Το χαρτί της έκδοσης των 8 τούρκων αξιωματικών επέλεξαν να ξαναρίξουν στο τραπέζι οι Αρχές της γείτονος παρά το τείχος που έχει υψωθεί με την απόφαση του Αρείου Πάγου και την κατηγορηματική διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ότι το θέμα της έκδοσης έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα με σφραγίδα από το  Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Το ακανθώδες θέμα των 8 αξιωματικών, που παραμένουν υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης, βρέθηκε χθες, όπως ήταν αναμενόμενο, ψηλά στην ατζέντα κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής συνάντησης που είχε ο έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπιλάλ Ουτσάρ.

Ο τούρκος υφυπουργός μάλιστα είχε νωρίτερα συνάντηση με ομάδα εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Παπασπύρου όπου συζητήθηκαν ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ. Οπως όλα δείχνουν, η υπόθεση των 8 αξιωματικών που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το  καλοκαίρι του 2016 εξακολουθεί να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη γείτονα που μπορεί είτε να υποβάλει νέο αίτημα έκδοσής τους είτε να ζητήσει επισήμως να ξεκινήσει ποινική διαδικασία  στην Ελλάδα για πράξεις που φέρεται να έχουν τελεστεί επί τουρκικού εδάφους.

«Το τι θα κάνει περαιτέρω η τουρκική κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό είναι δικό της θέμα. Οι δυνατότητες που υπάρχουν για την υπόθεση αυτή είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια της Τουρκίας  να προβεί στις κατά νόμο ενέργειες» δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής μετά το τέλος της συνάντησης με τον τούρκο υφυπουργό που ήταν, είπε, «εποικοδομητική» και έγινε «με ειλικρίνεια και διαυγείς όρους».

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ. Ωστόσο δεν άφησε κανένα ανοιχτό παράθυρο με ορίζοντα την ενδεχόμενη έκδοση των 8 Τούρκων ακόμα κι αν επανέλθουν με νέο επίσημο αίτημα οι τουρκικές Αρχές όπως έχουν δικαίωμα.

«Το θέμα για την  έκδοση έχει ολοκληρωθεί με την απόφαση του Αρείου Πάγου», ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός επικαλούμενος τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου. «Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση αυτή δεν μπαίνει σε ζητήματα ύπαρξης ενδείξεων ενοχής για τους συγκεκριμένους αξιωματικούς. Αναφέρεται πρωτίστως στο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία οι αξιωματικοί αυτοί ενδέχεται να μην έχουν δίκαιη δίκη, όπως προβλέπεται από τους διεθνείς κανόνες. Αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή από όλους και πρώτα πρώτα από την ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε, επισημαίνοντας με νόημα  ότι «την απόφαση πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της η τουρκική κυβέρνηση για τις περαιτέρω ενέργειές της».  Εξάλλου, τόνισε ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος αποδέχθηκε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί την Τουρκία, «όσον αφορά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης επί του ζητήματος αυτού τις έχει εκφράσει με απόλυτη διαύγεια ο έλληνας Πρωθυπουργός».