Αγρυπνοι στις αυλές των σπιτιών παρέμεναν μέχρι αργά τη νύχτα αρκετοί κάτοικοι και ιδιοκτήτες εξοχικών στη Μόλα Καλύβα, στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, αφού είδαν τις φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή να φτάνουν μέχρι τον οικισμό τους. Οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν ολονύχτια μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις δεκάδες, διάσπαρτες, εστίες φωτιάς που κατακαίνε πολύτιμο πευκοδάσος.

Η εικόνα αργά το βράδυ της Παρασκευής ήταν πολύ καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ώρες, όταν η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη. Σ’ αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι κόπασαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν από νωρίς και ενίσχυαν το μέτωπο της πυρκαγιάς προς το Κασσανδρινό.

Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εμφανίζονταν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επιχείρηση της κατάσβεσης, με την προϋπόθεση ότι δεν θα φυσήξουν ισχυροί άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παρότι το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορεί να αποτιμηθεί ακόμη και θα φανεί με το πρώτο φως της ημέρας όταν σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς, ο μέχρι στιγμής ανεπίσημος απολογισμός αναφέρει ότι έχουν καταστραφεί τουλάχιστον δύο σπίτια στην περιοχή της Μόλα Καλύβα, ενώ μεγάλες εκτιμάται ότι είναι οι καμένες εκτάσεις στο πευκοδάσος της περιοχής. Ζημιές φαίνεται ακόμη να προκλήθηκαν σε εκατοντάδες ελαιόδεντρα.

Με λάστιχα κατάβρεχαν τις αυλές

Με λάστιχα κάτοικοι του οικισμού επιχειρούσαν να βρέξουν τις αυλές των σπιτιών τους, τη στιγμή που πυκνοί μαύροι καπνοί κύκλωναν τις περιουσίες τους και η ατμόσφαιρα γινόταν αποπνικτική. Αρκετοί ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, που μετά το πέρας της θερινής σεζόν είχαν επιστρέψει στους τόπους μόνιμης διαμονής τους, έσπευσαν στην Μόλα Καλύβα για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Η περιοχή –τουριστικός προορισμός– ακόμη και τώρα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνει ικανοποιητικό αριθμό ξένων επισκεπτών. Για πολλούς από αυτούς, όπως τόνισαν, η πυρκαγιά ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία, αλλά δεν τους εξώθησε να διακόψουν διακοπές τους.

Από την πρώτη στιγμή δεκάδες πυροσβέστες με υδροφόρα οχήματα μετέβησαν στην φλεγόμενη περιοχή, ενώ τρία αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο έκαναν συνεχώς ρίψεις νερού μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Επίσης, σκαπτικά μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κινητοποιήθηκαν άμεσα, συνδράμοντας στο έργο της πυρόσβεσης και αρκετοί ήταν οι εθελοντές που ρίχθηκαν στη μάχη με τις φλόγες.

Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά ερευνώνται, αν και κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για ανθρώπινο παράγοντα.

Εκκενώθηκε ξενοδοχείο στα Λουτρά Σερρών

Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε τη νύχτα σε δασική έκταση στο Λιβάδι του δήμου Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη. Παρότι το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται ανάμεσα σε δυο χωριά, δεν απειλούνται κατοικίες.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης παίρνουν μέρος 22 πυροσβέστες με 12 οχήματα και 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Λουτρά Σιδηροκάστρου Σερρών, όπου το βράδυ της Παρασκευής εκκενώθηκε ξενοδοχείο λόγω των καπνών. Περίπου 70 άτομα αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν. Στις προσπάθειες κατάσβεσης παίρνουν μέρος 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα.

Πυρκαγιά μαίνεται σε πολλά μέτωπα και σε δύσβατη ορεινή περιοχή στο Μοναστηράκι Δράμας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής και σύντομα πήρε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν μάχη για να μην κινδυνέψει ο οικισμός Καλλίφυτου, τη στιγμή που νέα πυρκαγιά ξεσπούσε στον ΧΑΔΑ Δράμας.

Στη διάρκεια της ημέρας τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερο με διαρκείς ρίψεις νερού.