Με σοβαρά προβλήματα, εντάσεις και επεισοδιακές σκηνές άνοιξε η αυλαία στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής η οποία σήμερα για πρώτη φορά έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια με αποτέλεσμα η έναρξη της δίκης να έχει καθυστερήσει για τουλάχιστον μια ώρα.

Όλοι οι παράγοντες της δίκης μπαίνουν μετά από αυστηρό έλεγχο από τη μία (κυρίως) από τις δύο εισόδους της αίθουσας τελετών του Εφετείου της Αθήνας.

Ενδεικτικά αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μητέρα του Παύλου Φύσσα να εκραγεί όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Μάλιστα κατάφερε να μπει στην αίθουσα λίγα λεπτά πριν από τις 10 με τον συνήγορο πολιτικής αγωγής να διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση και να ενημερώνει πως μάρτυρας που είναι να καταθέσει προπηλακίστηκε όταν επιχείρησε να εισέλθει στην αίθουσα του Εφετείου. Το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να μπορέσει να προσέλθει ο μάρτυρας που αναμένεται να συνεχίσει την κατάθεσή του.

Εντός της δικαστικής αίθουσας στη διάρκεια ολιγόλεπτης διακοπής επικράτησε νέα ένταση όταν οι συγγενείς του Παύλου Φύσσα διαπληκτίστηκαν με υποστηρικτές των κατηγορουμένων. Όπως κατήγγειλε η Μάγδα Φύσσα κάποιοι από το ακροατήριο έκαναν απειλητικές χειρονομίες.

Σοβαρό επεισόδιο έγινε και με τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά ο οποίος επιτέθηκε φραστικά σε φωτογράφο και προσπάθησε να κατεβάσει τη μηχανή για να αποφύγει την κάμερα.

Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε νέα ένταση μεταξύ συνηγόρου κατηγορουμένων και συγγενή θύματος. Κι αυτό γιατί δεν έχει ληφθεί η στοιχειώδης πρόβλεψη να υπάρχουν διαχωριστικά κιγκλιδώματα για τις δύο πλευρές.

Στη συνέχεια και αφού η δίκη διέκοψε για δεύτερη φορά η μητέρα του Παύλου Φύσσα την ώρα που μετέφεραν τον Γιώργο Ρουπακιά στα κρατητήρια φώναζε : «Θα πεθάνεις. Αυτή είναι η κατάντια!». Η μητέρα εκτός εαυτού φωνάζοντας ακολούθησε τον Γιώργο Ρουπακιά μέχρι την είσοδο των κρατητηρίων όπου φυγαδεύτηκε.

Νωρίτερα συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν φραστική επίθεση από τον Γιώργο Ρουπακιά την ώρα που περνούσε δίπλα τους μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Από την πλευρά της υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, δια του συνηγόρου του Τάκη Μιχαλόλια, έθεσε θέμα στο δικαστήριο προπηλακισμού των κατηγορουμένων και παράλληλα ανέφερε ότι κυκλοφορεί προκήρυξη από αντιφασιστικές και αναρχικές ομάδες που δηλώνουν την πρόθεσή τους να βρίσκονται σε κάθε δικάσιμο στο δικαστήριο και να συμμετέχουν στη δίκη ως παρατηρητές.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με επεισοδιακό τρόπο και κατά την εξέταση μάρτυρα, φίλου του Παύλου Φύσσα καθώς συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν πληροφορίες για την προσωπικότητα του Παύλου Φύσσα σχετικά με τις απόψεις του για τις καλόγριες και τους παπάδες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση εκ μέρους των συγγενών του θύματος και του ακροατηρίου διερωτώμενοι αν εδώ δικάζονται οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα ή το θύμα.

Με λεπτομέρειες περιέγραψε ο μάρτυρας Μιχ. Ξυπόλυτος που έζησε από κοντά τα γεγονότα της στυγερής δολοφονίας του Παύλου Φϋσσα, όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013 στο Κερατσίνι.Ο μάρτυρας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι οπαδοί της ΧΑ που επιτέθηκαν το βράδυ εκείνο στον Παύλο Φύσσα και την παρέα του, ήταν οργανωμένοι.

Ο Μιχάλης Ξυπόλυτος συγκεκριμένα ανέφερε, πως ένα ασημί αυτοκίνητο σταμάτησε στη μέση του δρόμουκαι «πίσω του ήταν 6 – 8 μηχανές με δυο άτομα η καθεμία και όλοι φορούσαν κράνη. Μου έδωσαν την εντύπωση πως ήταν όλοι μαζί λειτουργούσαν συντεταγμένα».Ο μάρτυρας κατέθεσε πως δεν είδε ποιος ήταν στο αυτοκίνητο (σ.σ. σύμφωνα με την κατηγορία οδηγός ήταν ο Γ. Ρουπακιάς). « Άκουσα την ερώτηση προς τον Παύλο. Τον ρώτησε αν αυτή είναι η Κεφαληνίας και ο Φύσσας απάντησε θετικά. Του είπε ευχαριστώ και έφυγε».

Αμέσως μετά, σύμφωνα με τον μάρτυρα, τα 10 άτομα έγιναν 40 και άρχισαν να τους κυνηγούν. Σύμφωνα με τον μάρτυρα αυτοί που τους κυνηγούσαν κρατούσαν ρόπαλα, γάντια, και κράνη στα χέρια . «Τα ρόπαλα μέσα είχαν και καρφιά ήταν ίδια με την επίθεση στο Πέραμα» είπε.

Ο νεαρός περιέγραψε: «Μας κυνηγούσαν και φώναζαν «ελάτε εδώ κότες θα σας σφάξουμε». Μας απειλούσαν και υπήρχε έντονη φασαρία. Ο Φύσσας φώναξε τρέχουμε – τρέχουμε και αρχίσαμε να τρέχουμε . Εγώ κρύφτηκα με δυο ακόμη παιδιά σε μια πυλωτή. Ο Νίκος (σ.σ. μέλος της παρέας ) κάλεσε την αστυνομία. Ακούσαμε διάφορες μηχανές να περνάνε και φώναζαν «βγείτε έξω κότες» . Εμείς ήμασταν κρυμμένοι . Οταν ήρθε το περιπολικό μας έβαλαν χειροπέδες και μας έλαβαν σε ένα περιπολικό το οποίο χάλασε και μετά περιμέναμε να έλθει άλλο. Από τον ασύρματο ακούσαμε πως κάποιος μαχαιρώθηκε στην καρδιά».