Σε «πόλεμο» οδηγούνται το υπουργείο Παιδείας και ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, με τους φοιτητές των ανώτατων ιδρυμάτων στη μέση, οι οποίοι και φέτος, όπως φαίνεται, δεν θα πάρουν πανεπιστημιακά συγγράμματα. Οι εκδότες επιστημονικών βιβλίων καταγγέλλουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους από το κράτος, οι οποίες και οδήγησαν σε προχθεσινή απόφαση της συνέλευσης του συλλόγου τους για αναστολή της διανομής των επιστημονικών συγγραμμάτων τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά 2017-18.

Το υπουργείο Παιδείας χρωστάει στους εκδότες των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων 55 εκατομμύρια ευρώ και η τελευταία πληρωμή που έκανε στον σύλλογό τους τον περασμένο μήνα αφορούσε τιμολόγια του Απριλίου και του Μαΐου του 2016!

Στη δημοσιοποίηση της απόφασης των εκδοτών να «παγώσουν» τις διανομές εκπαιδευτικών συγγραμμάτων για φέτος, από το υπουργείο Παιδείας απαντούσαν χθες ότι «εμείς συνεχίζουμε τις πληρωμές των εκδοτών κανονικά και θα σας δώσουμε και σχετικά στοιχεία σύντομα»…

«Φυσικά και κάνουν πληρωμές» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων Αλέξανδρος Παπαζήσης μιλώντας στα «ΝΕΑ». «Η διαφορά είναι ότι οι τελευταίες πληρωμές που έκαναν αφορούσαν καθυστερημένα τιμολόγια που έπρεπε να εξοφληθούν πριν από ενάμιση χρόνο» συνεχίζει.

Κατ’ επέκταση οι εκδότες επιστημονικών βιβλίων κατέβασαν τα «ρολά» χθες για τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Τα πανεπιστημιακά συγγράμματα κοστίζουν στο κράτος ετησίως γύρω στα 50 με 55 εκατομμύρια ευρώ, ποσό τεράστιο για να το καθυστερείς, αν υπολογίσει κανείς ότι το συνολικό ποσό για το λειτουργικό κόστος των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ είναι γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.