Δικαστική συνδρομή για την έκδοση του 38χρονου «βαρόνου των bitcoin» ζήτησε η Ρωσία, προκειμένου να δικαστεί στην πατρίδα του για απάτη ύψους 10.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο 38χρονος Ρώσος κατηγορείται από τις αμερικανικές διωκτικές Αρχές, οι οποίες έχουν στείλει ήδη ανάλογο αίτημα, για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων bitcoin.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αναμένεται να γνωμοδοτήσει την επόμενη εβδομάδα ως προς το αίτημα έκδοσης του 38χρονου στις ΗΠΑ, ενώ ο κατηγορούμενος δήλωσε ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα ότι «συναινεί στο αίτημα των ρωσικών αρχών να εκδοθεί στη χώρα του».

Σημειώνεται πάντως ότι παρά την όποια γνωμοδότηση δικαστηρίου, την τελική απόφαση στις περιπτώσεις αλλοδαπών για τους οποίους ζητείται η έκδοση έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον 38χρονο ως «εγκέφαλο» της μεγαλύτερης πλατφόρμας παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές (κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα), από κλοπές ψηφιακών νομισμάτων, φορολογικών στοιχείων κ.ά.