Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο, στη Θεσσαλονίκη, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κεντρικό σύνθημα, «Η Μακεδονία Είναι Ελλάδα».

Όπως ανέφεραν από το μικρόφωνο οι διοργανωτές, στις 3 το μεσημέρι ο κόσμος που βρίσκεται στην παραλία της Θεσσαλονίκης υπολογίζεται στις 400.000. Η ΕΛ.ΑΣ (εκτίμηση στις 13:00) κατεβάζει το νούμερο στους περίπου 100.000 ανθρώπους

Η εξέδρα είχε στηθεί στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας, απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι συγκεντρωμένοι κάλυπταν όλη τη γύρω περιοχή, έχοντας αποκλείσει την παραλιακή λεωφόρο, και εκτείνονταν προς την πλευρά του Λευκού Πύργου, από τη μία πλευρά, και προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», από την άλλη.

Παρόντες στο συλλαλητήριο ήταν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου.

Παρών, ακόμη, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος του Μάριος Γεωργιάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Αριστείδης Φωκάς.

Επίσης, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.

Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. και ο Απόστολος Τζιτζικώστας περπάτησαν μέσα στο πλήθος, ενώ εκείνοι της Ενωσης Κεντρώων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πήγαν στον χώρο μπροστά και δίπλα από την εξέδρα.

Το συλλαλητήριο άρχισε λίγο μετά τις 2 μ.μ με χαιρετισμούς από εκπροσώπους ομοσπονδιών και συλλόγων και συνεχίζεται με τις ομιλίες.

Από το πλήθος ακούστηκαν αποδοκιμασίες για τους πολιτικούς και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Συγκέντρωση ενάντια στο συλλαλητήριο έκαναν αντιεξουσιαστές στην πλατεία της Καμάρας.

Άνθιμος: Μακεδονία ίσον Ελλάδα

Τη στήριξή του στο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας εξέφρασε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος τέλεσε αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία».

«Διαδηλώστε αδέλφια μου, Έλληνες Μακεδόνες, σε γη και θάλασσα σε γνωστούς και αγνώστους, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, σε Ρώσους και Ασιάτες, στα ανοιχτά πελάγη και στα πλάτη του ουρανού την μεγάλη αλήθεια, την μαρτυρία της ιστορίας, το τραγούδι των φονευθέντων ηρώων μας, τους ψαλμούς των μοναστηριών, της ιστορίας του αληθέστατο μήνυμα: Ότι, δηλαδή η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα και λίκνο των Ελλήνων, και όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών

Την ίδια ώρα του συλλαλητηρίου, ομάδα αντιεξουσιαστών προχωρά σε αντισυγκέντρωση στην Καμάρα, ενώ στην Αθήνα ομάδες αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν εναντίον πούλμαν που είχαν ξεκινήσει με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.