Η μαθήτρια της Γ’ τάξης του 5ου Γυμνασίου Ζωγράφου Δήμητρα Κουρούπη και ο 18χρονος μαθητής της Γ’ τάξης στο Γενικό Λύκείο της Σύρου Μάριος Χατζηιερεμίας είναι οι νικητές της τρίτης απονομής Μαθητικών Βραβείων που χορηγούν «ΤΑ ΝΕΑ», στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους.

Οι δύο μαθητές διακρίθηκαν μεταξύ πολλών συμμαθητών τους στη σύνταξη Εκθεσης Ιδεών, η οποία για τον μήνα Ιανουάριο 2015 είχε θέμα: «Μπορεί ο εθελοντισμός να βοηθήσει στη βελτίωση της ζωής μας, ειδικά στην εποχή της κρίσης, και με ποιους τρόπους;».

Η διάκριση συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ για τον καθένα, ευγενική χορηγία και κοινωνική προσφορά της Attica Bank.

Η διάκριση των δύο μαθητών έγινε ομόφωνα από την επιτροπή επιλογής, ανάμεσα σε δεκάδες Εκθέσεις υψηλού επιπέδου που λάβαμε από συμμαθητές τους γυμνασίων και λυκείων από όλη τη χώρα. Η επιλογή της επιτροπής έγινε υπό την εποπτεία του πρώην υπουργού Παιδείας και πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, φιλόλογου, γλωσσολόγου, πανεπιστημιακού καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη και με τη συμμετοχή του μακροβιότερου προέδρου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ – πρόεδρος 1996-2003) καθηγητή Νίκου Τσούλια.

Ο διαγωνισμός Πρόγραμμα Μαθητικών Βραβείων που διοργανώνουν «ΤΑ ΝΕΑ» συνεχίζεται με την απονομή δύο βραβείων κάθε μήνα, μέχρι τον Απρίλιο του 2015.

Οι δύο νικητές

Γυμνάσιο

Η Δήμητρα Κουρούπη είναι μαθήτρια της Γ’ τάξης του 5ου Γυμνασίου Ζωγράφου και είναι εύλογο το ερώτημα πώς κατορθώνει να διαβάζει μέσα στο σπίτι και να διαπρέπει στο σχολείο, αφού έχει άλλα 6 αδέλφια! Τα παιδιά, ηλικίας από 12 έως 23 ετών, ζουν όλα μαζί, με τον ιερέα πατέρα και τη φιλόλογο μητέρα τους, στου Ζωγράφου. Ωστόσο η Δήμητρα όχι μόνο δεν παραπονιέται αλλά, όπως μας είπε, χαίρεται πολύ που ζει μέσα σε μια πολυπληθή και ζωντανή οικογένεια. Στην οποία τα κορίτσια υπερτερούν, αφού είναι πέντε, ενώ τα αγόρια δύο. Η Δήμητρα –που είναι το 6ο από τα 7 παιδιά –αρέσκεται να γράφει και να διαβάζει ποίηση και λογοτεχνία εκτός από τα μαθήματα του σχολείου, της αρέσει ο αθλητισμός, παίζει πιάνο και έχει μάθει αγγλικά και γαλλικά σε επίπεδο Β2.

Λύκειο

Ο Μάριος Χατζηιερεμίας έχει την τύχη να ζει μακριά από τη βουή της μεγάλης πόλης, στην αρχόντισσα των Κυκλάδων, τη Σύρο. Το νησί αυτό έχει την τύχη να μην πέφτει σε χειμερία νάρκη, κι έτσι όταν ο Μάριος δεν έχει διάβασμα μπορεί να συναντήσει τους φίλους του στην πλατεία ή να βγουν σε κάποιο μπαράκι. Είναι μαθητής της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου της Σύρου και μετέχει ενεργά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Ερασιτεχνικά ασχολείται και με τον αθλητισμό, ενώ γνωρίζει καλά αγγλικά. Τις ημέρες αυτές έτυχε ο Μάριος να κάνει μαζί με τους συμμαθητές του τη γνωστή πενταήμερη εκδρομή της Γ’ Λυκείου, οπότε ο ενθουσιασμός του ήταν διπλός. Ο Μάριος έχει μια μεγαλύτερη αδελφή και γονείς εκπαιδευτικούς. Πρόθεσή του είναι να ασχοληθεί με τη βιολογία και γενικά τις θετικές επιστήμες, καθώς είναι μαθητής υψηλής βαθμολογίας, αν και, όπως αποδείχθηκε, τα πηγαίνει εξίσου καλά και στην Εκθεση.