Σε πραγματικούς αριθμούς οι θέσεις εργασίας δεν μειώνονται με αντίστοιχους ρυθμούς σε σχέση με την πτώση της καταναλωτικής κίνησης –το 85,8% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέφερε ότι το προσωπικό του παρέμεινε σταθερό. Ωστόσο οι επισημάνσεις της ΓΣΕΒΕΕ είναι πως «η επιβράδυνση αυτή δεν πρέπει να αποδοθεί σε ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά στις ραγδαίες μεταβολές στο καθεστώς απασχόλησης».

Οπως επισημαίνεται, οι λόγοι διατήρησης των θέσεων εργασίας οφείλεται στη μείωση του κατώτατου μισθού. Σχεδόν οι μισές θέσεις απασχόλησης στην κατηγορία αυτή των επιχειρήσεων έχουν μετατραπεί σε μερικής ή προσωρινής απασχόλησης, ενώ οι μισές επίσης επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή μισθών.

Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμετώπισε τους τελευταίους μήνες δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών. Το 42,7% αναφέρει πως εφαρμόζει ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με το 38,5% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι έχει μειώσει τις αποδοχές του προσωπικού το τελευταίο εξάμηνο. Ενδεικτικό είναι επίσης πως το 26,9% παραδέχεται ότι είναι πολύ πιθανό να μειώσει μισθούς ή ώρες εργασίας τους επόμενους μήνες.

«Οι μειώσεις του μέσου πραγματικού μισθού και της απασχόλησης συρρικνώνουν το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών που προέρχεται από εργασία. Στη διάρκεια των ετών 2010-2013, σε τρέχουσες τιμές, οι αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μειώθηκαν κατά 41 δισ. ευρώ και πρόκειται να μειωθούν κατά περίπου 2 επιπλέον δισ. ευρώ το 2014» είναι η εκτίμηση και του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

«Εκτός από τα τρία μέλη της οικογένειας, που δουλεύουμε στο μαγαζί, είχα άλλους οκτώ ανθρώπους. Τώρα είναι έξι, γιατί αναγκάστηκα να διώξω τους δύο» λέει ο κ. Κοτσιφάκης. Πιο τραγικό είναι το παράδειγμα σε κεντρικό καφέ, επίσης στον Πειραιά. «Από 20 υπαλλήλους που απασχολούσα στο παρελθόν τώρα έχω μόνο εννέα» δηλώνει ο ιδιοκτήτης του.

Φαύλος κύκλος. «Είμαστε σε φαύλο κύκλο. Εχω πτώση τζίρου πάνω από 60% σε σχέση με το 2008. Δεν μπορώ να πληρώσω οπότε ή λιγότερες θέσεις εργασίας θα έχω ή θα κλείσω» επισημαίνει και προσθέτει: «Είναι και το ζήτημα των ενοικίων, που δεν έχουν επαναπροσδιοριστεί από την εποχή που υπήρχε λίπος. Εγώ έδινα πάνω από 7.000 ευρώ τον μήνα. Υπάρχει στρέβλωση της αγοράς».