Ενα ιδιόρρυθμο μείγμα συνθηκών που περιλαμβάνει τις αυξημένες μετεγγραφές, την επιθυμία των υποψηφίων για επαγγελματική αποκατάσταση και τις καλύτερες επιδόσεις στις Εξετάσεις, συγκριτικά με πέρυσι, που διπλασίασαν τους αριστούχους εκτίναξαν τελικά τις βάσεις του 2014 στις περισσότερες σχολές αιχμής και ειδικά στην Περιφέρεια. Δημιουργήθηκε μια «μαγική εικόνα» με δύο όψεις: Από τη μία, υψηλόβαθμοι υποψήφιοι συνωστίστηκαν στα ρετιρέ και αρκετοί έμειναν εκτός των σχολών πρώτης προτίμησης. Συνολικά 3 στις 5 σχολές ανέβηκαν.

Από την άλλη, οι… αζήτητες σχολές –και ειδικά όσες δεν είχαν αντίστοιχες σε κεντρικά ιδρύματα ώστε να προτιμηθούν από τους δικαιούχους μετεγγραφής –έγιναν ακόμα πιο «υπόγειες», με αρκετούς να εισάγονται με βαθμολογία κάτω από τη βάση, και με 1.164 θέσεις να μένουν ακάλυπτες!

Η ζήτηση στις Στρατιωτικές και τις Αστυνομικές Σχολές ήταν ακόμα μία χρονιά μεγάλη λόγω της επαγγελματικής αποκατάστασης που υπόσχονται, ωστόσο η έκρηξη των βάσεων (π.χ. η Σχολή Αστυφυλάκων έφθασε τα 1.734 μόρια!) είναι τεχνητή και οφείλεται ιδίως στη μεγάλη μείωση των εισακτέων –πέρυσι ήταν 500 και φέτος 250. Σημειώνεται μάλιστα ότι οι ιδιώτες επιτυχόντες στη Σχολή Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

Σύμφωνα με την ανάλυση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Θανάση Κυριαζή, παρατηρείται μεγαλύτερη αύξηση των βάσεων εισαγωγής στα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Προφανώς αυτό οφείλεται στις μετεγγραφές, όπως επανειλημμένως είχαν επισημάνει και «ΤΑ ΝΕΑ».

Για παράδειγμα, στη Νομική Αθήνας έχουμε αύξηση της τάξεως του 0,8% και 143 μόρια επιπλέον των περυσινών. Στη Νομική Θεσσαλονίκης αύξηση 1,2% ή 215 μόρια, ενώ στη Νομική Κομοτηνής η αύξηση 2,2% αντιστοιχεί σε 389 επιπλέον μόρια. Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς της Αθήνας υπάρχει αύξηση 767 μορίων (4,4%), στην ίδια σχολή της Θεσσαλονίκης έχουμε αύξηση 968 μόρια (5,5%), στους Μηχανολόγους Μηχανικούς της Θεσσαλίας 7,3%, ενώ στην αντίστοιχη σχολή της Κοζάνης 13,1%, σχεδόν 2.000 μόρια δηλαδή (!), κάτι που υπογραμμίζει την προοδευτική αύξηση από το Κέντρο προς την Περιφέρεια στα μόρια, εξαιτίας των διευρυμένων δικαιούχων μετεγγραφών.

Οι Ιατρικές Σχολές. Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι Ιατρικές. Η Ιατρική Αθηνών εμφάνισε αύξηση της τάξεως του 1,7% που αντιστοιχεί στα 317 μόρια. Η Ιατρική Θεσσαλονίκης έχει αύξηση 2,4%, με επιπλέον 442 μόρια. Η Ιατρική Πάτρας 2,8% και 512 μόρια επιπλέον. Η Ιατρική Λάρισας 3,2%, 583 μόρια αύξηση. Η Ιατρική στο Ηράκλειο Κρήτης 3,2%, 589 μόρια. Η Ιατρική Ιωαννίνων 3,3% αύξηση, 605 μόρια και η Ιατρική Αλεξανδρούπολης 3,4% που αντιστοιχεί σε 620 μόρια.

Ανά κατηγορίες, στις Ιατρικές Σχολές η αύξηση έφθασε πάνω από τα 600 μόρια, στις Νομικές από 200 έως 400 μόρια, οι Πολυτεχνικές Σχολές ανέβηκαν έως 1.000 μόρια και οι Οικονομικές έως 900 μόρια.

Υπάρχουν βέβαια και σχολές που εμφάνισαν πτώση, ορισμένες μάλιστα σημαντική. Μεγαλύτερη μείωση έχουμε στη Σχολή Μουσικών Σπουδών Αθήνας, της τάξεως του -60%, στην Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας -58%. Στη Σχολή Μουσικών Σπουδών Θεσσαλονίκης -55,4%, στη Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Θεσσαλονίκης -48,6%, στη Μουσικών Σπουδών στην Κέρκυρα -45% και στην Τουριστικών Επαγγελμάτων στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης -40%.

Στα παράδοξα των φετινών βάσεων καταγράφεται και η περίπτωση του Τμήματος Τεχνολογιών Περιβάλλοντος Ζακύνθου που εκτινάχθηκε στα 5.683 μόρια, άνοδος η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι εισήχθη μόλις ένας φοιτητής πετυχαίνοντας αυτό το ρεκόρ, ενώ οι υπόλοιπες 68 θέσεις έμειναν κενές!

Με βαθμό κάτω από τη βάση. Και στον αντίποδα, όπως κάθε χρόνο μετά την κατάργηση της βάσης του 10, υπάρχουν και τα Τμήματα (μάλιστα είναι 121 από τα 450) στα οποία εισήχθησαν φοιτητές με βαθμολογία κάτω από τη βάση, την ίδια ώρα που στις σχολές αιχμής εκατοντάδες αριστούχοι έμειναν εκτός… Αυτό συνέβη σε Πανεπιστήμια και ιδίως σε ΤΕΙ.

Στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου για παράδειγμα έχουμε σε 3 τμήματα: στο Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης στη Χίο με 9.362, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών με 9.396 και Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων στη Σύρο με 9.142. Εχουμε και το Επιστημών Θαλάσσης στη Μυτιλήνη με 7.713. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κάτω από τη βάση βρέθηκε το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης με 8.229 μόρια, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών με 8.941 μόρια, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης με 8.287 μόρια. Αλλά και στο Πανεπιστήμιο Πατρών το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων με 8.279 μόρια. Ακόμη στο Αγρίνιο το Επιστήμης Υλικών, στο Αριστοτέλειο το Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και στο Καποδιστριακό το Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας. Επίσης παρατηρείται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός τμημάτων σε ΤΕΙ.

Στα ΤΕΙ Αθήνας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Πειραιά, Πελοποννήσου και Στερεάς υπάρχουν τμήματα που έχουν εισακτέους με αριθμό μορίων κάτω από 10.000. Επιπλέον φέτος έμειναν 1.164 κενές θέσεις, ενώ πέρυσι είχαν μείνει 836.

Οι εγγραφές

Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα γίνουν από Δευτέρα 15 έως και Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ανακοινώσουν οι Γραμματείες των τμημάτων. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες με αναλυτική εγκύκλιο. Ολοι οι επιτυχόντες στα ΤΕΙ εισάγονται στο α’ εξάμηνο. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης της Ρόδου και του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη θα ανακοινωθούν από τις ίδιες τις σχολές.