Συνεχίζεται ο «γολγοθάς» των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, που μετρούν ακόμα τις πληγές τους από τις καταστροφικές πλημμύρες, που είχαν σαν αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Την Κυριακήοι άνδρες της ΕΜΑΚ, οι πυροσβέστες και οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας που επιχειρούν στις περιοχές της Μάνδρας, εντόπισαν ακόμα μία σορό, προσπαθώντας να απομακρύνουν τις λάσπες και τα διάφορα φερτά υλικά που παρέσυραν οι ορμητικοί χείμαρροι την περασμένη Τετάρτη.

Για την αποκατάσταση της ψυχραιμίας στους κατοίκους της Μάνδρας μετά από τον πανικό που επικράτησε νωρίτερα την Κυριακή, λόγω της διάδοσης πληροφοριών για νέες πλημμύρες, επιλήφθηκε αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος εγκαταστάθηκε προσωρινά στο δημαρχείο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως ό,τι βοήθεια έχει ζητηθεί ή ζητείται από την δήμαρχο Μάνδρας Ειδύλλιας Ερυθρών κ. Κριεκούκη Γιάννα, έχει δοθεί από την Περιφέρεια Αττικής και πως είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε νέων προβλημάτων προκύψουν».

Στο μεταξύ συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από τα συνεργεία με τους μηχανικούς της Περιφέρειας και του υπουργείου Μεταφορών – Υποδομών.

Σε κίνδυνο ακόμα 300 σημεία στην Ελλάδα

Η τραγωδία στην δυτική Αττική έφερε στην επιφάνεια το χρόνιο πρόβλημα των αυθαιρεσιών, των καταπατήσεων, της πυκνής δόμησης. Ο Ευθύμιος Λέκκας καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης καταστροφών μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 300 σημεία στην Ελλάδα τα οποία διατρέχουν κίνδυνο. «Το πιο κρίσιμο στοιχείο στην εξέλιξη του φαινομένου δεν είναι μόνο η έντονη βροχόπτωση, αλλά είναι και ισόποσος όγκος εδάφους που παρασύρθηκε από το νερό καταλήγοντας να είναι το νερό ο διπλάσιος όγκος λάσπης, δηλαδή το έδαφος που παρασύρθηκε από το νερό είναι εκείνο που έπνιξε την Μάνδρα. Δηλαδή δεν είναι μόνο το ακραίο καιρικό φαινόμενο αλλά η ακραία διάβρωση, η οποία προκλήθηκε από την πτώση του νερού. Κι όλα αυτά μαζί συνδυάστηκαν κι έγινε ο διπλάσιος όγκος λάσπης. Νερό και έδαφος διπλασίασαν τις καταστροφές» τονίζει ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «για την επόμενη μέρα, πρέπει να γίνουν μέτρα πρόληψης, διότι οι επόμενες καταστροφές είναι μπροστά μας. Δηλαδή, μέτρα πρόληψης που δεν έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια και πρέπει να γίνουν τώρα. Όπως διάνοιξη των χειμάρρων, κατεδάφιση εδώ και τώρα των αυθαίρετων κτισμάτων που είναι μέσα σε κοίτες ή των καταπατήσεων των χειμάρρων. Αυτό που είδαμε στην Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο θα μπορούσαμε να το δούμε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας», επισημαίνοντας ότι «το πού θα σημειωθεί η επόμενη καταστροφή είναι θέμα το πού θα πέσει η επόμενη βροχή. Κι όλα αυτά λόγω μπαζώματος των ρεμάτων, καταπατήσεων, αυθαίρετης δόμησης, γεωλογικών και γεωμορφολογικών συνθηκών».

Ο Αντώνης Λάλος διευθυντής ΕΜΥ αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όλο το νερό που έπεσε πάνω στο βουνό κατέβηκε κάτω. Είναι αυτό που λέμε πλημμυρικά φαινόμενα». Όπως τονίζει:

«Το φαινόμενο ήταν συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Σύμφωνα με την εικόνα του ραντάρ που υπήρχε εκεί, η βροχή που έπεσε προς τα Μέγαρα, στη Ν. Πέραμο ήταν αρκετή, ενώ στη Μάνδρα ήταν λίγη. Όλο το νερό που έπεσε πάνω στο βουνό, στο όρος Πατέρα το κατέβασε κάτω. Είναι αυτό που λέμε πλημμυρικά φαινόμενα. Για αυτό ακριβώς κι οι κάτοικοι δεν περίμεναν να γίνει αυτό που έγινε».

Ο Παναγιώτης Σαμπαντακάκης διδάκτορας υδρογεωλογος ΙΓΜΕ, αντιπρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων γεωλόγων σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ σημειώνει: «Χρειάζονται τεχνικές παρεμβάσεις. Να διανοιχθούν τα ρέματα όπου χρειάζεται και φυσικά να γίνει ο ανάλογος εγκιβωτισμός όταν οι κοίτες περνούν και διασχίζουν τον δομημένο χώρο». Επισημαίνει δε ότι: «Τα φαινόμενα αυτά είναι επαναλαμβανόμενα ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής διότι είναι μια πυκνοδομημένη περιφέρεια. Αυτή η περιοχή έχει κακοποιηθεί από την πυκνή, αυθαίρετη δόμηση χωρίς σχεδιασμό. Έχουν κλειστεί δεκάδες ρέματα, διαρκώς επιχώνονται και από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί και σε επίπεδο κεντρικής πολιτείας είτε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο για να αποτρέπονται αυτά τα φαινόμενα. Πάντοτε θα βρέχει έντονα, λιγότερο ή περισσότερο. Να μην ξεχνάμε ότι το πιο πρόσφατο γεγονός ήταν στο τέλος Οκτωβρίου του 2015 στη Μάνδρα. Για ποιον λόγο θα πρέπει να μας παραξενεύουν αυτά τα επεισόδια;».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμπαντακάκη: «Πρέπει τα έργα σε μια αστική περιοχή αφενός να έχουν έναν χαρακτήρα προληπτικό, που δυστυχώς δεν έχουμε αφού στην Αττική έχουν κλειστεί τα πάντα, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόληψη. Εδώ χρειάζονται τεχνικές παρεμβάσεις».

Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων

Εν τω μεταξύ ο κατάλογος των θυμάτων από την κακοκαιρία που έπληξε τη Δυτική Αττική, μακραίνει, δυστυχώς. Το πρωί του Σαββάτου εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από την ΕΜΑΚ νεκρός άνδρας κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας ενώ οι σοροί άλλων δύο ατόμων ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας.

Οι σοροί, ενός άνδρα 35-40 ετών και ενός 50-55 ετών περίπου, εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή στον κόλπο της Ελευσίνας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Η ανάσυρσή τους έγινε με τη συνδρομή ανδρών της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών. Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Στο μεταξύ στις 770 είχαν φτάσει οι διενεργηθείσες αυτοψίες στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και στη Δ.Ε. της Νέας Περάμου, από τα εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια (120 μηχανικοί) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το Σάββατο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου,

-Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 544 αυτοψίες συνολικά. Τα 428 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα: 319 κατοικίες, 62 επαγγελματικοί χώροι, 1 δημόσιο κτίριο και 46 αποθήκες – υπόγεια.

-Στο Δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν 226 συνολικά αυτοψίες. Τα 216 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 122 κατοικίες, 50 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 42 αποθήκες – υπόγεια.

Οι αυτοψίες, από το σύνολο των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι, η θεομηνία που έπληξε τη Δυτική Αττική, με επίκεντρο κυρίως τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο έχει στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 19 άτομα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφέρεια Αττικής οι πολίτες για τις ανάγκες σίτισης θα να απευθύνονται:

Στη Νέα Πέραμο: στο Κοινοτικό Κατάστημα (οδός 25ης Μαρτίου 11), τηλ.: 22960-32640 και 34520

Στη Μάνδρα: στο Δημαρχείο (οδός Στρατηγού Νικολάου Ρόκκα 45), τηλ.: 2132014900-950-951-945

Για ανάγκες στέγασης οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται:

Στους κατά τόπους Δήμους.

Για την καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται:

Στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Δυτικής Αττικής, Ηρώων Πολυτεχνείου 78 – Ελευσίνα

Τηλ. Επικ/νιας: 213 2047088 / 086

Λοιπά σημεία ενημέρωσης και εξυπηρέτησης πολιτών και πληγέντων:

Στους κατά τόπους Δήμους.