Σε 10 προσαγωγές εκ των οποίων οι επτά μετατράπηκαν σε συλλήψεις, προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης η αστυνομία στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της ΒΙΑΛ στη Χίο, ύστερα από επεισόδια μεταξύ αντιμαχόμενων εθνικών ομάδων προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι συγκρούσεις, κατά τις οποίες υπήρξαν μικρές υλικές ζημιές σε οικίσκους του καταυλισμού, ξέσπασαν μεταξύ Αράβων και Αφγανών γι άγνωστο λόγο. ‘Αμεση ήταν η επέμβαση δυνάμεων αποκατάστασης της τάξης της αστυνομίας που εδρεύουν εκεί, με στόχο να σταματήσουν τα επεισόδια και ιδιαίτερα τον πετροπόλεμο μεταξύ των εμπλεκομένων.

Η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο μετά τα μεσάνυχτα.

Εν τω μεταξύ την Χίο επισκέπτεται την Πέμπτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Σκοπός του ταξιδιού, όπως δήλωσε ο κ. Μουζάλας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, είναι να δει από κοντά τις εργασίες τοποθέτησης οικίσκων στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, «ώστε να σταματήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, που περιμένουν την εξέταση του αιτήματος ασύλου που έχου υποβάλει, να μένουν σε σκηνές κάτω από κακές καιρικές συνθήκες».

Σημειώνεται ότι έξω από τον καταυλισμό ΒΙΑΛ είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι της περιοχής, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κοντινού στον καταυλισμό χωριού Χαλκειός Κώστα Φουτράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας θα συναντηθεί μέσα στην ημέρα μαζί τους.

Μυταράκης: Ο Μουζάλας έφτασε κρυφά στο νησί

Σε δήλωση του σχετικά με την επίσκεψη του Γ. Μουζάλα στη Χίο, ο βουλευτής του νησιού της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης σημειώνει ότι:«ο πειθαναγκασμός και η καταστολή είναι τα μοναδικά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια κυβέρνηση ανίκανη και ανύπαρκτη. Μια κυβέρνηση που δεν συζητά. Που δημιούργησε έμφραγμα στη Χίο και στα άλλα νησιά με την ανεύθυνη πολιτική της και σήμερα το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να στέλνει τα ΜΑΤ ενάντια σε κατοίκους που ευλόγως ανησυχούν και διαμαρτύρονται».

Ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας προσθέτει ότι: «Έχω ήδη δηλώσει ότι η επέκταση της ΒΙΑΛ δε με βρίσκει σύμφωνο. Γιατί, η ανικανότητα της κυβέρνησης γέμισε τη ΒΙΑΛ. Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να προστατεύσει τα θαλάσσια σύνορά μας. Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί τη διαδικασία ασύλου και να προχωρήσει σε άμεσες επαναπροωθήσεις βάσει της ισχύουσας συμφωνίας».

Τέλος ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει: «ο κ. Μουζάλας έφτασε σήμερα κρυφά στο νησί μας χωρίς να μας ενημερώσει. Προφανώς δεν επιζητά το διάλογο. Πριν λίγες μέρες είχε έρθει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου του, και αυτός χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Αυτός είναι ο τρόπος που πολιτεύεται αυτή η κυβέρνηση: Πίσω από κλειστές πόρτες για να καλύπτουν την ανικανότητά τους. Αλλά κανείς από εμάς τους υπόλοιπους δεν εφησυχάζει».