Μεγάλες ουρές πιστών σχηματίστηκαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», όπου μεταφέρθηκαν τα ιερά λείψανα της Αγίας Βαρβάρας.

Στην τελετή περιφοράς του σκηνώματος, δεν έδωσε τελικά το παρών ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.Παρών ήταν αντιθέτως ο γραμματέας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι η πίστη λειτουργεί ως «παγοθραυστικό στον μνημονιακό παγετώνα».

«Είναι θέμα εντελώς προσωπικό του κάθε ανθρώπου και δεν χρειάζεται να συνεχίζουμε να το συζητάμε» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής στον ΑΝΤ1.

Η μεταφορά ξεκίνησε περίπου στις 09:30 το πρωί, μετά το τέλος της λειτουργίας στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας. Η λειψανοθήκη είχε προγραμματιστεί να μεταφερθεί με στρατιωτικό όχημα στον «Αγιο Σάββα» αλλά τελικά κατέφθασε στην αγκαλιά ενός ιερέα εντός ενός ΙΧ και τοποθετήθηκε στο παρεκκλήσι του νοσοκομείου, την πρόσβαση στο οποίο περίμενε εναγωνίως το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς.

«Η συμβολική έξοδος του ιερού λειψάνου σε ένα νοσοκομείο της χώρας, το αντικαρκινικό νοσοκομείο του ”Αγίου Σάββα”, είναι συμβολική ακριβώς γιατί η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα των λοιμωδών νοσημάτων» εξήγησε ο γενικός διευθυντής της «Αποστολικής Διακονίας» επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος.

Ασθενείς του «Αγίου Σάββα» στήθηκαν ακόμη και με τους ορούς στην ουρά για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα.

Τα σοβαρά προβλήματα στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», έσπευσαν να επισημάνουν οι γιατροί, με αφορμή την κοσμοσυρροή στο προσκύνημα των ιερών λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας.

Όπως καταγγέλλει το σωματείο του νοσοκομείου, οι κενές θέσεις φτάνουν τις 400. Το κυτταρολογικό εργαστήριο στελεχώνουν μόνο 2 παρασκευάστριες. Έτσι, για τις βιοψίες η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει και τους 2 μήνες.

Η λίστα αναμονής για χημειοθεραπεία φτάνει και τις 3 εβδομάδες, για ακτινοθεραπείες, τα ραντεβού κλείνονται μετά από 6 μήνες, ενώ για χειρουργείο καρκίνου του μαστού οι ασθενείς περιμένουν και 3 μήνες.

Το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας έφτασε στην χώρα το απόγευμα της ποερασμένης Κυριακής με τιμές αρχηγού κράτους και θα παραμείνει ώς τις 24 Μαΐου. Εξετάζεται, ωστόσο, η παράταση της παραμονής του στην Αθήνα, λόγω της μεγάλης προσέλευσης πιστών στον ναό της Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο Δήμο, για να προσκυνήσουν.

Καθημερινά, το προσκύνημα αρχίζει στις 06.30 και ολοκληρώνεται στις 21.30, ενώ παράλληλα τελούνται πρωινές και απογευματινές ακολουθίες και αγρυπνίες.

Στον ναό της Αγίας Βαρβάρας μετέβη την Πέμπτη και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προκειμένου να προσκυνήσει το σκήνωμα.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά την αποχώρησή του από τον ναό, ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλησε να σχολιάσει τον «πόλεμο« που μαίνεται τόσο για την υποδοχή του σκηνώματος με τιμές αρχηγού κράτους, όσο κυρίως για την προγραμματιζόμενη μεταφορά του στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας.

«Ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σχόλια και λόγια από επισήμους και μη. Δεν θέλω να σχολιάσω. Όλα αυτά τα αφήνω να περάσουν απαρατήρητα. Θα μιλήσει η Ιστορία» είπε.

Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί είναι των λόγων. Τα λόγια, όμως κούρασαν και έφτασαν τον τόπο σε αυτή την κατάσταση. Χρειαζόμαστε λόγο και όχι λόγια».

Όσο για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Ας μη χαλάσουμε αυτή την ατμόσφαιρα. Αυτό θέλει πολύ συζήτηση και έχουμε ολοκληρωμένες απαντήσεις. Αυτοί που σκέφτονται τέτοια πράγματα θα το μετανοήσουν».