Προβληματική είναι για την κυβέρνηση η εικόνα που κατέγραψε η δημοσκόπηση της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση του ναυαγίου τού «Αγία Ζώνη ΙΙ». Οι πολίτες ουδόλως, δηλαδή, πείθονται από όσα δήλωσαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ή άλλα κυβερνητικά στελέχη πως ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα και αποτελεσματικά, καθώς το 68% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρεστημένο από όσα έκαναν (ή δεν έκαναν) η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί. Μόλις το 12% αυτών δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ είναι εξόχως χαρακτηριστικό πως δυσαρέσκεια εκφράζει ακόμη και το 60% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 23% εγκρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Αντίστοιχα, ένα συντριπτικό ποσοστό –που αγγίζει το 77% –απορρίπτει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και των στελεχών της πως επρόκειτο για ένα απλό ατύχημα και εκτιμά πως οδηγεί σε μια οικολογική καταστροφή με μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, και πάλι 7 στους 10 συμφωνούν με αυτή την άποψη –συνεπώς, το πλήγμα για την κυβέρνηση είναι ακόμη βαθύτερο, καθώς η γραμμή άμυνας που ακολούθησαν ο υπουργός Ναυτιλίας και το Μέγαρο Μαξίμου δεν πείθει ούτε τον πυρήνα των δικών τους ψηφοφόρων.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο πολιτικών ευθυνών κυβερνητικών στελεχών και παραιτήσεών τους για την οικολογική καταστροφή, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: το 59% των πολιτών απαντά στη δημοσκόπηση πως υπάρχει σοβαρό θέμα και άρα θα έπρεπε να ακολουθήσουν παραιτήσεις, με το πιο εντυπωσιακό στοιχείο να αποτελεί η στάση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι μισοί (51%) δίνουν την ίδια απάντηση.

Μόλις το 40% επιδοκιμάζει την απόφαση Τσίπρα να κρατήσει στη θέση του τον Κουρουμπλή, αλλά και του ιδίου να μην παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.