Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας καέθεσε η ΠανελλήνιαΟμοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), η οποία εκπροσωπεί τουςσυνταξιούχους του Δημοσίου τομέα με την οποία στρέφονται κατά τουνόμου για τις πρόσφατες περικοπές στις κύριες και επικουρικέςσυντάξεις.

Η Ομοσπονδία με τη προσφυγή της στρέφεται κατά τριώνυπουργικών αποφάσεων με τις οποίες αναπροσαρμόζονται οι κύριες και οιεπικουρικές συντάξεις, ενώ εισάγεται περαιτέρω περικοπή τωνεπικουρικών συντάξεων, εφόσον μετά τον επανυπολογισμό τους το άθροισμακύριας και επικουρικής σύνταξης, υπερβαίνει το ποσό των 1.300 ευρώ.

Κατ΄ αρχάς, η ΠΟΠΣ στην προσφυγή της επικαλείται τηννομολογία του ΣτΕ και ειδικά τις αποφάσεις της Ολομέλειάς του

(2287-2290/2015) με τις οποίες είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οιμειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έγιναν με τουςνόμους 4051 και 4093/2016, καθώς δεν είχε προηγηθεί μελέτη επιπτώσεωντων μέτρων, που ελήφθησαν στην βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων καιστο επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων.

Η Κυβέρνηση, υπογραμμίζει η ΠΟΠΣ, όχι μόνο αγνόησε τιςαποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αλλάέκανε ένα ακόμα βήμα σε βάρος των συνταξιούχων και μείωσε περαιτέρωτις συντάξεις κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότηταςκαι της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών, αλλά και παραβίασεκαι την προστατευόμενη αξία του ανθρώπου και το δικαιώματος του στηνπεριουσία, στην έννοια της οποίας (περουσίας) περιλαμβάνεται και ησύνταξη, η οποία προστατεύεται από την ΕΣΔΑ.

Ακόμη, οι εν λόγω υπουργικές αποφάσεις εφόσονπροβαίνουν σε επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων

παραβιάζουν την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων(πολιτών), ενώ παραβιάζουν και τις γενικές αρχές του δικαίου τηςκοινωνικής ασφάλισης.