Κρύος ιδρώτας από τώρα για την τραγική κατάσταση με τα κενά στα σχολεία που αναμένεται να υπάρχουν το επόμενο έτος έχει πιάσει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Οι επιτελείς της νέας κυβέρνησης γνωρίζουν ότι ακόμα κι αν ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των 15.000 μόνιμων προσλήψεων (μαζί με τις επαναπροσλήψεις των διαθεσίμων) που θα γίνουν φέτος σε όλο το Δημόσιο μόνο για τα σχολεία, και πάλι θα απέμεναν πάνω από 7.000-10.000 κενά! Αυτό καθώς το καλοκαίρι αναμένονται πάνω απο 5.000 καινούργιες συνταξιοδοτήσεις που θα εκτινάξουν τον συνολικό αριθμό κενών σε κάπου 22.000-25.000.

Ετσι στο υπουργείο Παιδείας, παρότι ούτε τα φετινά κενά στα σχολεία δεν έχουν ακόμα καλυφθεί εντελώς, έχουν ήδη επιδοθεί σε ασκήσεις επί χάρτου και υπολογισμούς. Σίγουρο είναι ότι για μια ακόμα χρονιά χιλιάδες κενά θα καλυφθούν ξανά με αναπληρωτές, οι οποίοι αναμένεται μεν να είναι διπλάσιοι από τους περίπου 2.000 που ήταν την προηγούμενη χρονιά λόγω αύξησης του σχετικού κονδυλίου του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά σε καμιά περίπτωση αρκετοί. Οπότε θα κληθεί ξανά το ΕΣΠΑ να λειτουργήσει σαν «φελλός» και θα χρησιμοποιηθούν ευρωκονδύλια για την πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών.

Οσον αφορά τις μόνιμες προσλήψεις τώρα, η νέα ηγεσία του υπουργείου –αντίθετα με την προηγούμενη που είχε προαναγγείλει διαγωνισμό ΑΣΕΠ –επεξεργάζεται νέο τρόπο διορισμών που μοιάζει με την παλιά επετηρίδα. Ηδη ζητήθηκε πρόταση από την ΟΛΜΕ και χθες και από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, στην οποία μάλιστα ειπώθηκε ότι ακόμα δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για προσλήψεις, ούτε πρόβλεψη για αριθμό. Μελετάται μοριοδότηση κριτηρίων όπως η προϋπηρεσία, η επιτυχία σε προηγούμενο διαγωνισμό ΑΣΕΠ, πτυχία – μεταπτυχιακά – διδακτορικά, οικογενειακή κατάσταση κ.ά. Οπως διευκρινίστηκε πριν από λίγες μέρες –ύστερα από δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Αρ. Μπαλτά και του Τ. Κουράκη για το ζήτημα -, το ΑΣΕΠ θα συνεχίσει να ελέγχει τις προσλήψεις στην εκπαίδευση, ενδεχομένως όμως όχι πια με τον διαγωνισμό, αλλά με την αποτίμηση των μορίων και τη σύνταξη πινάκων διοριστέων. Πάντως αν η παιδεία δεν εξαιρεθεί από τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα τον Σεπτέμβριο.

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ. Στο μεταξύ, χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί παραμένουν απλήρωτοι τον Φεβρουάριο, καθώς έπρεπε να υπογράψει ο νέος γενικός γραμματέας, ο διορισμός του οποίου όμως δημοσιεύεται αύριο ή μεθαύριο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία έθεσε χθες το ζήτημα στο υπουργείο, το οποίο υποσχέθηκε τις επόμενες ημέρες να γίνουν κανονικά οι πληρωμές.

Τέλος, όπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο Αρ. Μπαλτάς, η προϋπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού που προσφέρθηκε από το σχολικό έτος 2012-13 και εφεξής (όπως και αυτή προσφέρθηκε μέχρι και το σχολικό έτος 2009-10) θα προσμετράται για ένταξη και κατάταξη στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών από το επόμενο σχολικό έτος 2015-16. Το ανώτατο συνολικό όριο μονάδων που μπορούν να λάβουν από προϋπηρεσία, έως 60 μήνες, είναι 16,80 μονάδες.