Μουδιασμένη εξακολουθεί να παραμένει η κυβέρνηση στον απόηχο της στυγνής δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, χωρίς να είναι ικανή να διαμορφώσει τις εξελίξεις. Μολονότι η υπόθεση δείχνει να μην έχει πολιτικό υπόβαθρο ή οσμή τρομοκρατίας, δεν αναιρεί το γεγονός ότι εμπεδώνει το αίσθημα ανασφάλειας που υπάρχει στους πολίτες και την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά το εν λόγω ζήτημα, το οποίο είναι κομβικό για την ίδια τη δημοκρατική τάξη.

Η εντολή του Μαξίμου προς κάθε κυβερνητικό στέλεχος είναι να αποσυνδεθεί το στυγερό έγκλημα από την πολιτική ατζέντα, στην αφετηρία μάλιστα της επίσημης πρωθυπουργικής επίσκεψης, μαζί με μεγάλη ομάδα υπουργών, στις ΗΠΑ. Γραμμή της κυβέρνησης παραμένει το επιχείρημα ότι «πρέπει να αφήσουμε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της», ενώ και η αρχική δήλωση Τσίπρα επεσήμανε απλώς το αυτονόητο: ότι, δηλαδή, θα πρέπει να συλληφθούν οι δράστες και να διαλευκανθεί η υπόθεση.

«Ας μην προσπαθούμε να εξαγάγουμε πολιτική υπεραξία από μια τέτοια τραγική εξέλιξη» έσπευσε χθες να εκπέμψει αντίστοιχα μηνύματα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (Σκάι), κατηγορώντας έτσι εμμέσως τη ΝΔ για πολιτική εκμετάλλευση της δολοφονίας λόγω της πολιτικής καταγωγής του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Η αντιπολίτευση, ωστόσο, μεταφέρει ήδη την πολιτική αντιπαράθεση στο πεδίο της ασφάλειας και αναδεικνύει τα κενά στη συνολική αντεγκληματική πολιτική, τα οποία ενισχύουν το αίσθημα ανασφάλειας και ανομίας. Λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου, άλλωστε, ο Ρουβίκωνας προέβη ανενόχλητος σε μια ακόμη «παρέμβασή» του στην ισπανική πρεσβεία, η οποία θα μπορούσε εύκολα να λάβει διαστάσεις πολιτικού και διπλωματικού επεισοδίου.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατ’ επανάληψη έχει βάλει ως προτεραιότητα της ατζέντας του τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, υπενθύμισε χθες ότι «η ΝΔ έχει εκφράσει, εδώ και καιρό, την έντονη ανησυχία της για την εικόνα πλήρους ανομίας που επικρατεί ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Ανομία που επιτείνεται από την αδικαιολόγητη ανοχή που κάποιοι δείχνουν στη βία και την παραβατικότητα».

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ. Αντίστοιχη ήταν και η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά, η οποία τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για το διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας και ανομίας που ενισχύει η δολοφονία του γνωστού ποινικολόγου.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στην κυβέρνηση, εξάλλου, ήταν και ο Θόδωρος Πάγκαλος, υπαινισσόμενος πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και μάλιστα με πολιτική κάλυψη: «Το Μαξίμου έσπευσε να αποκλείσει την τρομοκρατική ενέργεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τους μπαχαλάκηδες. Δείχνει τον πανικό της κυβέρνησης, που, πέρα από τα καταστρωμένα σχέδιά της με τους τρομοκρατικούς κύκλους, είναι τάτσι μίτσι κότσι με τους τρομοκράτες» σχολίασε (Παραπολιτικά fm) ο πρώην υπουργός.