Σε μηνύσεις για «παράνομη παρακράτηση εισφορών» προχωρούν οι συνταξιούχοι

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/09/2017 13:54 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13/09/2017 17:32 |
Σε μηνύσεις για «παράνομη παρακράτηση εισφορών» προχωρούν οι συνταξιούχοι

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την παράνομη παρακράτηση εισφορών θα υποβάλει την Πέμπτη το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων το οποίο οργάνωσε την Τετάρτη  δυναμική διαδήλωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας ζητώντας την άμεση καταβολή των κλεμμένων. Η μηνυτήρια αναφορά θα κατατεθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου για την διάπραξη αξιοποίνων πράξεων σχετικά με την παράνομη παρακράτηση εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας των συνταξιούχων πλέον του ποσοστού , που ορίζεται από τον νόμο.

Το προεδρείο του ΕΝΔΙΣΥ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Τάσο Πετρόπουλο ο οποίος αναγνώρισε ότι είναι παράνομη η παρακράτηση των εισφορών και δήλωσε ότι από 1/1/2018 θα δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ ώστε να υπολογιστούν τα οφειλόμενα ανά συνταξιούχο, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για την καταβολή τους.

Ως γνωστόν χιλιάδες συνταξιούχοι ζητούν να τους επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ οι επιπλέον εισφορές που παράνομα παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις τους. Εδώ και χρόνια τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.

Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για καθένα συνταξιούχο φτάνουν έως και 3.000 ευρώ. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει υπολογίσει ότι το κράτος χρωστά σε πάνω από 1 εκατ. Συνταξιούχους.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για την υλοποίηση του αιτήματος της επιστροφής των παράνομων κρατήσεων έχει συντάξει έντυπη αίτηση για κάθε Ταμείο. Απαραίτητη για τη συμπλήρωση της αίτησης και του υπολογισμού του παρανόμως παρακρατηθέντος ποσού είναι τόσο η αρχική απόφαση συνταξιοδότησης όσο και το ενημερωτικό σημείωμα της σύνταξης.

Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας,ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τάσος Πετρόπουλος δήλωσε, στην αντιπροσωπεία του Ένιαιου Δικτύου Συνταξιούχων, ότι επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν ως εισφορά υπέρ ασθενείας από 1/1/2012 έως και 30/6/2016, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλομένων συντάξεων.Ο επανυπολογισμός της εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ ασθενείας σε είδος θα αφορά συντάξεις με ημερομηνία έκδοσης έως και 30/6/2016. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αφού επαληθεύσουν τα ποσοστά και τη βάση υπολογισμού, θα επιστρέψουν τη θετική διαφορά στους δικαιούχους- συνταξιούχους, όπως δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για την εφαρμογή των υποσχέσεων του κ. Πετρόπουλου δεδομένου ότι δεν υπάρχει  διαθέσιμο κονδύλι (εκτιμάται σε 180 εκατ. ευρω) .Παράλληλα   θα πρέπει να υπάρξει και σχετική έγκριση από τους θεσμούς ενώ ας μην ξεχνάμε ότι θα εφαρμοστεί νέα σειρά περικοπών στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019  εκτός από τα 22 ψαλίδια που επέβαλε σε συντάξεις και επιδόματα ο νόμος Κατρούγκαλου.2
Ουρία
13/09/2017 19:17
Σαν να βλέπω και μερικούς 50ρηδες συνταξιούχους στη φωτογραφία,ή κάνω λάθος; Τί ωραία που ήταν το 2001 όταν αγκαλιά με τους Τσίπρες βρίζατε το Γιαννίτση που προσπαθούσε να σώσει ό,τι σώζονταν, "αγνή" συμπαράσταση απ' τους δειλούς που σας έσπρωχναν τότε και σας έβγαζαν στους δρόμους να τρώτε τα δακρυγόνα και να κάνουν αυτοί τους "αγωνιστές" του λαού. Ξεχάσατε την παροιμία "όποιος κατουράει στη θάλασσα, το βρίσκει στο αλάτι"... Πολύ αλμυρός ο λογαριασμός τώρα έ;
Λάκης
13/09/2017 16:39
Μπράβο στο κουράγιο τους!