«Τα περί αφοπλισμού της Αστυνομίας δεν τα πιστεύω» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, τονίζοντας ότι ο αστυνομικός θα έχει όπλο στη διαδήλωση, άλλα όχι για να φοβίζει και να τρομοκρατεί.

«Κατ’ αρχάς να δούμε αν χρειάζεται πάντοτε στη διαδήλωση η Αστυνομία και τι ρόλο θα παίζει. Και δεύτερον, όπλο θα έχει, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι θα το έχει προτεταμένο για να φοβίζει και να τρομοκρατεί ανθρώπους που διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους» είπε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Ο κ. Πανούσης έκανε λόγο για θέματα ισορροπίας στην ΕΛ.ΑΣ., τονίζοντας: «Είναι διαφορετικό πράγμα να ξέρει ένας αστυνομικός πότε βγάζει το όπλο, πού το στρέφει και γιατί το κάνει. Είναι διαφορετικό πράγμα η αστυνόμευση ενός κοινωνικού κινήματος και διαφορετικό πράγμα η αστυνόμευση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Άρα αυτό δεν έχει να κάνει με το να μην έχει όπλο ο αστυνομικός, αλλά πρέπει να έχει εκπαιδευτεί για να ξέρει τι θα το κάνει αυτό το όπλο».

Οι δηλώσεις του κ. Πανούση έρχονται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει τονίσει ότι σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι να αφοπλίσει την αστυνομία, αλλά να αφοπλίσει όσους έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές. «Θέλουμε καλύτερη αστυνόμευση, όχι αστυνομοκρατία» έχει δηλώσει ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Πανούσης έκανε, επίσης, λόγο για ανάγκη εκδημοκρατισμού της Αστυνομίας και μιλώντας στον Βήμα 99,5 είπε ότι «θα συμφιλιώσουμε τον πολίτη με τον αστυνομικό».

«Η Αστυνομία είναι ένας θεσμός της Δημοκρατίας δεν είναι κατά της Δημοκρατίας» είπε, τονίζοντας ότι «η Αστυνομία πρέπει να διδάξει ήθος, δημοκρατία και πίστη στον κοινοβουλευτισμό και στο Σύνταγμα».

Για τις φυλακές Γ’ Τύπου είπε ότι θα πρέπει να καταργηθούν γιατί δεν προσφέρουν τίποτα.

Επίσης, μιλώντας το πρωί στο Mega, ο κ. Πανούσης είπε ότι θα πρότεινε να φύγουν τα κάγκελα, καθώς -όπως είπε- το μέτρο αυτό «δεν λύνει κανένα πρόβλημα ασφάλειας».

«Πρέπει να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε τον λαό. Αν φοβόμαστε τον λαό να βάλουμε σε κάθε 10 μέτρα μια κλούβα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, στόχος πλέον είναι η συμφιλίωση της αστυνομίας με τον πολίτη.

Πράγματι, μετά από λίγες ώρες, το μεσημέρι της Τετάρτης, απομακρύνθηκαν τα κάγκελα που βρίσκονταν μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη.