«Προχειρότητα» στην αντιμετώπιση του ζητήματος

ΙΣΑ: Απέτυχε παταγωδώς το πρόγραμμα οικογενειακού γιατρού

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2018 22:35 |
ΙΣΑ: Απέτυχε παταγωδώς το πρόγραμμα οικογενειακού γιατρού
Πρόκειται για τη δεύτερη παταγώδη αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μετά την αδυναμία στελέχωσης των ΤοΜΥ, για τις οποίες ήταν ανάλογα χαμηλό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος.

«Σε Βατερλό για το υπουργείο Υγείας εξελίχθηκε η προσπάθεια στελέχωσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με οικογενειακούς γιατρούς. Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στην απαράδεκτη πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ που προβλέπει απαξιωτικές αμοιβές για τους γιατρούς» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ειδικότερα, ο Ιατρικός Σύλλογος χορήγησε 372 βεβαιώσεις, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91, για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική. Το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπερνά το 37%, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του νέου συστήματος τον ερχόμενο μήνα, όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο Υγείας καθώς έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα.

Πρόκειται για τη δεύτερη παταγώδη αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μετά την αδυναμία στελέχωσης των ΤοΜΥ, για τις οποίες ήταν ανάλογα χαμηλό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, συνεχίζει ο Ιατρικός Σύλλογος.

«Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη»

Είναι προφανές ότι ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στο ανεδαφικό, κρατικοδίαιτο και ιδεοληπτικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επιχειρεί να επιβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αγνοώντας παντελώς τους φορείς. Είναι δε πρωτοφανής η προχειρότητα και η αναποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τόσο κρίσιμα ζητήματα, καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος που ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε πως «ο έλληνας γιατρός μπορεί να μαστίζεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση ωστόσο έχει αξιοπρέπεια και δεν επιτρέπει να τον εκμεταλλευτούν αυτοί που οδήγησαν στη φτωχοποίησή του.

»Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας είχαμε προειδοποιήσει ότι επιχειρείται να δομηθεί ένα θνησιγενές και ανεδαφικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προβλέπει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, ενώ αντιμετωπίζει τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δημόσια υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται».

Ο ΙΣΑ ζητά για άλλη μια φορά να συναφθούν συλλογικές συμβάσεις με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους κατά πράξη και περίπτωση για όλες τις ιατρικές ειδικότητες με ελεύθερη επιλογή γιατρού και για όσους γιατρούς το επιθυμούν.

4
Γιατρός στην Γερμανία
21/02/2018 06:12
Πάντως οι Έλληνες οικογενειακοί γιατροί στην Γερμανία με τους Έλληνες, Γερμανούς, Τούρκους, Πολωνούς ασθενείς τους τα πάνε μια χαρά. Γιατί αυτό δεν λειτουργεί στην Ελλάδα; Τι κατάρα μας κατατρέχει;
Ύβρις
21/02/2018 11:22
Πολλές κατάρες! Καταρχήν η κατάρα πως οι γιατροί επειδή ορκίστηκαν πρέπει να δουλεύουν δωρεάν αλλά να πληρώνουν ένα σωρό φόρους και εισφορές! Έπειτα πως το κράτος έχει την εμμονή πως γίνεται να φτιαχτεί σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας χωρίς λεφτά παρά μόνο με νόμους ! Τρίτο η παντελης έλλειψη σεβασμού διαχρονικά στους γιατρούς και ο συνεχής εξευτελισμός τους με τα χρέη του χρεοπυυ από το 2010 και οι αμοιβές των 0,7 ευρώ ανα ασθενή.Αληθεια στη Γερμανία τόσα παίρνει ο οικογενειακός γιατρός? Γιατί αν παίρνει τόσα εσείς γιατί φύγατε? Τέλος μη διαπράττετε την ύβρη να συγκρίνετε μια χώρα όπως η Γερμανία με μια μπανανία όπως η Ελλάδα.Γι αυτό φύγατε φίλτατε...
Γιατρός στην Γερμανία
21/02/2018 14:13
ο μέσος ιδιώτης γιατρός στην Γερμανία με 800 ασθενείς, 2 νοσοκόμες και ενοίκιο έχει κέρδος περίπου 10.000 Ευρώ τον μήνα. Βλέπει από 40-100 ασθενείς την ημέρα. Ο φόρος εισοδήματος στην κατηγορία αυτή είναι 35%. Δηλαδή μπορεί κανείς να υπολογίσει 6500 Ευρώ τον μήνα. Οι γιατροί του νοσοκομείου κερδίζουν 10-20% λιγότερα. Ο Γερμανός, ο Τούρκος, ο Πολωνός ασθενής προσφωνούν τον γιατρό: "Καλήμερα Δόκτορα Τάδε...." οι Έλληνες ασθενείς στην Γερμανία προσφωνούν τον γιατρό: "Ρε γιατρέ γαμώτο που ήσουνα και σ έπαιρνα όλο το βράδυ...." Δεν θα βελτιωθούμε σ αυτό. Αν είσαι γιατρός ξέρεις ότι τα χρήματα είναι δευτερεύον κίνητρο για τον γιατρό. Πρώτη έρχεται η ενδόμυχη επιθυμία να χαθούμε στο σκοτεινό δάσος της δυστυχίας του άλλου. Για αυτό οι πρώτοι μας συνάδελφοι ήταν ταυτόχρονα και ιερείς!
Geo
21/02/2018 00:47
Λογικό είναι οι άνθρωποι που ζουν με τα φακελάκια και υπηρετούν των υποτιθέμενο ορκο του Ιπποκράτη να περιμέναμε κάτι καλύτερο.