμια αφορά μεν όλα τα ιδρύματα, αλλά κατά μείζονα λόγο τα κεντρικά (στα οποία πλην Αθήνας – Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται και το Πανεπιστήμιο Πατρών) και σχολές αιχμής όπως οι ιατρικές, οικονομικές, πολυτεχνικά τμήματα, νομικές κ.ά. είναι εύλογο ότι η δυσκολία πρόσβασης σε αυτές αυξάνεται. Το γεγονός λογικά θα επιφέρει άνοδο και στις βάσεις εισαγωγής –σε συνάρτηση φυσικά με τη δυσκολία των θεμάτων σε σύγκριση με τα περσινά.

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ. Στον αριθμό εισακτέων (68.345 θέσεις) δεν συμπεριλαμβάνονται –και άρα προστίθενται –οι θέσεις εισακτέων:

1. Για τις Στρατιωτικές Σχολές.

2. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

3. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

4. Οι θέσεις που ορίζονται καθ’ υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, όπως αθλητές με διακρίσεις, Ελληνες του εξωτερικού κ.λπ.

Ολοι οι πίνακες με τον αριθμό εισακτέων ανά ίδρυμα και σχολή. https://www.tanea.gr/news/greece/article/5224421/posoi-tha-eisaxthoyn-sthn-tritobathmia-ekpaideysh-to-2015-2016/