Τη δημιουργία ενός παγκόσμιου τριτοβάθμιου οργάνου ποντιακού ελληνισμού και συνολικά ακόμη 20 ενέργειες με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα της τριήμερης 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, η εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκης.

Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν 500 νέοι Ποντίων από κάθε γωνιά της γης, απόγονοι των ξεριζωμένων χριστιανών που δεν ξέχασαν ποτέ τις πατρογονικές του εστίες. Την εκδήλωση τίμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος μίλησε για το βαθύτερο νόημα του Πόντου που πέρα από έναν τόπο είναι «ιδέα, πίστη, παράδοση και ελπίδα». Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη ο κορυφαίος θεσμός της ποντιακής νεολαίας να γίνει η «συγκολλητική ουσία» του οικουμενικού ποντιακού ελληνισμού.

Σειρά προτάσεων για την προώθηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας κατέθεσε ο καθηγητής Ιστορίας Νέου Ελληνισμού, Κώστας Φωτιάδης. Πρότεινε την ίδρυση ερευνητικού κέντρου για τη μελέτη και αξιοποίηση οθωμανικών πηγών, τη διεκδίκηση πανεπιστημιακής έδρας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τον ελληνισμό της Ανατολής, τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής για την ανάδειξη της τουρκικής προπαγάνδας και την ίδρυση ποντιακού μουσείου και μουσείου γενοκτονίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος τόνισε ότι το φιλανθρωπικό του ίδρυμα (που ήταν και μέγας χορηγός της Συνδιάσκεψης) θα ιδρύσει Κέντρο Ποντιακών Μελετών στη Θεσσαλονίκη που θα ερευνήσει το θέμα της Γενοκτονίας και για το σκοπό αυτό θα ήθελε να προσελκύσει και Τούρκους ιστορικούς. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να ενσωματωθεί στη γενική παιδεία ο ρόλος που διαδραμάτισε ο ποντιακός Ελληνισμός στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και στο πλαίσιο αυτό θα συνέβαλε για να ιδρυθεί μια νέα ισχυρή παγκόσμια οργάνωση, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ποντιακού Ελληνισμού.

Το ψήφισμα

Την ανακοίνωση του ψηφίσματος έκανε ο συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής, Άλκης Αναστασιάδης, από το βήμα της Συνδιάσκεψης, τονίζοντας εισαγωγικά ότι «παραμένουμε πιστοί στις αρχές και αξίες των προγόνων μας, ως άξιοι συνεχιστές ενός τρεις – χιλιόχρονου ελληνικού πολιτισμού, που άνθισε στον Εύξεινο Πόντο» και ότι «Στον ποντιακό χώρο δεν θα πρέπει να υπάρχει πλέον διάσπαση και αδυναμία ενιαίας έκφρασης, έτσι ώστε αυτός να καθίσταται όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό πιο αποτελεσματικός στις νέες απαιτήσεις των καιρών».

Σύμφωνα με το ψήφισμα, αποφασίστηκαν τα εξής:

Να συγκροτηθεί από τις Ομοσπονδίες, Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Σε αυτή την επιτροπή θα συμμετάσχει ένας νέος από κάθε Ομοσπονδία με την ανάλογη επιστημονική κατάρτιση.

Να συσταθεί στο πλαίσιο της κάθε Ομοσπονδίας Ποντιακού Ελληνισμού ειδικής ομάδας, η οποία θα ασχολείται με την προώθηση της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην εκάστοτε χώρα.

Να διοργανωθεί Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την τεκμηρίωση και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, σε συνεργασία με τους Ασσύριους και Αρμένιους.

Ο χαιρετισμός της απόφασης του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Ι. Σαββίδη να ιδρυθεί το Κέντρο Ποντιακών μελετών και δήλωση ότι οι νέοι Πόντιοι είναι έτοιμοι να λαμβάνουν ενεργό μέρος στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου.

Να απαιτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να εντάξει στο αναλυτικό πρόγραμμα των Γυμνασίων και Λυκείων την ιστορία και τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού.

Να δημιουργηθεί online σύστημα διδασκαλίας και εκμάθησης της Ποντιακής Διαλέκτου.

Να οριστεί το έτος 2016 ως έτος εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας στην Διασπορά, με το σύνθημα «Μιλήστε Ελληνικά»

Να προταθεί στις Ομοσπονδίες ποντιακών σωματείων όλου του κόσμου να εξετάσουν τα εξής θέματα:

-Δημιουργία του «Σπιτιού των Ποντίων» με έδρα Θεσσαλονίκη, που θα στεγάζει το μουσείο, τη βιβλιοθήκη και το ποντιακό θέατρο, μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα κτλ.

-Δημιουργία Ιδρύματος υποστήριξης των ταλαντούχων παιδιών και νεολαίων, που έχουν σημαντικά αποτελέσματα σε τέτοιους τομείς, όπως επιστήμη, μουσική, αθλητισμός κτλ. με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ι. Σαββίδης.

Να χαρτογραφηθούν και να αποτυπωθούν τα Ιστορικά μνημεία του Πόντου. Βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη αναστήλωση των ιστορικών μνημείων, μοναστηριών και εκκλησιών που βρίσκονται στην Ποντιακή γη.

Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας

Την άμεση δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών, ώστε να αποκατασταθεί το ζήτημα της περικοπής συντάξεων των ομογενών Ποντίων παλιννοστούντων.

«Είναι η σειρά της δικής μας γενιάς να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Εμείς είμαστε το μέλλον του ποντιακού ελληνισμού και μαζί με τον Ιβάν Σαββίδη θα κάνουμε πολλά» έκλεισε την παρέμβασή του ο Άλκης Αναστασιάδης, απευθύνοντας για ακόμη μια φορά τις ευχαριστίες του «στον μεγάλο Έλληνα της Διασποράς».

Νωρίτερα, εκπρόσωποι των ομάδων εργασίας, με λόγο δυναμικό και αποφασιστικό, παρουσίασαν τα αποτελέσματα των θεματικών συνεδριάσεων της χθεσινής ημέρας.

Ακολούθησε τιμητική βράβευση του Παραολυμπιονίκη Γρηγόρη Πολυχρονίδη, ο οποίος μπορεί να ήταν απών για λόγους υγείας, ωστόσο όρθιοι οι σύνεδροι τον χειροκρότησαν στη θέα -μέσω προβολής βίντεο- της προσπάθειάς του, ενώ έγινε ειδική τιμητική αναφορά στους εκπροσώπους των ομοσπονδιών-μελών της Οργανωτικής Επιτροπής.

Στο συνέδριο διαβάστηκαν μηνύματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναναστασιάδη. Από αυτά ξεχώρισε η φράση του κ. Αναστασιάδη ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα φιλόδοξη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς νικητές και ηττημένους, με σεβασμό στις δύο κοινότητες του νησιού, που θα κάνει πραγματικότητα την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία όλων των κατοίκων».

Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού

Από μία τέτοια διοργάνωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ποντιακοί χοροί. Το βράδυ του Σαββάτου η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης πλημμύρισε ήχους και νέο κόσμο που χόρευε σε ακούσματα από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και τη Γεωργία.

Μπροστά από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς ακόμα και περαστικοί μπήκαν στη μεγάλη παρέα των Ποντίων παίρνοντας μέρος στη «Γιορτή της Παράδοσης».

Στον ίδιο χώρο στήθηκαν καζάνια και μοιράστηκε στον κόσμο παραδοσιακός και χειροποίητος τανομένος σορβάς (σούπα από σπασμένο σιτάρι με γιαούρτι). Χθες, οι σύνεδροι της Συνδιάσκεψης ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη με την παρακολούθηση του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στην Τούμπα, όπου αισθάνθηκαν –όπως είπαν- την ενέργεια του Συλλόγου που συνδέεται με την Κωνσταντινούπολη.