Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στη βόρεια Χίο από το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μετά τη μάχη που έδιναν από τα ξημερώματα επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Τα πύρινα μέτωπα απείλησαν το χωριό Σιδηρούντα, με συνέπεια μάλιστα να τραυματιστεί σοβαρά μία γυναίκα, η οποία υπέστη εγκαύματα σε όλο της το σώμα. Από την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή τραυματίσθηκε και άλλη μια γυναίκα ,ενώ έντονα αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασε και ένας άνδρας ο οποίος δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από το πλήρωμα ασθενοφόρου που έσπευσε στην Σιδηρούντα .

Εφιαλτικές ώρες έζησαν τα ξημερώματα οι κάτοικοι του οικισμού Σιδηρούντα ,όταν οι φλόγες πλησίασαν τα πρώτα σπίτια. Πανικόβλητοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τον οικισμό μέχρι να περάσει ο κίνδυνος.

Οι θυελλώδεις άνεμοι έκαναν την φωτιά να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να απλωθεί σε μέτωπο χιλιομέτρων περικλείοντας τις περιοχές Κατάβαση και Σιδηρούντα . Λόγω του κινδύνου για προληπτικούς λόγους δόθηκε η εντολή εκκένωσης κατασκήνωσης προσκόπων που βρίσκεται στην αχτίνα της φωτιάς.

Με την επέμβαση νωρίς των πρωί των εναέριων δυνάμεων κάποια από τα μέτωπα περιορίσθηκαν. Από το μεσημέρι η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώθηκε σε δύο κύρια μέτωπα: βορειοανατολικά του χωριού Κατάβαση και ανατολικά της Σιδηρούντας με κατεύθυνση το νότο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, μιλώντας στον «Πολίτη Χίου», ανέφερε ότι «αρκετά μέτωπα έχουν ελεγχθεί», αλλά πρόσθεσε ότι «εκείνο που είναι επικίνδυνο είναι οι συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων».