Δεκατρία άτομα, τέσσερις Ελληνες και εννέα αλλοδαποί ηλικίας 26 έως 42 ετών, εμπλέκονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, ως μέλη σε πολυμελή εγκληματική οργάνωση που εκβίαζε καταστηματάρχες στην Αττική, με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας».

Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία, στη διάρκεια παράλληλων αστυνομικών επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της Αττικής, επτά μέλη της. Πρόκειται για πέντε Αλβανούς, μεταξύ των οποίων και τα δύο αρχηγικά μέλη της οργάνωσης 36 και 42 ετών, και δύο Ελληνες.

Ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης, 40χρονος Ελληνας, βρίσκεται ήδη έγκλειστος σε φυλακή, εκτίοντας ποινή κάθειρξης 17 ετών. Κατά το παρελθόν ο 40χρονος έχει κατηγορηθεί για «συμβόλαια θανάτου», «προστασίες» και άλλα σοβαρά αδικήματα, ενώ και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είναι σεσημασμένα για παρόμοια εγκληματική δράση (εκβιάσεις, απειλές, σωματικές βλάβες), καθώς και για ναρκωτικά, όπλα, κλοπές και ληστείες.

Στη διάρκεια των επιχειρήσεων, συνελήφθησαν και δύο Αλβανοί, ο ένας για παραβίαση της νομοθεσίας περί όπλων και ο άλλος για ναρκωτικά, ενώ ως περιφερειακά μέλη της οργάνωσης κατηγορούνται άλλοι δύο Ελληνες, 42 και 47 ετών.

Οπως προέκυψε, οι δράστες προσέγγιζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή, σε δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση, διάφορων χρηματικών ποσών, με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας». Παράλληλα, τους απειλούσαν ότι, αν δεν λάβουν τα χρήματα που αξίωναν, θα προβούν σε βίαιες ενέργειες σε βάρος τους και κατά μελών των οικογενειών τους.

Εξακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Ιλιον, η Πετρούπολη, το Γκάζι, το Θησείο, το Μικρολίμανο και άλλα σημεία του Πειραιά.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 24 περιπτώσεις εκβίασης ιδιοκτητών καταστημάτων, από τους οποίους οι εκβιαστές εισέπρατταν μηνιαίως χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 200 έως 700 ευρώ στην κάθε περίπτωση.

Επιπλέον, εξιχνιάστηκε και υπόθεση εκβίασης και διάπραξης σωματικών βλαβών, στην οποία εμπλέκονται μέλη της οργάνωσης, σε βάρος ιδιώτη, για δήθεν οικονομικές οφειλές του προς τρίτο πρόσωπο, από τον οποίο κατάφεραν να αποσπάσουν 12.250 ευρώ.

Στο πλαίσιο ερευνών σε σπίτια, άλλους χώρους και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4.005 ευρώ, 131.000 λεκ Αλβανίας, 25 δολάρια ΗΠΑ και 10 ραντ Νότιας Αφρικής, δύο πιστόλια (διαμετρήματος 0,45 mm και 9 mm ) και πέντε γεμιστήρες, 543 φυσίγγια πιστολιών διαφόρων διαμετρημάτων και θήκη πυροβόλου όπλου, αλεξίσφαιρο γιλέκο, στιλέτο-μαχαίρι, 23 νάιλον συσκευασίες με χασίς βάρους 287 γραμμ., δύο μεγάλες κροτίδες, 26 κινητά τηλέφωνα και 59 κάρτες sim, τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο δελτία ταυτότητας, 4 Ι.Χ. επιβατηγά αυτοκίνητα, μία άδεια ικανότητας οδήγησης και μία άδεια κυκλοφορίας οχήματος, κουκούλα τύπου full face, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων με τηλέφωνα και ονόματα προσώπων, καθώς και διάφορα έγγραφα και κάρτες (πιστωτικές, μεταφοράς χρημάτων, αποδείξεις εισπράξεως Τράπεζας κλπ).

Με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιάσεις, παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και νομοθεσίας περί ναρκωτικών, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Τετάρτη στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση σε κύρια ανάκριση.

Η αστυνομική έρευνα, από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνεχίζεται, για να διερευνηθεί πλήρως το πεδίο δράσης της εγκληματικής αυτής οργάνωσης.