Διπλό αδιέξοδο στα κεντρικά πανεπιστήμια δημιουργούν το ντόμινο των καταλήψεων και η αδυναμία εξυπηρέτησης των μετεγγραφών.
Το μέτωπο των καταλήψεων διευρύνεται από χθες στα πανεπιστήμια. Οι περισσότερες γίνονται μετά την πρόταση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Φορτσάκη για διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων όταν προτείνονται φοιτητικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, στο ίδιο Πανεπιστήμιο η Πρυτανεία υπογράμμισε χθες ότι το ίδρυμα θα βρεθεί σε «αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας», αν δεν φροντίσει η Πολιτεία να το ενισχύσει με χρήματα, υπαλλήλους και καθηγητές.
Υπό κατάληψη βρίσκονται η Νομική Σχολή, η Σχολή Επιστημών Υγείας και το Μαθηματικό Τμήμα, ενώ συνεδρίαζαν έως αργά χθες οι φοιτητές της Φιλοσοφικής για το ίδιο θέμα. Οι καταλήψεις όμως έχουν ήδη επεκταθεί, είτε προγραμματίζονται άμεσα και σε άλλα ιδρύματα, όπως το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων του Πανεπιστημίου Πατρών (όπου κινδυνεύει και το εξάμηνο καθώς η κατάληψη είναι σε εξέλιξη έξι εβδομάδες, για άλλους λόγους) και τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.
Χθες το πρωί φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (στηρίζεται από το ΚΚΕ) κατέλαβαν συμβολικά για λίγο την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και σήμερα οργανώνουν συλλαλητήριο στο Κέντρο.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εξάλλου, η Σύγκλητος που είχε διακόψει προχθές τη συνεδρίαση λόγω κατάληψης, όταν αρνήθηκε να καταδικάσει την πρόταση Φορτσάκη, συνεδρίασε τελικά χθες μέσω τηλεδιάσκεψης. Και ζήτησε από τους φοιτητές να σταματήσουν την κατάληψη και να συνεργαστούν μαζί της, χωρίς βίαιες αντιδράσεις, για το καλό του ιδρύματος.

Ωστόσο πολλές από τις διοικητικές υπηρεσίες του Μετσόβιου λειτούργησαν χθες καθώς, παρά την κατάληψη στο κτίριο διοίκησης, οι φοιτητές το επέτρεψαν.

ΠΕΡΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ… Ο Θ. Φορτσάκης επιχείρησε πάντως να περιορίσει το μέτωπο των φοιτητικών αντιδράσεων με δύο ενέργειες.

Η μία ήταν να δηλώσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση, όπως του καταλογίζουν, να καταργήσει τους φοιτητικούς συλλόγους: «Ως προς το θέμα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών που προτάθηκαν σε πρόσφατη ανακοίνωση της Πρυτανείας διευκρινίζεται ότι η πρόταση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα των φοιτητικών συλλόγων, των οποίων η δράση μπορεί πάντοτε να είναι εποικοδομητική και υπό αυτήν την έννοια αξίζει μάλιστα να ενισχυθεί».

… ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ. Η δεύτερη ήταν να επιχειρήσει να πάρει ξανά μαζί του τους διοικητικούς υπαλλήλους του ιδρύματος, επαναφέροντας την πρόταση όχι μόνο να μην απολυθεί κανείς εξ όσων βρίσκονται σε διαθεσιμότητα αλλά να… προσληφθούν και άλλοι ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι μετεγγραφές! Ενδεχομένως η κίνηση αυτή αποτελεί και απάντηση στη νέα επίθεση του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων εναντίον του επειδή, όπως υποστηρίζουν, διώχνει 150 εξ αυτών. «Την ώρα που το Πανεπιστήμιο λυγίζει από την έλλειψη προσωπικού και οι απολύσεις των διοικητικών βρίσκονται στην πόρτα, ο πρύτανης κ. Φορτσάκης επιλέγει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να ανακοινώσει στους περίπου 150 συμβασιούχους που πληρώνονται από τα αποθεματικά του ΕΛΚΕ ότι δεν θα ανανεώσει εκ νέου τις συμβάσεις τους τις οποίες και θεωρεί παράνομες» ανακοίνωσε ο σύλλογός τους.

Οι όροι του ΕΚΠΑ για τις μετεγγραφές

1. Επαρκής χρηματοδότηση με βάση συγκεκριμένη επιχορήγηση ανά μετεγγραφόμενο, η οποία θα επιτρέψει την κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών δαπανών και εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής ως προς τις ήδη υποχρηματοδοτούμενες και τις πρόσθετες, πλέον, διοικητικές, εκπαιδευτικές και εργαστηριακές δραστηριότητες

2. Επιστροφή όλων των διοικητικών υπαλλήλων του οι οποίοι τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας

3. Εξασφάλιση ικανού αριθμού διδακτικού προσωπικού με την προκήρυξη θέσεων καθηγητών

4. Δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου διδακτικού προσωπικού καθώς και προσωπικού για τη διεξαγωγή του πρόσθετου εργαστηριακού έργου και των επιπλέον πρακτικών ασκήσεων