Την διαβεβαίωση ότι η αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ ,δεν θα γίνει με «λογιστικό τρόπο » για την οικονομικότερη λειτουργία της, αλλά για να γίνει αποτελεσματικότερη για τον πολίτη ,έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ Νίκος Τόσκας ,σε συνέντευξη τύπου που έγινε το απόγευμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα στην κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ και για αλλαγές στην ΕΥΠ καθώς και για αλλαγές σε κάποιες υπηρεσίες που χαρακτήρισε «ελίτ».

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν θα ανεχθεί τα κουκουλώματα και κρύψιμο προβλημάτων «κάτω από το χαλί».

Για τα φαινόμενα αντιμετώπισης αστυνομικής βίας τόνισε ότι δεν είναι εκδικητικό το κράτος , αλλά δεν μπορεί να δεχθούμε ασυδοσίες ,απειθαρχίες και παραβατικές συμπεριφορές . Διευκρίνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις τους η δημιουργία ενός κράτους αστυνομικού αλλά «πάμε να καθιερώσουμε, να βελτιώσουμε, γιατί υπάρχει ικανότατη Αστυνομία, ικανότατο Πυροσβεστικό Σώμα και λοιπές λειτουργίες, αλλά θέλουμε να βελτιώσουμε αυτές τις λειτουργίες. Να κάνουμε τη δημοκρατία μας να είναι λειτουργικότερη και ασφαλέστερη για τους πολίτες» και πρόσθεσε « Επομένως, ναι στους κανόνες και όχι στις αυθαιρεσίες.».

Ως προς τις κατευθύνεις επισήμανε ότι «η καταστολή έχουμε σκοπό να είναι λιγότερη και να υπάρχουν περισσότερες υπηρεσίες για τον πολίτη. Περισσότερη αστυνόμευση, ειδικά στις υποβαθμισμένες και φτωχές συνοικίες, περιοχές, δηλαδή εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.» Και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε περιοχές που δεν υπάρχει πρόσβαση στην Αστυνομία, γιατί αυτό δεν εξυπηρετεί τον πολίτη»

Για το θέμα της ΕΥΠ ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι «θα πρέπει να μπει προσωπικό με τεράστιες ικανότητες, με τεράστια μόρφωση, εφάμιλλο και με διαδικασίες που τηρούν προηγμένες χώρες, που σημαίνει διαφάνεια, προκειμένου να επιτευχθεί η ικανότητα του προσωπικού » Οι διαδικασίες πρόσληψης όπως είπε δεν ήταν οι καλύτερες και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να διορθρωθεί.

Για τις υπηρεσίες «ελίτ » στην ΕΛΑΣ εξήγησε ότι «κάποιες δομές που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και δημιούργησαν κάποιες ελίτ που δεν είναι χρήσιμες πλέον, αυτές θα αλλάξουν» Εφερε σαν παράδειγμα τους πυροτεχνουργούς τονίζοντας ότι υπηρετούν 70 πυροτεχνουργοί ενώ στο Λονδίνο υπάρχουν 15.

Αναφέρθηκε επίσης στους 2.700 αστυνομικούς που φρουρούν στόχους , όπως πολιτικούς ,επιχειρηματίες λέγοντας χαρακτηριστικά οτι ο αστυνομικός έχει αξιοπρέπεια, ο αστυνομικός έχει προσωπικότητα, ο αστυνομικός δεν είναι ‘’ορντινάτσα’’ κανενός.

Για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ ,διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο αναπληρωτής υπουργός δεν ανέφερε λεπτομέρειες είπε όμως ότι θα ληφθούν υπ όψιν γεωγραφικές και άλλες ιδιαιτερότητες. Αλλά σχήματα ,αστυνομικών τμημάτων των οκτώ και δέκα ανθρώπων που κανείς δεν κάνει αστυνόμευση, θα αλλάξουν.