Σάλο έχει προκαλέσει στην Κρήτη ένα άκρως ρατσιστικό σχόλιο στελέχους της Νέας Δημοκρατίας και δημοτικής συμβούλου. Ο λόγος για την Αθηνά Σπανάκη η οποία έχει οριστεί από τον γραμματέα της ΝΔ, Λ. Αυγενάκη, Υπεύθυνη Περιφέρειας Κρήτης της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ με αρμοδιότητα «Γυναίκες στην Αυτοδιοίκηση».

Η κ. Σπανάκη, ελάχιστες ώρες μετά το τραγικό τέλος που βρήκαν γυναίκες και παιδιά στο Αγαθονήσι, όταν βούλιαξε βάρκα με μετανάστες, επιτέθηκε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στην Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ηρακλείου, Μαρία Καναβάκη, με αφορμή μια φωτογραφία όπου η τελευταία εμφανίζεται μαζί με γυναίκες μετανάστριες.

Αναλυτικά η κ. Σπανάκη αναφέρει:

«Αυτή είναι η αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής που ξαναποζάρει περήφανη στο φακό με την παρέα της… Ένας από τους λόγους που κατηγορήθηκα ήταν ότι είχα το θάρρος να μιλήσω για το μεταναστευτικό… Ελάτε λοιπόν μια μέρα από το ιατρείο της Ιτανου να δείτε ΅Ελληνίδες μανάδες να με παρακαλάνε να σκουπίσουν να σφουγγαρισουν να κάνουν οτιδήποτε για να εξασφαλίσουν ένα ποτήρι γάλα στα παιδιά τους… Δυστυχώς δεν προλαβαίνουν να ποζάρουν για φωτογραφία αλλά και ο φακός λυγίζει στην απελπισία τους…. Τα δώσατε όλα πίσω στις ΜΚΟ για να έχετε το χρόνο φωτογράφησης με την παρέα σας…

Δυστυχώς με τις φωτογραφίες ούτε τα προσφυγάκια θα σωθούν από τη θάλασσα και την πείνα ούτε τα Ελληνακια απο τα μαζεμένα χτυπήματα της πονεμένης μας Ελλάδας που με λεβεντιά έβαλε στην αγκαλιά της όλου του κόσμου τα παιδιά… Μια φωτογραφία της Ελλάδας ανεβάστε και αν έχετε τα κότσια γι αυτήν αγωνιστείτε και όχι για το φόντο της καρέκλας…. και για να μην προλάβουν κάποιοι φίλοι σας να πουν ξανά ότι θέλω ψήφους σας λέω ότι καθόλου δεν με απασχολούν ούτε οι ψήφοι ούτε οι καρέκλες…»

Τη στιγμή που ο δήμος τρέχει εδώ και καιρό ένα πρόγραμμα στήριξης προσφύγων και μεταναστών το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από την ευρύτερη κοινωνία της Κρήτης, επιχειρείται ένα κλίμα διχασμού στην περιοχή. Και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή όπου από την πλευρά της ΝΔ γίνονται ανοίγματα στο χώρο του κέντρου.