Τοπίο στην ομίχλη ήταν χθες πολλές περιοχές του Αιγαίου με συνέπεια να προκληθούν ναυτικά ατυχήματα, αλλά και προβλήματα στην εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Η ομίχλη όμως σχετίζεται άμεσα με τον καύσωνα που έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του.

Αυτή τη φορά, οι υψηλές θερμοκρασίες πάνε πακέτο με την υψηλή υγρασία –κυρίως στις παραλιακές περιοχές -, συνδυασμός που αυξάνει το αίσθημα δυσφορίας και την αισθητή θερμοκρασία. Οι ειδικοί, πάντως, θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια το κλίμα της Ελλάδας αρχίζει να γίνεται τροπικό.

Η κάλυψη των νησιών από το άσπρο πέπλο που «σταματούσε την όραση στα περίπου 20 μέτρα» δεν είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο για το Αρχιπέλαγος. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο-ερευνητή στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, η δημιουργία της ομίχλης οφείλεται στην πτώση της έντασης των βορείων ανέμων (που ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένοι την προηγούμενη εβδομάδα) σε συνδυασμό με την άπνοια της νύχτας.
«Δεν είχαμε ούτε τη γνωστή σε όλους θαλάσσια αύρα» λέει. «Η άπνοια είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ορατότητας το πολύ στα 20-30 μέτρα».

Οπως εξηγεί, σε αυτό βοηθάει η αυξημένη υγρασία. Η θάλασσα είναι πολύ ζεστή και έχουμε εξάτμιση της υγρασίας. Το πρωί, που ο αέρας είναι πιο ψυχρός, δημιουργείται ομίχλη. «Δεν υπάρχει αέρας να τη διαλύσει» συμπληρώνει.

ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ. Παράλληλα, τις τελευταίες ώρες είναι αισθητή σε όλους μια νέα θερμική εισβολή. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά ο υδράργυρος έχει ήδη αρχίσει να παίρνει την ανηφόρα με τη θερμοκρασία να αγγίζει μέχρι την Τετάρτη ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Από την Πέμπτη και μετά, όπως επισημαίνει, η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση. «Και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό όμως που διαφοροποιεί την κατάσταση είναι οι δυνατοί βοριάδες που επικρατούσαν, με συνέπεια στα νησιά των Κυκλάδων η θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 26-27 βαθμούς όταν στη Δυτική και τη Βορειοδυτική Ελλάδα έφτανε τους 40 βαθμούς» επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ. Για τον διευθυντή ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Μιχάλη Πετράκη τα τελευταία περίπου 10 χρόνια η άνοιξη και το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να αποκτούν χαρακτηριστικά τροπικών κλιμάτων, όπως στην Λατινική Αμερική.

Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά; «Κατά τις μεσημεριανές κυρίως ώρες και ενώ ο ουρανός είναι πεντακάθαρος, δημιουργείται ξαφνικά έντονη νέφωση και ακολουθεί καταιγίδα χωρίς μεγάλη διάρκεια» αναφέρει.

Και συμπληρώνει: «Η θάλασσα έχει αρχίσει να ζεσταίνεται περισσότερο από τη στεριά με συνέπεια να έχουμε εξάτμιση που έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη υγρασία».

Καμπανάκι για παιδιά και ηλικιωμένους

Οι ειδικοί συνιστούν σε όσους αντιμετωπίζουν καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα να παραμένουν σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους. Επίσης συνιστάται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα – και ιδίως στα παιδιά – να αποφεύγουν αυτές τις ημέρες την έντονη σωματική άσκηση