Σε πολυάριθμες υποθέσεις απάτης, σε βάρος τεχνικών, μεταφορικών και άλλων εταιρειών εμπλέκεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, η πολυμελής εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Συνελήφθησαν τρία από τα μέλη της (νόμιμος εκπρόσωπος-υπάλληλος-λογιστής εταιρείας), ενώ έχει ήδη ταυτοποιηθεί και αναζητείται ο 49χρονος «εγκέφαλος» της οργάνωσης και η 38χρονη σύζυγός του.

Οπως προέκυψε, η οργάνωση ίδρυσε δύο εταιρείες, εκ των οποίων η μία είχε ως αντικείμενο την πώληση-ενοικίαση κοντέινερς και η άλλη το γενικό εμπόριο (εμπόριο ζάχαρης, μπανανών κ.ά).

Με στόχο τους να «αλιεύουν» πελάτες, τα μέλη του κυκλώματος παρουσίαζαν τις δύο αυτές εταιρείες ως εξαιρετικά φερέγγυες, αξιόπιστες, με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα και σημαντικό πελατολόγιο.

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, η μεν πρώτη εταιρεία, από τον Οκτώβριο του 2012 ώς τον Μάρτιο του 2014, εξαπάτησε εννέα επιχειρήσεις, από τις οποίες απέσπασε πάνω από 235.000 ευρώ, καθώς είτε εσκεμμένα δεν παρέδιδε τα παραγγελθέντα κοντέινερς, είτε παρέδιδε μέρος μόνο της παραγγελίας, είτε παρέδιδε παραγγελία που δεν πληρούσε τις συμφωνηθείσες προδιαγραφές.

Η δε δεύτερη εταιρεία, από τον Νοέμβριο του 2011 ώς τον Ιούλιο του 2012, με τον ίδιο τρόπο δράσης, εξαπάτησε οκτώ επιχειρήσεις, προκαλώντας τους οικονομική ζημία άνω των 695.000 ευρώ.

Από την αστυνομική έρευνα αποκαλύφθηκε ότι ο ιθύνων νους της οργάνωσης, λόγω φυσικής του απουσίας στο εξωτερικό και προκειμένου να διατηρεί τον έλεγχο των εταιρειών-επομένως και του κυκλώματος, είχε εγκαταστήσει στους χώρους που χρησιμοποιούνταν ως γραφεία των επιχειρήσεών του κάμερες παρακολούθησης και μικρόφωνα, μέσω των οποίων παρακολουθούσε ακόμη και τις συνομιλίες των υπαλλήλων του.

Επίσης προέκυψε ότι καθένα από τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είχε επιφορτιστεί με συγκεκριμένα καθήκοντα, τα οποία αφορούσαν στην πλαστογράφηση τιμολογίων, στη λήψη συνεντεύξεων για πρόσληψη υπαλλήλων, στην παροχή πληροφοριών σε ενδιαφερόμενους πελάτες, στη διεκπεραίωση των τραπεζικών συναλλαγών, στη λογιστική κάλυψη παράνομων μεταφορών χρημάτων και στη θεώρηση πλαστών τιμολογίων.

Σε έρευνες σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, σε χώρους γραφείων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 13 κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, σκληρός δίσκος και μονάδες αποθήκευσης usb, επτά τηλεφωνικές συσκευές τηλεφωνικού κέντρου, τέσσερις σφραγίδες, έγγραφα-εξώδικες διαμαρτυρίες και αγωγές εταιρειών που εξαπατήθηκαν, πλήθος εγγράφων, τιμολόγια, δελτία αποστολής και χειρόγραφες σημειώσεις.

Με τη σε βάρος τους κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη κακουργηματικής μορφής κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κλπ, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την πλήρη διερεύνηση της παράνομης δράσης του κυκλώματος.