Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου σχετικά με τις δηλώσεις του Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στους δημάρχους για την κατάσταση στα hotspots. Οπως εξηγούν στα «ΝΕΑ», οι δηλώσεις αυτές είναι προϊόν κακής πληροφόρησης που είχε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον Ντε Μεζιέρ, η βασική αιτία για τις κακές συνθήκες διαβίωσης που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στα κέντρα υποδοχής, αναφέροντας μάλιστα το παράδειγμα της Μόριας, σχετίζεται με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, βάσει της οποίας η Αγκυρα δέχεται μόνο πρόσφυγες από την Ελλάδα, των οποίων οι διαδικασίες ασύλου ολοκληρώθηκαν στα νησιά. Οπως τόνισε, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει στείλει ειδικούς για θέματα ασύλου στα νησιά, οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν.

«Η ΕΕ άλλα και η Γερμανία έχουν προσφέρει τεράστιες επικουρικές υπηρεσίες, χρήματα είναι διαθέσιμα. Προσφέρεται βοήθεια –αλλά τις περισσότερες φορές δεν ενεργοποιείται από τους δημάρχους των νησιών» υποστήριξε στις δηλώσεις του ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, υποθέτοντας μάλιστα πως με αυτόν τον τρόπο οι δήμαρχοι ασκούν πίεση προκειμένου οι πρόσφυγες να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου υπάρχουν διαθέσιμες δυνατότητες στέγασης.

Στην κακή πληροφόρηση που προφανώς έχει ο Ντε Μεζιέρ αποδίδουν οι δήμαρχοι τις ατυχείς, όπως σημειώνουν, δηλώσεις. «Ενδεχομένως ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών έχει σύγχυση σχετικά με τις αρμοδιότητες που έχουν οι δήμαρχοι στη χώρα του και την Ελλάδα. Οντως, οι γερμανοί συνάδελφοί μας έχουν ευρύτατες αρμοδιότητες, που εμείς δεν έχουμε» σημειώνει ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς. Οπως εξηγεί, εάν για την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής των νησιών φταίει η συμφωνία της Ελλάδας με την Τουρκία, η Γερμανία έπρεπε να το γνωρίζει, «καθώς ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνέτεινε ώστε να προχωρήσει αυτή η συμφωνία. Και σε τελική ανάλυση, εάν εμείς ως δήμαρχοι, οι τοπικές μας κοινωνίες είχαμε τέτοια δύναμη που να επηρεάζουμε και να δημιουργούμε καταστάσεις, γιατί δεν ήμασταν στον διάλογο για τη συγκρότηση της συμφωνίας, γιατί ποτέ δεν ζητήθηκαν οι απόψεις μας;» αναρωτιέται.

Είναι ενδεικτικό πως σήμερα στα νησιά του Αιγαίου παραμένουν εγκλωβισμένοι συνολικά περισσότεροι από 13.550 πρόσφυγες και μετανάστες, με τη Λέσβο να αριθμεί περίπου 7.240. Στον καταυλισμό της Μόριας, δε, ο αριθμός των ανθρώπων αυτών είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν που στην πραγματικότητα μπορεί να φιλοξενήσει το κέντρο.

Οπως σημειώνει ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, μέσα στο 2017 για τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς οι δήμαρχοι και οι κάτοικοι των νησιών ήταν ήρωες. «Η δήλωση του Τόμας ντε Μεζιέρ, εάν διατυπώθηκε με αυτόν τον τρόπο, είναι βασισμένη σε προφανή λάθος πληροφόρηση που του παρείχε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής».

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Συνάντηση με τον γερμανό πρεσβευτή στην Ελλάδα, πάντως, θα επιδιώξουν να έχουν οι δήμαρχοι των νησιών. «Θέλουμε να του εξηγήσουμε ποια είναι η κατάσταση και ποιος πραγματικά ευθύνεται για αυτά που συμβαίνουν. Για παράδειγμα, στο κέντρο της ΒΙΑΛ δεν φταίει η τοπική κοινωνία που βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» 1.500 άνθρωποι σε μια δομή για 800, που δεν έχει χώρο ούτε για να φάνε, ούτε για να παίξουν τα παιδιά, ούτε για να περάσουν τη μέρα τους. Υπάρχει χώρος μόνο για να κοιμηθούν το βράδυ. Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας και της ελληνικής κυβέρνησης που την εφαρμόζει μερικώς» προσθέτει ο Μανώλης Βουρνούς.

Σε ό,τι αφορά τα χρήματα που, όπως ισχυρίζεται ο Τόμας ντε Μεζιέρ, δίνει η Ευρώπη αλλά δεν αξιοποιούνται από τους δημάρχους, ο Σπύρος Γαληνός, δήμαρχος Λέσβου, είναι κατηγορηματικός: «Δεν έχουν δοθεί χρήματα στους δήμους. Μήπως μιλά για τα χρήματα που δίνονται στην κυβέρνηση για το Προσφυγικό; Δεν παίρνουμε χρήματα εμείς και δεν διαχειριζόμαστε τα κέντρα κράτησης».

«Είμαι αναγκασμένος να διαμαρτυρηθώ δημόσια στον πρόεδρο, κ. Γιούνκερ, τον επίτροπο Μετανάστευσης, κ. Αβραμόπουλο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την ευθύνη για την κατάσταση στα hotspots την έχουν αυτοί που τα δημιούργησαν, με σκοπό να μετατρέψουν τα νησιά μας σε αποθήκες ανθρώπων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να εγκλωβίζεις χιλιάδες ανθρώπους σε ένα νησί για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους. Δηλώνω, σε ό,τι αφορά τον Δήμο Κω, ότι ουδέποτε προσεφέρθησαν βοήθεια αλλά και χρήματα από τη γερμανική κυβέρνηση, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο κ. Ντε Μεζιέρ» αναφέρει μεταξύ άλλων και η ανακοίνωση του δημάρχου Κω Γιώργου Κυρίτση.