Η σωστή και τακτική φροντίδα των μαλλιών –σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση –είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας και της λάμψης τους. Χρυσοί κανόνες, όπως είναι φυσικό, δεν υπάρχουν παρά μόνο χρήσιμες πρακτικές συμβουλές. Κατά το λούσιμο, για παράδειγμα, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό (το καυτό τα καταπονεί) και να ξεβγάζουμε καλά ώστε να μη μένουν υπολείμματα σαμπουάν ή άλλων προϊόντων περιποίησης. Το βράδυ δε, λίγο πριν πέσουμε για ύπνο, θα πρέπει να αφήνουμε ελεύθερα τα μαλλιά για να μπορούν να αναπνέουν, ενώ ανά τακτά διαστήματα πρέπει να αλλάζουμε σαμπουάν για να μην ατονούν και θαμπώνουν. Το μασάζ, από την άλλη, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό (με αυτόν τον τρόπο τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος), γι’ αυτό σε κάθε λούσιμο θα πρέπει να κάνουμε μαλακές κυκλικές κινήσεις για 2-3 λεπτά.

Ομως «σωστή περιποίηση χωρίς μάσκα δεν γίνεται» υποστηρίζει ο hair stylist Ντάνη Μαραγκός. «Αν μάλιστα τα μαλλιά είναι βαμμένα ή ταλαιπωρημένα από τεχνικές εργασίες, θα πρέπει να κάνουμε μάσκα τουλάχιστον κάθε δέκα ημέρες. Τα μαλλιά χρειάζονται λίπανση, διαφορετικά κάνουν ψαλίδα. Φανταστείτε ένα πρόσωπο που το πλένουμε καθημερινά και μετά δεν χρησιμοποιούμε ενυδατική κρέμα. Δείχνει θαμπό και κουρασμένο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα μαλλιά μας».

Η μάσκα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην αναδόμηση και στη λείανση της τρίχας. Ιδανική επιλογή θεωρούνται αυτές με φυτική σύνθεση. «Αφού έχουμε λουστεί (προκειμένου να ανοίξουν οι πόροι της τρίχας και να απορροφηθεί καλύτερα το προϊόν), απλώνουμε τη μάσκα σε όλο το μήκος των μαλλιών αφήνοντας έναν πόντο από τη ρίζα σε περίπτωση που υπάρχει τάση λιπαρότητας. Τυλίγουμε με σελοφάν οικιακής χρήσης για να αναπτυχθεί θερμότητα και ξεβγάζουμε απλά με νερό».

Στην καθημερινή φροντίδα των μαλλιών εξίσου σημαντική θεωρείται η μαλακτική κρέμα, η οποία ξεμπερδεύει και μαλακώνει τις τρίχες. Μια ποσότητα ίση με μέγεθος φουντουκιού ή καρυδιού αρκεί για να διατηρηθούν τα μαλλιά λαμπερά.

Η ΨΑΛΙΔΑ. Ενας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της τρίχας είναι η ψαλίδα, η οποία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: ξηρά μαλλιά, επιθετικά σαμπουάν, στέγνωμα των μαλλιών με πιστολάκι σε υψηλές θερμοκρασίες ή μεγάλη καταπόνηση.Εξειδικευμένα προϊόντα, όπως θεραπείες που περιέχουν έλαιο σιλικόνης, καλύπτουν τα μαλλιά σαν μεμβράνη και επανορθώνουν την ψαλίδα προσωρινά. Για καλύτερα βέβαια αποτελέσματα στην καλή υγεία των μαλλιών θα πρέπει να τα κόβουμε περίπου ένα εκατοστό κάθε οκτώ με δέκα εβδομάδες.