Σήμερα κυκλοφορούν στον κόσμο τρία σκευάσματα όπως αναφέρεται στο σχετικό πόρισμα, εκ των οποίων το ένα εγκρίθηκε στον Καναδά το 2005 σε μορφή ψεκασμάτων για την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Επίσης χορηγείται για την αντιμετώπιση του πόνου και σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο.

Σχετικά με τις προϋποθέσεις καλλιέργειας και πώλησης φαρμακευτικής κάνναβης, η Επιτροπή σημειώνει ότι «το ισχύον νομοθετικό καθεστώς επιτρέπει και ρυθμίζει ειδικά τόσο την παραγωγή όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, προβλέποντας για τη διαδικασία αυτή κρατικό μονοπώλιο, δίνοντας αποφασιστική αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας και γνωμοδοτικό ρόλο στην Επιτροπή Ναρκωτικών».

Και προσθέτει ότι πιθανή νομοθετική παρέμβαση θα ήταν σκόπιμη μόνο στην περίπτωση που αποφασιζόταν το άνοιγμα της παραγωγής ή και της διάθεσης της κάνναβης και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα πέραν του κρατικού μονοπωλίου για ιατρικούς σκοπούς. Στην περίπτωση αυτή «θα αρκούσε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών, με την οποία η ναρκωτική ουσία της κάνναβης θα υπαχθεί σε άλλη κατηγορία», σημειώνεται στο πόρισμα.