Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ το απόγευμα της Πέμπτης.

Ωστόσο, δεν αναμένεται πριν από την ερχόμενη εβδομάδα να έχουν απομακρυνθεί εντελώς οι τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στις πόλεις, τις τελευταίες 11 μέρες που διήρκεσαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων.

Τι έγινε στη συνεδρίαση της ΠΟΕ – ΟΤΑ

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες και κατά τη διάρκειά της ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις, με τη μειοψηφία να ζητά τη συνέχιση της απεργίας έως και την Κυριακή.

Ωστόσο, επικράτησε η άποψη ότι δεν πρέπει να παραταθεί η ταλαιπωρία των πολιτών με δεδομένο ότι στους δρόμους βρίσκονται χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών και ταυτόχρονα η θερμοκρασία θα ξεπεράσει από αύριο τους 40 βαθμούς.

Ούτως ή άλλως πάντως για να καθαρίσουν οι δρόμοι από τα σκουπίδια θα περάσουν τουλάχιστον 3- 4 μέρες λόγω του όγκου τους.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να σχεδιάσει νέες κινητοποιήσεις, αφού όπως επισήμαναν, δεν είναι ικανοποιημένοι από τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης και δεν τους καλύπτει η νομοθετική παρέμβαση, αφού θα στείλει χιλιάδες εξ αυτών στην ανεργία.

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Πατούλης

Την ικανοποίησή του για την απόφαση των εργαζομένων στους δήμους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης.

«Οι εργαζόμενοι έδειξαν υπεύθυνη στάση προτάσσοντας τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών» δήλωσε, σημειώνοντας παράλληλα, ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να καθαριστούν οι πόλεις από τους τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες ημέρες.

Επίσης διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση ενωμένη θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, όπως έκανε όλο το τελευταίο διάστημα».

Καμπανάκι κινδύνου για τη δημόσια Υγεία

Οι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών που έχουν μαζευτεί στους δρόμους και οι οποίοι είναι απίθανο να μαζευτούν και να καθαριστούν πριν από την Κυριακή – σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις – συσσωρεύουν κινδύνους για τη δημοσία υγεια.

Αν μάλιστα συνδυαστούν και τις υψηλότατες θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες τότε το κοκτέηλ γίνεται πραγματικά θανατηφόρο.

Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών και ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνουν άλλωστε οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟκαι εξηγούν ότι η παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς, είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων.

Όπως τονίζουν σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος (τσιμπήματος ή δαγκώματος) ή μόλυνσης τροφών ή νερού.

Με την ανακοίνωσή του, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά την λήψη των παρακάτω μέτρων πρόληψης:

Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.

Συνιστάται επίσης, οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν και η συλλογή απορριμμάτων να γίνεται σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά την επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί, αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο. Γι΄ αυτό, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.