«Χρυσές δουλειές» έκαναν δυο Κινέζοι μέλη κυκλώματος που αλίευαν παράνομα από τον Μαλιακό κόλπο και στην συνέχεια έκαναν οργανωμένες εξαγωγές μεγάλες ποσότητες ολοθουροειδών – ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τον αχινό – και πωλούνται πανάκριβα με την τιμή τους να προσεγγίζει ακόμα και τα 1.100 ευρώ το κιλό!

Στην οργανωμένη και επικερδή επιχείρηση διέθεταν, όπως διαπιστώθηκε, δύο εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας των ανωτέρω αλιευμάτων, σε σπίτια- αποθήκες στην περιοχή της Ανθήλης Φθιώτιδας.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας και συνελήφθη ένας 21χρονος υπήκοος Κίνας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ αναζητείται ένας ακόμη 54χρονος ομοεθνής του

Κατασχέθηκαν 110.481 αλιεύματα του γένους HOLOTHURIA , αποξηραμένα έτοιμα προς διάθεση, είτε σε διαδικασία επεξεργασίας, συνολικού καθαρού βάρους ενός τόνου και 374,76 κιλών

Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν παραστατικά, τα οποία αφορούν σε εξαγωγές των ανωτέρω αλιευμάτων στις χώρες της Ισπανίας, Τσεχίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, κατά τα έτη 2013 – 2014, με αναγραφόμενα προς αποστολή προϊόντα : «φρέσκα καβούρια»

Τα συγκεκριμένα αλιεύματα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση για την ασιατική κουζίνα ενώ χρησιμοποιούνται και για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, τα ολοθουροειδή συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα, η αναπαραγωγή των οποίων προστατεύεται και η αλιεία τους επιτρέπεται συγκεκριμένους μήνες του χρόνου.

Αναλυτικότερα, απαγορεύεται κατά το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, ενώ το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλιείας τους υπόλοιπους μήνες είναι 15 εκατοστά.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και παραπέμφθηκε για να απολογηθεί ενώπιον του κ. Ανακριτή Λαμίας.