Στοιχεία της Κομισιόν

Ποιοί διαχειρίζονται τα χρήματα για το μεταναστευτικό

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2017 17:17 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11/01/2017 17:31 |
Ποιοί διαχειρίζονται τα χρήματα για το μεταναστευτικό

Ευρωπαϊκή βοήθεια, ύψους 481,9 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης έχει φτάσει από τις αρχές του 2015 στην Ελλάδα, από το συνολικό ποσό του 1,059 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί έως το 2020.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα έχει να λαμβάνει τα εξής:

Για το μεταναστευτικό η χώρα δικαιούται 509 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της επταετίας 2014-2020. Επιπλέον, από τις αρχές του 2015 έλαβε έκτακτη βοήθεια ύψους 352 εκατ. ευρώ.

Τόσο το ποσό των εθνικών προγραμμάτων (509 εκατ. ευρώ), όσο και το ποσό της έκτακτης βοήθειας (352 εκατ. ευρώ) διατίθενται μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων είναι οι ελληνικές Αρχές (συνολικά 178 εκατ. έχουν ήδη εγκριθεί σε υπουργεία, αστυνομία, ακτοφυλακή, υπηρεσία πρώτης υποδοχής), καθώς και διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί και ΜΚΟ (συνολικά 175 εκατ. έχουν ήδη εγκριθεί προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης κ.ά).

Εξ' αυτών (509 εκατ. ευρώ + 352 εκατ. ευρώ) έχουν καταβληθεί υπό τη μορφή προκαταβολής ή προχρηματοδοτήσεων για μία λίστα από συγκεκριμένες δράσεις περίπου 296 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ που διαχειρίζεται ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, έχει χορηγήσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2016 περίπου 198 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Ερυθρός Σταυρός και ακόμη 11 ευρωπαϊκές ΜΚΟ.

Από αυτό το ποσό έχουν καταβληθεί τα 185,95 εκατ. ευρώ για μία σειρά από συγκεκριμένες δράσεις (βελτίωση των υφιστάμενων καταλυμάτων, κατασκευή νέων καταυλισμών πριν από τον χειμώνα, βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, παροχή απευθείας βοήθειας στους πρόσφυγες με κουπόνια, πρόσβαση των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση και παροχή βοήθειας σε ασυνόδευτους ανηλίκους).

Σημειώνεται, πως οι εταίροι της ΕΕ, διά μέσου των οποίων χορηγείται η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ), ο Ερυθρός Σταυρός και ακόμη δέκα ευρωπαϊκές ΜΚΟ (International Rescue Committee, Danish Refugee Council, Medecins du Monde, OXFAM, Save the Children, Arbeiter-Samariter-Bund, Norwegian Refugee Council, Mercy Corps, CARE Germany, Terre des Hommes).

Τέλος, όσον αφορά τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί, από τις αρχές του 2015, απευθείας προς τις ελληνικές Αρχές, και χορηγούνται μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), τη μερίδα του λέοντος έχει το υπουργείο Άμυνας με συνολικά 89 εκατ. ευρώ.

3
THEO
12/01/2017 12:32
Και βεβαίως τα 481 εκατ.ευρό πήγαν στις φαυλεπίφαυλες ΜΚΥΟ και τους διάφορους "αλληλέγγυους" ψευδοαριστερούληδες που συνεργάζονται με τους δουλέμπορους-διακινητές.Αλλά ξέχασα,το πρόβλημα θα το λύσει ο..Μουζάλας με αυτή τη μονίμως κλαμμένη και ηττημένη φάτσα! Ευτυχήτε!
Helene
12/01/2017 03:15
Αγαπημενα μας “ ΤΑ ΝΕΑ “ , Ευχαριστουμε πολυ για το εξαιρετικα ενδιαφερον Αρθρο Σας !!!
GAHAT
11/01/2017 18:24
ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΜΕ Μ.Κ.Ο. ΗΜΕΤΕΡΩΝ, ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΕΤΗΣΙΩΣ 15 ΜΕ 20ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ. ΤΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ? ΓΙΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΣΑ ΕΥΡΩ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ? ΔΕΚΑΡΑ ΤΣΑΚΙΣΤΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ! ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟ Ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ, ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ