Το Πανεπιστήμιο Αθηνών μπορεί να γλίτωσε την ασφυξία από τις μετεγγραφές – που τελικά είναι λιγότερες από όσες αναμένονταν και μπορούν να εξυπηρετηθούν, έστω με συνωστισμό -, πιθανότατα όμως θα αποκτήσει σύντομα «φέις κοντρόλ» στις εισόδους του!

Το Συμβούλιο ιδρύματος, με πρόεδρο τον καθηγητή στο ΜΙΤ Δημήτρη Μπερτσιμά, υποστήριξε πλήρως τον πρύτανη Θεόδ. Φορτσάκη για το προληπτικό λουκέτο που έβαλε την περασμένη εβδομάδα στο κτίριο της πρυτανείας στα Προπύλαια για να εμποδίσει πιθανή φοιτητική κατάληψη διαμαρτυρίας στην ανάθεση της φύλαξης σε εταιρεία σεκιούριτι και πήγε ένα βήμα παραπέρα:

«Κρίνεται απαραίτητο να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί σύστημα ελέγχου πρόσβασης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των πολιτών στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα» αναφέρει. Επιπλέον, σχετικά με τα ΜΑΤ που εμπόδισαν τους φοιτητές να το προσεγγίσουν, τονίζει ότι «το πανεπιστήμιο είναι δημόσια περιουσία, ανήκει στους έλληνες πολίτες και πρέπει να προστατεύεται αναλόγως, ακόμη και με προσφυγή στα αρμόδια όργανα της πολιτείας όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο».

Το ζήτημα της φύλαξης του πανεπιστημίου έχει ξεσηκώσει πάντως θύελλα αντιδράσεων, ακόμα και μέσα στο Συμβούλιο Ιδρύματος. Η καθηγήτρια – μέλος του Ευγ. Μπουρνόβα διαφώνησε με την έκδοση της ανακοίνωσης δηλώνοντας: «Η εύρυθμη λειτουργία και το αίσθημα της ασφάλειας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν εξασφαλίζονται με την προσφυγή στα Σώματα Ασφαλείας για προληπτικούς λόγους». Ενδεικτική του κλίματος είναι χθεσινή προειδοποιητική ανακοίνωση της Συνάντησης Πανεπιστημιακών Δασκάλων: «Τολμούν «να βάλουν κάγκελα» στα πανεπιστήμια; Είναι επικίνδυνοι. Είναι απόλυτα υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί».

Αλλο οξύ ζήτημα είναι η καθαριότητα, για την οποία το Συμβούλιο Ιδρύματος ενέκρινε «απευθείας αναθέσεις του οξύτατου προβλήματος καθαρισμού των πανεπιστημιακών χώρων μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας».