Ελπίδα δίνουν 11.600 πολίτες που έχουν γίνει δότες στην Τράπεζα Εθελοντών Μυελού των Οστών, ώστε να σώσουν τη ζωή μικρών ασθενών που πάσχουν από αιμοταλογικά, νεοπλασματικά και γενετικά νοσήματα –ιδιαίτερα απειλητικά για τη ζωή τους.

Μάλιστα, το κύμα προσφοράς επιτεύχθηκε σε μόλις 12 μήνες, καθώς πριν από ένα χρόνο εγκαινιάστηκε η Τράπεζα που ιδρύθηκε απο το Σύλλογο «Ελπίδα» και λειτουργεί στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις ότι έως το 2018 οι δότες θα έχουν φτάσει τους 50.000.

«Είναι η απτή απόδειξη του αγώνα μας, είναι το γεγονός που θα μας δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση ώστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε κάθε παιδί που μας χρειάζεται» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στη διάρκεια εκδήλωσης για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Τράπεζας.

Η ίδια ευχαρίστησε θερμά συλλόγους, ιδρύματα, φορείς, εταιρίες, σχολεία, σώματα ασφαλείας, τον στρατό, το ναυτικό, διπλωμάτες, καλλιτέχνες, αθλητές, που έχουν συνδράμει στην προσπάθεια αυτή, αλλά και τους χιλιάδες ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Επιπλέον, η κ. Βαρδινογιάννη έκανε έκκληση για επιπλέον δότες ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των άρρωστων παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, δεσμεύτηκε ότι θα η πολιτεία θα αναλάβει να διαδώσει δυναμικά το μήνυμα του εθελοντισμού: «στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Παππάς για την ΕΡΤ θα υπάρχει τροπολογία η οποία θα καθιστά υποχρεωτική για τα μέσα, ιδίως τα ιδιωτικά κανάλια, την προβολή κοινωνικών μηνυμάτων σε όλες τις ζώνες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι επιστολές της δωρεάς

«Είναι πραγματικά δύσκολο να μπορέσεις να κάνεις λόγια και να γράψεις σε χαρτί πως αισθάνεσαι. Αυτό γίνεται ακόμη δυσκολότερο όταν πρόκειται να απευθυνθείς στη γυναίκα που πρόσφερε στο παιδί σου κάτι μοναδικό, τη δυνατότητα της επιβίωσης. Λες ευχαριστώ, μα είναι τόσο λίγο!»: το μήνυμα αυτό έστειλε η μητέρα του πρώτου παιδιού που βρήκε συμβατό μόσχευμα μέσω της Τράπεζας Εθελοντών Μυελού των Οστών «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ», στην δότρια που έδωσε…ζωή στον γιο της.

«Όταν με ειδοποίησαν ότι είμαι συμβατή με έναν ασθενή, θεώρησα πως θα υποβληθώ σε μια απλή ιατρική επέμβαση. Στην πορεία όμως συνειδητοποίησα ότι δωρίζοντας μυελό των οστών δεν δωρίζω μόνο λίγα από τα αιμοποιητικά μου κύτταρα. Δωρίζω ζωή, χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον»: ήταν η απάντηση της εθελόντριας, μητέρα και η ίδια τριών παιδιών.