Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται σήμερα 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η τελετή αρχίζει στις 11.30, τοπική ώρα (18.30 ώρα Ελλάδας), ενώ θα έχει προηγηθεί μουσικό πρόγραμμα. Κατόπιν ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς προβλέπεται ότι θα λάβουν μέρος στην παραδοσιακή παρέλαση, που είναι σχεδιασμένη να αρχίσει στις 15.00 τοπική ώρα.

Ποιοι θα παραβρεθούν στην τελετή

Πέραν του Τραμπ, της οικογένειάς του και της οικογένειας Ομπάμα, αρκετοί πρώην πρόεδροι θα βρίσκονται εκεί. Ο Τζίμι Κάρτερ ήταν ο πρώτος που δήλωσε ότι θα παραστεί και το ίδιο είπε ο Τζορτζ Μπους (υιός). Ο πατέρας του, επίσης πρόεδρος, Τζορτζ Μπους βρίσκεται στο νοσοκομείο, είχε δηλώσει όμως πως δεν προτίθεται να είναι παρών. Ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι έχει δηλώσει πως θα είναι εκεί. Παρόντες θα είναι και ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του Χίλαρι Κλίντον, αντίπαλος του Τραμπ για την προεδρία. Ο Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τους υποστηρικτές του να «σπάσουν το ρεκόρ συμμετοχής», κάτι τέτοιο όμως δεν αναμένεται να γίνει. Οι διοργανωτές της τελετής υπολογίζουν ότι θα συγκεντρωθούν περίπου 800.000 άτομα, πολύ λιγότερα από όσα στην πρώτη ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Μέχρι τώρα στις ορκωμοσίες εμφανίζονταν μεγάλα αστέρια της τέχνης. Αυτή τη φορά, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η χορωδία των Μορμόνων Mornon Tabernacle Choir ήταν η πρώτη που συμφώνησε να συμμετάσχει και προστέθηκαν κάποιες καλλιτέχνιδες από το χορευτικό συγκρότημα Rockettes –υπήρξαν αρκετές που αρνήθηκαν και δεν θα λάβουν μέρος. Την τελευταία στιγμή προστέθηκαν το ροκ συγκρότημα Three Doors Down και ο τραγουδιστής της κάντρι Τόμπι Κιθ. Η Τζάκι Εβανσο που τερμάτισε δεύτερη στο τηλεοπτικό σόου «Αμερική έχεις ταλέντο», η οποία θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο. Επειτα από τόσες αρνήσεις και με το γνωστό αλαζονικό στυλ του ο Τραμπ είπε ότι δεν θέλει σταρ γράφοντας στο twitter: «Οι αποκαλούμενοι μεγάλοι σταρ ήθελαν να προσκληθούν στην τελετή ορκωμοσίας, κοιτά όμως τι έκαναν για τη Χίλαρι, τίποτα. Εγώ θέλω τον κόσμο!». Ο Τομ Μπάρακ, επικεφαλής της επιτροπής που διοργανώνει την τελετή, είπε στους δημοσιογράφους ότι θα υπάρχει κλίμα «απαλού αισθησιασμού» με μια «πινελιά ποιητικού ρυθμού» –ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο

Η τελετή αρχίζει με την αναγγελία του γερουσιαστή Ρόι Μπλαντ. Ακολουθούν προσευχές και μουσική από τη χορωδία του Πανεπιστημίου του Μιζούρι. Ο Μάικ Πενς δίνει πρώτος τον όρκο του αντιπροέδρου, υπό τις οδηγίες του μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας. Εμφανίζεται η χορωδία των Μορμόνων και κατόπιν δίνει τον προεδρικό όρκο ο Ντόναλντ Τραμπ, δίπλα από τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς. Ακολουθεί η πρώτη ομιλία του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ και κατόπιν θα διαβαστούν κάποια κείμενα καθώς και άλλη μια προσευχή προτού ολοκληρωθεί η τελετή με τον εθνικό ύμνο.

Η πρώτη προεδρική ομιλία Τραμπ

Ο Στίβεν Μίλερ ανέλαβε να γράψει την πολυαναμενόμενη ομιλία του νέου προέδρου. Ο Μίλερ λειτουργούσε ουσιαστικά ως εκπρόσωπος του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και συχνά ήταν εκείνος που μιλούσε στις συγκεντρώσεις και παρουσίαζε τον Τραμπ στο κοινό. Ηταν εκείνος που έγραψε την ομιλία του νεοϋορκέζου μεγιστάνα όταν αποδέχθηκε το προεδρικό χρίσμα στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών. Εχοντας αναλάβει ρόλο συμβούλου του προέδρου, αναμένεται να συντάξει μια ομιλία που θα επικεντρωθεί στα δομικά προβλήματα της χώρας και θα περιγράφει τις προθέσεις του προέδρου για τις πρώτες 100 ημέρες στο Λευκό Οίκο.

Η παρέλαση

Στην παραδοσιακή παρέλαση θα λάβουν μέρος σχολικές μπάντες, αγήματα της αστυνομίας και οργανώσεις πολιτών από όλη τη χώρα, ενώ θα εκπροσωπηθούν και οι ένοπλες δυνάμεις. Τελευταία, ξέσπασε θέμα για τον εκφωνητή. Ο 89χρονος Τσάρλι Μπρότμαν που υπήρξε εκφωνητής όλων των παρελάσεων μετά την ορκωμοσία από τη δεύτερη θητεία του προέδρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, αντικαταστάθηκε από τους ανθρώπους του Τραμπ.

Αλλες εκδηλώσεις

Οι εορτασμοί για την ορκωμοσία θα συνεχιστούν όλη μέρα καθώς και αύριο. Χθες, ο Τραμπ κατέθεσε στεφάνι στο νεκροταφείο του Αρλινγκτον και κατόπιν φιλοξένησε την εκδήλωση «Ας κάνουμε και πάλι την Αμερική μεγάλη» στο μνημείο του Λίνκολν, με ελεύθερη την προσέλευση κοινού. Μετά την ορκωμοσία του, ο πρόεδρος θα παρευρεθεί σε χοροεσπερίδες που θα γίνουν προς τιμήν του –μόνο σε τρεις, εκ των οποίων μία από τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων. Θα υπάρξει βέβαια και μία σειρά από ιδιωτικά δείπνα. Φυσικά, το Σάββατο το πρωί θα διεξαχθεί στον καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον η λειτουργία για τον νέο πρόεδρο.

Τι θα κάνει

ο Μπαράκ Ομπάμα

Ο Ομπάμα και ο Τραμπ θα συναντηθούν στον Λευκό Οίκο λίγο πριν από την ορκωμοσία. Από εκεί τα δύο ζευγάρια θα φύγουν για την τελετή. Μετά την ορκωμοσία ο Ομπάμα και η οικογένειά του θα πραγματοποιήσουν την τελευταία πτήση στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, για προορισμό που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.