Θερμό μεταναστευτικό καλοκαίρι περίμενε τα νησιά, που βουλιάζουν όχι από τουρίστες αλλά από πρόσφυγες. Θερμοί μεταναστευτικοί μήνες θα είναι, όμως, και οι επόμενοι για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας –κυρίως την Αττική και τη Θεσσαλονίκη –στις οποίες θα μετακινηθούν με την ελπίδα να βρουν ένα εισιτήριο προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν ήδη τα νησιά λόγω της αθρόας εισροής μεταναστών, με τις τοπικές Αρχές να προειδοποιούν για καταστάσεις εκτός ελέγχου το επόμενο διάστημα. Ακόμη και στο ενδεχόμενο «να χυθεί αίμα» αναφέρθηκε χθες ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Από χθες το πρωί η Κως βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το κέντρο της πόλης έχει καταληφθεί από 7.000 παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη και στους αρχαιολογικούς χώρους, στις παραλίες, στα πεζοδρόμια. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Αυτό που συμβαίνει στο Πεδίον του Αρεως δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που αντιμετωπίζουμε εμείς. Καλούμε την πολιτεία και προσωπικά τον Πρωθυπουργό να δώσουν λύση. Καθημερινά φτάνουν 800-1.000 μετανάστες» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος του νησιού.

Οπως εξηγεί, ήδη έχουν ξεκινήσει συμπλοκές, «όπως χθες το πρωί όταν μετανάστες επιτέθηκαν σε αστυνομικούς. Δεν δέχονται να τους μεταφέρουμε στο γήπεδο, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση. Κι όμως, σε τρεις μέρες θα έχουν τα χαρτιά τους. Ολη αυτή η κατάσταση δεν αξίζει στο νησί μας, στους κατοίκους του αλλά και στους ίδιους τους μετανάστες. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να μετακινηθούν άμεσα, με δρομολόγηση πλοίου αλλά και με τη συνδρομή ακόμα και του Πολεμικού Ναυτικού, οι παράνομοι μετανάστες από την Κω».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης έχουν καταστραφεί οικονομικά, «η μείωση της κίνησης έχει φτάσει το 60% και είμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου».

ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ. Για διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση κάνει λόγο και ο περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος με επιστολή του προς τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο ζητάει να ενισχυθούν οι τοπικές Αρχές με αναξιοποίητους πόρους από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης.

«Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι ιδιαίτερα επώδυνες για την Ελλάδα, με δεδομένη την πίεση που ασκείται έτσι στην ήδη τεταμένη ελληνική οικονομία, η οποία χαρακτηρίζεται από ύφεση και ανεργία, και παράλληλα πλήττεται η τουριστική δραστηριότητα των νησιών, που σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί τον βασικό και μόνο μοχλό ανάκαμψης της νησιωτικής Ελλάδας» σημειώνει στην επιστολή του. Προσθέτει μάλιστα πως «οι διαθέσιμοι εθνικοί πόροι είναι ιδιαίτερα περιορισμένοι και δεν επιτρέπουν την ανάληψη δράσης σε ικανοποιητικό βαθμό». Για τους λόγους αυτούς ο κ. Γ. Χατζημάρκος τονίζει την ανάγκη να υπάρξει απευθείας οικονομική στήριξη των περιφερειών από το κοινοτικό Ταμείο.

Την ίδια ώρα, καμπανάκι χτυπάνε και δήμαρχοι μεγάλων ηπειρωτικών πόλεων, διαβλέποντας πως το πρόβλημα σταδιακά θα μετακυλιστεί στις περιοχές τους. Οι χιλιάδες πρόσφυγες, που σωρεύονται αυτή τη στιγμή στα νησιά, θα βρεθούν μόλις λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα στον ιστό των μεγαλουπόλεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, που έσπευσε να επικρίνει την αδράνεια της προηγούμενης κυβέρνησης, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δημιουργηθεί 2.500 θέσεις φιλοξενίας.

Ωστόσο, εκτός του ότι οι θέσεις αυτές θα μπορούσαν να είχαν ήδη δημιουργηθεί και σε κάθε περίπτωση αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση του πρώτου πακέτου κοινοτικών κονδυλίων, είναι σαφές πως ούτε αυτές επαρκούν.

Υποδομές, πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν. Ούτε στα νησιά ως χώροι πρώτης υποδοχής –όπως προκύπτει από τις εικόνες όλων των τελευταίων ημερών -, πολλώ δε μάλλον σε μεγάλους ηπειρωτικούς δήμους ως χώροι φιλοξενίας. Το ζήτημα αυτό επισημαίνουν σε κάθε τόνο όσοι καλούνται να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα των αυξημένων προσφυγικών ροών.

Ενδεικτικό είναι πως το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος προέβη στην παραχώρηση έκτασης στον Ελαιώνα για τη φιλοξενία προσφύγων, δεν δείχνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι. Οι πρώτες αιχμές για τη στάση αυτή ήρθαν από τη δημοτική Αρχή της Αθήνας την περασμένη Δευτέρα, καλώντας τις τοπικές Αρχές να κάνουν αυτό που κάνει η Αθήνα.

«Παρά τις δεσμεύσεις ότι θα κινητοποιηθούν οι δήμοι, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τίποτα. Οχι μόνο στην ενδοχώρα, αλλά ούτε καν στο Λεκανοπέδιο» σχολίαζαν στελέχη του δήμου, ενώ έχει παγώσει και η πρόταση να μετατραπούν οι υπολειτουργούσες στρατιωτικές δομές του Λεκανοπεδίου σε χώρους φιλοξενίας.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Από την αρχή του έτους ο αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση η κατάσταση δεν είναι εκρηκτική όπως στην Αθήνα, επισημαίνει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Πάντως, ο δήμαρχος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση του φαινομένου και ζητάει με τη σειρά του να ληφθούν μέτρα προκειμένου να ανοίξουν στρατόπεδα ανενεργά ή που υπολειτουργούν.

«Οι μετανάστες που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη είναι, κυρίως, διερχόμενοι. Μένουν στα ξενοδοχεία της πόλης ή σε πάρκα και πλατείες για δύο – τρεις μέρες έως ότου βρουν τον τρόπο να φτάσουν στα σύνορα και από εκεί να περάσουν στα Σκόπια. Αλλά κάθε δεύτερη – τρίτη μέρα αλλάζουν. Ερχονται άλλοι. Κυρίως οι Σύροι είναι αυτοί που φαίνεται να έχουν κάποια χρήματα και μένουν στα ξενοδοχεία» λέει ο κ. Μπουτάρης.

Συνολικά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπολογίζει ότι ανά εβδομάδα από τη Θεσσαλονίκη διέρχονται 500-1.000 άτομα.