Η νέα πρόκληση της Χρυσής Αυγής που παραπέμπει στα ακροδεξιά τάγματα εφόδου της δεκαετίας του ‘90 ξεπερνά τα όρια, καθώς συνδέει άμεσα το γραφείο του Νίκου Μιχαλολιάκου με την εγκληματική δράση της. Η άγρια επίθεση και ο ανελέητος ξυλοδαρμός που υπέστη ο 24χρονος φοιτητής Αλέξιος Λάζαρης από χρυσαυγίτικη ομάδα αποκαλύπτει μια ευθεία γραμμή ανάμεσα στην ηγεσία και στις ομάδες κρούσης της νεοναζιστικής οργάνωσης, καθώς ο συλληφθείς δεν είναι μόνο στέλεχος (υποψήφιος βουλευτής και γραμματέας τοπικής κομματικής οργάνωσης) αλλά και δεξί χέρι του Μιχαλολιάκου, μετακλητός υπάλληλος στο αρχηγικό γραφείο στη Βουλή.Η νέα υπόθεση αναδεικνύει ότι η εγκληματική δράση των χρυσαυγιτών συνεχίζεται ανεξέλεγκτη, καθώς η πολιτική καταδίκη τους δεν αρκεί ως ανάχωμα στη βία ούτε περιορίζει τις προκλήσεις τους στη δημοκρατική νομιμότητα.

Η τακτική των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής κατά τις δολοφονικές επιθέσεις τους είναι γνωστή –καρμπόν από τη δεκαετία του ’90. Φάλαγγες, ομάδες σκληροπυρηνικών τραμπούκων σταμπάρουν το θύμα ή τα θύματά τους και εφορμούν. Η προσφιλής τακτική τους είναι «πολλοί εναντίον ενός», ομάδες κρούσης περισσότερες των πέντε ατόμων, οργανωμένες με παραστρατιωτική δομή παίρνουν στο κυνήγι το θύμα, ορμούν με μανία πάνω του και ξεσπούν το μίσος και τη βαρβαρότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το σύνθημα δίνουν πρωτοκλασάτα, υψηλόβαθμα στελέχη σε οργανωμένους οπαδούς μέλη τοπικών πυρήνων, τους οποίους ελέγχουν.

Οπως έχει γίνει κατά καιρούς με μετανάστες, αριστερούς αφισοκολλητές, μέλη του ΚΚΕ. Το ίδιο σκηνικό βίας στήθηκε στις 16 Ιουνίου 1998 έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όταν ομάδα χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον τότε υπαρχηγό –αργότερα αποχώρησε και αποστασιοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή –επιτέθηκαν με αυτοσχέδια ξύλινα ρόπαλα και ξυλοκόπησαν ανελέητα τον φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή και άλλους δύο φοιτητές. Ο Δημήτρης Κουσουρής, μέλος τότε των Κεντρικών Συμβουλίων της ΕΦΕΕ, μεταφέρθηκε με βαρύτατες κακώσεις στην Εντατική και παρέμεινε για μεγάλο διάστημα διασωληνωμένος δίνοντας μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Τα αποτρόπαια χτυπήματα

Ο κύκλος της βίας και του αίματος των ταγμάτων εφόδου δεν έκλεισε. Επόμενο τραγικό θύμα ο 34χρόνος ράπερ Παύλος Φύσσας, τον οποίο είχαν βάλει στο μάτι και τον είχαν στοχοποιήσει για τους αντιφασιστικούς στίχους που έγραφε. Η δολοφονική οργανωμένη επίθεση έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 στην Αμφιάλη, όταν φάλαγγα περίπου 50 χρυσαυγιτών περικύκλωσε την παρέα του ράπερ. Το τελικό δολοφονικό πλήγμα στρίβοντας το μαχαίρι στην καρδιά έδωσε ο μισθοδοτούμενος της Χρυσής Αυγής Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος εργαζόταν στη κυλικείο της οργάνωσης. Πριν από τη δολοφονική επίθεση, όπως προέκυψε, είχε δεχθεί τηλεφώνημα, σύνθημα για την εξόρμηση.

Στην αλυσίδα των θυμάτων προστέθηκε ο 24χρονος σπουδαστής Αλέξιος Λάζαρης με τον άγριο ξυλοδαρμό του από τάγμα τραμπούκων την περασμένη Παρασκευή στους Αμπελοκήπους.

Η εικόνα του φοιτητή στο νοσοκομείο με τα πρησμένα από τον ξυλοδαρμό μάτια, τα σημάδια από τους μώλωπες σε όλο το πρόσωπο και τα ίχνη του αίματος προκαλεί φρίκη και αποτροπιασμό θυμίζοντας άλλες σκοτεινές εποχές.

Γρανάζι στη μηχανή της Χρυσής Αυγής

Η πιο σημαντική πτυχή της υπόθεσης, σημείο εκκίνησης έντονου προβληματισμού, αποκαλύφθηκε με τη σύλληψη 42χρονου προβεβλημένου στελέχους της Χρυσής Αυγής ο οποίος ταυτοποιήθηκε από την Αστυνομία ως ένας από τους δράστες του άγριου ξυλοδαρμού.

Ο τραμπουκισμός και η βία μπήκαν πλέον μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς ο 42χρονος, ο οποίος αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τον ξυλοδαρμό, είναι μετακλητός υπάλληλος της Βουλής από τις 31 Δεκεμβρίου 2012 και εργάζεται στο γραφείο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, δηλαδή δεν είναι απλό στέλεχος της οργάνωσης. Επιπλέον, στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου είχε κατεβεί και υποψήφιος στην Αρτα. Το βιογραφικό των δραστηριοτήτων του στη Χρυσή Αυγή συμπληρώνεται με την ιδιότητα του γραμματέα τής ΤΟ Αμπελοκήπων, τον οποίο σε ένα από τα βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης προλογίζει ως «η ψυχή του Λαϊκού Συνδέσμου στους Αμπελοκήπους».

Ο 42χρονος εμφανίζεται να εκτελεί χρέη επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας της κεντρικής διοίκησης της Χρυσής Αυγής, ενώ σε συνέντευξη που έχει δώσει παραδέχεται ανοιχτά τη σχέση του με την οργάνωση. Είναι πολύ γνωστός για τη δράση του στην περιοχή των Αμπελοκήπων, όπου συγγενικό του πρόσωπο διατηρεί καφέ μπαρ το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο γνωστά στέκια χρυσαυγιτών στην Αθήνα.

Σε μικρή άλλωστε απόσταση από το στέκι δέχθηκε την επίθεση το μεσημέρι της Παρασκευής ο 24χρονος σπουδαστής, που κατέληξε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο.