Μέτρα περαιτέρω διευκόλυνσης λιμναζόντων φοιτητών που δεν διαγράφηκαν από το πανεπιστήμιο επειδή συμμετείχαν σε κάποια εξεταστική την τελευταία διετία ώστε να πάρουν το πτυχίο τους και το ενδεχόμενο επιστροφής, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ακόμη και όσων διαγράφηκαν αλλά θέλουν να ξαναπροσπαθήσουν προανήγγειλε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Θεόδωρος Φορτσάκης.

Οπως είπε, στον υπό σύνταξη Οργανισμό του Πανεπιστημίου Αθηνών (που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου) στόχος είναι να θεσπιστούν περισσότερες διευκολύνσεις τόσο για τους 4.283 λιμνάζοντες φοιτητές που προσπαθούν όσο και για τους 49.583 που διαγράφονται. Για τους πρώτους το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη δώσει δικαίωμα συμμετοχής σε δύο εξεταστικές περιόδους (τώρα και τον Φεβρουάριο) και εξετάζεται διεύρυνση του δικαιώματος αυτού με ρητή πρόβλεψη στον Οργανισμό. Για τους διαγραφέντες θα μελετηθούν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις ώστε να έχουν δυνατότητα επανεγγραφής σε περίπτωση που αποφασίσουν να κυνηγήσουν ξανά το πτυχίο, αλλά με συντεταγμένο πλέον τρόπο.

Με τη δημοσιοποίηση αυτών των προθέσεων ο νέος πρύτανης του ιδρύματος ουσιαστικά απαντά στις δυναμικές αιτιάσεις αρκετών φοιτητών για το θέμα διαγραφής των αιωνίων, που οδήγησαν και στη χθεσινή ένταση. Σημειώνεται ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα σε κάθε πανεπιστήμιο να αποφασίζει, μέσω του Οργανισμού του, υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν οι φοιτητές που ξεπερνούν τον επιτρεπόμενο ανώτατο χρόνο σπουδών να μη διαγραφούν. Ομως μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι Οργανισμοί των πανεπιστημίων, γι’ αυτό και προέκυψε το θέμα της αναγκαστικής μαζικής διαγραφής περίπου 150.000 αιωνίων από όλα τα ιδρύματα, που κατά τον νόμο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως χθες.