Μανούσος Παραγιουδάκης

Επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Τούρκοι κομάντος συνέλαβαν τους στρατιωτικούς

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/03/2018 10:03 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 08/03/2018 16:00 |
Επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Τούρκοι κομάντος συνέλαβαν τους στρατιωτικούς

Την εκτίμηση ότι οι δύο Ελληνες στρατιώτες έπεσαν θύμα ενέδρας στον Εβρο από Τούρκους και ότι η υπόθεση είναι στημένο επεισόδιο, εξέφρασε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Παραγιουδάκης και όπως είπε «τώρα, μπλέξαμε…».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παραγιουδάκης επισήμανε ότι τέτοιους είδους περιστατικά συμβαίνουν συχνά στη συνοριογραμμή, αλλά ποτέ δεν γίνονται συλλήψεις και «λύνονται επί τόπου», αμφισβητώντας την πληροφορία ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί παραβίασαν το τουρκικό έδαφος για 250 μέτρα: «Από τη στιγμή που δεν επέστρεψαν άμεσα οι στρατιωτικοί, περιπλέκεται η υπόθεση. Αφού δεν τέλειωσε τις πρώτες ώρες στα σύνορα, μπλέξαμε«, είπε.

«Αποκλείεται να τους συνέλαβαν απλοί Τούρκοι στρατιώτες. Πρέπει να ήταν άλλη δύναμη, εκπαιδευμένη να κάνει αυτό. Ειδικές δυνάμεις που είχε ετοιμαστεί για να υφαρπάξουν Έλληνες στρατιωτικοί. Να είχαν πάρει αυτή την εντολή», είπε.

«Στη θάλασσα εύκολα είναι να κάνεις εμβολισμούς, Στον Έβρο δεν είναι εύκολο. Ξέρουν ότι εκεί δεν παίζουμε. Υπάρχει μια άτυπη συμπεριφορά, ότι δεν συλλαμβάνεις εύκολα. Θεωρώ ότι είχε στηθεί το επεισόδιο», πρόσθεσε ο κ. Παραγιουδάκης.

Μιλώντας αργότερα στο Θέμα 104,6 ο κ. Παραγιουδάκης είπε: 

«Είναι αδύνατο πρακτικά να συλληφθούν άνδρες της περιπόλου, από αντίστοιχους άντρες της τουρκικής περιπόλου, γιατί είναι αντίστοιχων δυνατοτήτων. Πρόκειται για υφαρπαγή με ειδικές δυνάμεις».

«Θεωρώ ότι δεν μπορεί από το να συνελήφθησαν με άλλο τρόπο εκτός από ειδικές δυνάμεις. Άρα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι ήταν προσχεδιασμένο και οργανωμένο», τονίζει.
Όπως λέει ο στρατηγός στην περιοχή «έχουμε μια περιπολία που είναι εκπαιδευμένη, είναι οπλισμένη και ξέρει τι να κάνει σε τέτοιας περιπτώσεις». 

10
Πάνος / Αννόβερο
09/03/2018 13:56
Με Παπανδρέου στο τιμόνι της χώρας αυτά τα ρεζιλίκια δεν θα τα είχαμε. Έχει αποδειχθεί.
Βαγκω
10/03/2018 11:14
Πανο αυτο δεν ειναι θεμα Παπανδρεου. Ειναι θεμα στρατιωτικο, δηλαδη ΓΕΕΘΑ, δηλαδη μιας ομαδας καραβαναδων, δηλαδη ηλιθιων.
ΜΡ
08/03/2018 17:48
Παρόλο το σεβασμό προς τον στρατηγό, με βάση τις γνώσεις μου (υπηρέτησα ως λοχίας καταδρομών) πρέπει να παρατηρήσω ότι η πιθανότητα αυτή είναι μηδενική, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία: Οι δύο αξιωματικοί βρέθηκαν στη μεθόριο υπό συνθήκες πυκνής χιονοκάλυψης, σε διατεταγμένη υπηρεσία που φαίνεται πώς δεν ήταν περίπολο (πήγαν με τζιπ που πάρκαραν εκεί κοντά). Ποια ήταν η υπηρεσία προφανώς δεν θα αποκάλυπταν στους τούρκους ανακριτές και ίσως να μη μάθουμε ποτέ. Όπως σωστά είπε ο στρατηγός στη μεθόριο οι δυνάμεις (εκατέρωθεν) είναι "σφιγμένες", δηλ. έτοιμες να αντιδράσουν βίαια σε ενδεχόμενη κίνηση σύλληψης. Ως καταδρομέας γνωρίζω ότι ενέδρα στη συνοριογραμμή είναι αδύνατη, διότι δεν μπορείς να γνωρίζεις ποιά κάλυψη ακολουθεί αυτόν που εμφανίζεται. Οι τούρκοι δεν θα διακινδύνευαν ανταλλαγή πυρών ούτε μπορούσαν να γνωρίζουμε πότε θα περάσουν δικοί μας ή να περμένουν κρυμμένοι επ'άπειρον. Άρα οι δικοί μας χάθηκαν ή μπερδεύτηκαν από το χιονισμένο τοπίο θεωρώντας ότι κινούνται σε ελληνικό έδαφος. Το να περπατήσουν 100-200 μέτρα μετά τα σύνορα είναι υπόθεση 3-4 λεπτών, όχι παραπάνω. Όταν λοιπόν προχώρησαν και παρέμειναν για λίγο έστω κάπου αδρανείς, ήταν απλή υποθεση η σύλληψή τους από πιθανότατα πολυπληθέστερη ομάδα μάχης (6-8 άνδρες) που είχαν όλο το χρόνο να τους παρατηρήσουν ότι περιφέρονται έχοντας χάσει τον προσανατολισμό τους και να κινηθούν προς το μέρος τους, μην ξεχνάμε ότι στο σημείο που δεν μας χωρίζει ο ποταμός, η διάταξη των φυλακίων είναι πολύ πυκνή και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Η αποδόση της σύλληψης σε ενέδρα ειδικών δυνάμεων μπορεί να ικανοποιεί τη δίψα πολλών -και στρατιωτικών- να δώσουν μια εξήγηση υβριδικού πολέμου, αλλά ειναι πρακτικά απίθανη σε όποιον έχει γνώση ειδικών επιχειρήσεων
Spaceman5
08/03/2018 19:04
Αλλά και το δικό σου παράδειγμα που χρησιμοποιείς εδώ, αναφέρεται σε ενέδρα από ειδικές δυνάμεις (αυτή η πολυπληθέστερη ομάδα μάχης του αντιπάλου που φέρνεις ως παράδειγμα) που αιχμαλώτισαν τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, αυτό και πάλι αποδεικνύει την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου που έχουν βάλει μπρος οι Τούρκοι και όπως βλέπουμε εκτυλίσσεται απρόσκοπτα, τώρα το αν έχει μπεί και στο ελληνικό έδαφος αυτή η ομάδα των τουρκών αυτό θα αργήσουμε να το μάθουμε, αν το μάθουμε ποτέ...το ζήτημα πάντως είναι πως σε κάθε περίπτωση οι χειρισμοί σε πολιτικό επίπεδο από ελληνικής πλευράς αποδεικνύονται της πλάκας το λιγότερο, αυτό είναι που πρέπει να μας βάζει σε σοβαρότατες σκέψεις...εκτός αν εσύ έχεις μείνει ικανοποιημένος από τους ελληνικούς χειρισμούς, επειδή εγώ δεν έμεινα σίγουρα...
ΜΡ
08/03/2018 21:21
Δεν σχολίασα την πολιτική πλευρά ούτε τις πάγιες αδυναμίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Σχολιάσα τη δήλωση του στρατηγού και δεν αντιλαμβάνομαι τα αρνητικά σχόλια, εκτός αν όλοι ξαφνικά έγιναν σούπερ κομάντα. Η πολυπληθέστερη ομάδα μάχης που πιθανότατα συνέλαβε τους δικούς μας δεν προέρχεται κατ'ανάγκη από ειδικές δυνάμεις του αντιπάλου ούτε υποδεικνύει ειδικό σχέδιο σύλληψης: Τέτοια ομάδα δεν μπορεί να ήταν στατική ή μόνιμη σε ορισμένο σημείο, είναι αντίθετα απλή τακτική της μάχης περιορισμένου χώρου ο αρχηγός των μικρών ομάδων που βρίσκονται διεσπαρμένες σε μικρή απόσταση να κατευθυνει περισσότερους άνδρες σε μια κλειστή εμπλοκή - έτσι μαζεύτηκαν γρήγορα οι 6-8 τούρκοι που συνέλαβαν τους δικούς μας. Ήταν απλό επομένως να μαζευτούν 6-8 άτομα, δεν έχει να κάνει με επιχείρηση ειδικών δυνάμεων, έτσι κάνουν όλοι οι τακτικοί στρατοί. Το λάθος είναι από τη δική μας πλευρά, γιατί οι δύο αξιωματικοί δεν είχαν κάλυψη (άλλους δύο να τους παρακολουθούν). Οι τούρκοι αποκλείεται να μπήκαν σε ελληνικό έδαφος για να απαγάγουν δικούς μας, τέτοια εξασφαλίζονται από την εκπαίδευση των πεζικάριων του Έβρου και πρακτικά αποκλείονται (ο ανθυπολοχαγός είναι και αλεξιπτωτιστής, οπότε δεν παιζει να αιφνιδιάστηκε). Το κλειδί της κατανόησης είναι ότι υπήρξε γρήγορη πληροφορία ότι κάποιοι κινούνται έχοντας περάσει τη συνοριογραμμή, οπότε εντός συνόρων της Τουρκίας μαζεύτηκαν το πιο κοντνό περίπολο, ίσως και κάποια ομάδα άμεσης επέμβασης από το κοντινό φυλάκιο -η διάταξη δυνάμεων εκεί είναι πυκνή, οπότε αυτό λογικά παίρνει 5 λεπτά. Οι δικοί μας τους άκουσαν αλλά δεν είχαν απελευθερωμένους κανόνες εμπλοκής για να τους ρίξουν ή αντιλήφθηκαν ότι χάθηκαν σε τουρκικό έδαφος και δεν αντέδρασαν.
Θανος Αλαφογιαννης
08/03/2018 16:57
Τι σημασια εχει αν ηταν τουρκοι κομάντος, τουρκοι απλοι η σπεσιαλ; Το σημαντικο είναι αν περασαν τα σύνορα οι δικοι μας η όχι. Αν απλα ναι, τοτε πρεπει η ελληνικη ηγεσια να δηλωσει στην τουρκικη ότι αυτό δεν εγινε για κατασκοπια η άλλο λογο διατεταγμενο από τον ελληνικο στρατο, αλλα από λαθος και παραβαση των ιδιων των στρατιωτών και να ζητησει από τις τουρκικες αρχες αφου δικασουν τους παραβατες να τους παραδοσουν στην ελλαδα για να εκτεισουν τις ποινες τους εδώ αλλα και για να δικαστουν από ελληνικο στρατοδικιο για το σφαλμα τους. Που στην ουσια εχει εκθεση τον ελληνικο στρατο αλλα και ολη την χωρα. Στην ιδια δικη ισως συγκατηγορούμενοι πρεπει να είναι και οι διοικητες τους η οποιος αλλος θεωρειτε συνυπεύθυνος μεχρι τον υπουργο αμυνας.
Ε.Ε.Δ.
08/03/2018 15:44
Δεν αποκλειεται να εχηι δικαιον ο Στρατηγος κ. Μ. Παραγιουδακης, καιτοι βεβαιως οι αυτονοητως χαμηλοι τονοι της Ελληνικης Κυβερνησεως δεν επιβεβαιωνουν την εκδοχην αυτην. Αλλα το ζητημα ειναι οτι εκ των μεχρι τουδε γνωστων δεδομενων του επεισοδιου διαφαινεται μια απαραδεκτος προχειροτης εκ μερους του Ελληνικου Στρατου εις 1. την ετοιμασιαν, 2. την εκτελεσιν και 3. τον ελεγχον των περιπολιων. Μηπως οι υπευθυνοι πρεπει να εμφανισθουν ενωπιον Στρατοδικειου δια να αφυπνισθουν οι υπολοιποι; η το ζητημα ειναι σοβαρωτερον, δηλαδη ενδημικης απειθαρχιας εις υποτιθεμενως ετοιμοπολεμους μοναδας η ανυπαρξιας συγχρονων διαδικασιων εποπτευσεως δια περιπολιων των Συνορων μας;
Πάνος / Αννόβερο
08/03/2018 15:32
Κοιμηθείτε ήσυχοι !! Την εξωτερική ασφάλεια της χώρας ανέλαβε ο Φ. Κουβέλης , μέγας και αποφασιστικός πολιτικός με εξαιρετική γνώση των αμυντικών προβλημάτων της χώρας !!!!!
Βρασίδας
08/03/2018 14:40
Μα αυτό φαίνονταν εδώ και καιρό. Οι Τούρκοι με τις ασκήσεις τους στον Έβρο το είχαν «προαναγγείλει». Μας «έπιασαν» απροετοίμαστους λοιπόν κι αυτό είναι τραγικό λάθος της ηγεσίας του στρατού ξηράς!!!
Μια φορά και ένα καιρό
08/03/2018 13:34
Ώστε δεν χάθηκαν στην ομίχλη σααν την κοκκινοσουφιτσα όπως μας παραμύθιαζαν ο κακός λύκος ...