Εξαιρετικής ποιότητας είναι η πλειονότητα των υδάτων κολύμβησης της χώρας σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη και, αφορούν την αξιολόγηση που έγινε το 2015, δείχνουν ότι το 99,40% των υδάτων της χώρας ταξινομούνται στην κατηγορία της εξαιρετικής ποιότητας.

Το ποσοστό αυτό προέκυψε από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων σε 1499 σημεία. Συνολικά τέθηκαν υπό παρακολούθηση 1542 σημεία εκ των οποίων τα δυο βρίσκονται σε λίμνες.

Βάσει των αποτελεσμάτων, σε εννέα σημεία (ποσοστό 0,6%) τα νερά χαρακτηρίζονται ως καλής ποιότητας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε κανένα σημείο τα νερά δεν χαρακτηρίζονται ως επαρκούς ή ανεπαρκούς ποιότητας.

Σημειώνεται ότι για 34 σημεία, τα οποία εντάχθηκαν στο δίκτυο παρακολούθησης για πρώτη φορά το 2015, δεν υπάρχουν ακόμη στατιστικά στοιχεία για να καλύψουν τις προϋποθέσεις αξιολόγησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία (2006/7/ΕΚ).

Η αξιολόγηση των νερών κολύμβησης πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, με στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων χρόνων (2012-2015).

Η αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων είναι διαθέσιμη στις ιστοσελίδες http://www.bathingwaterprofiles.gr και http://www.ypeka.gr.

Για την τρέχουσα κολυμβητική περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα παρακολούθησης ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας, το οποίο πραγματοποιείται με ευθύνη των Διευθύνσεων Υδάτων και Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ.