Σε «νύχτα των στρατηγών» με ηχηρές απομακρύνσεις αξιωματικών από κρίσιμες θέσεις και εξίσου ηχηρές επιστροφές εξελίχθηκε το λίφτινγκ στην ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα που προβλέπει η τροπολογία την οποία πέρασε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας.

Ουσιαστικά το ρολόι στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τις αυγουστιάτικες «μίνι κρίσεις» επέστρεψε τόσο σε δομές όσο και σε πρόσωπα της προ Δένδια εποχής. Ενδεικτικό του «πολέμου των στρατηγών» και της μάχης προσώπων και ισορροπιών στα ανώτατα κλιμάκια της Αστυνομίας είναι ότι οι αλλαγές ανακοινώθηκαν περίπου στη μία χθες τα ξημερώματα. Είχαν προηγηθεί ζυμώσεις και πιέσεις σε πρόσωπα να αποδεχθούν προειλημμένες αποφάσεις, ενώ δεν έλειψαν ακόμη και απειλές παραιτήσεων προκειμένου κάποιες από αυτές τελικά να τροποποιηθούν. Τόσο στους διαδρόμους της Κατεχάκη όσο και στο αστυνομικό μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας επικρατούσε χθες αναβρασμός, ενώ αξιωματικοί μιλούσαν ανοιχτά για αλλαγές με κομματικά κριτήρια –κυρίως όμως για παιχνίδι εξουσίας μεταξύ ομάδων γαλάζιων αξιωματικών.

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ. Τις κομματικές σκοπιμότητες αναδεικνύουν και οι συνδικαλιστικές Ενώσεις των αστυνομικών (ΠΟΑΞΙΑ – ΠΟΑΣΥ) με κοινή ανακοίνωσή τους. Χαρακτηριστικά, κάνουν λόγο για εξυπηρέτηση «συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων και δεδομένων» έτσι ώστε «να αιωρούνται ερωτηματικά και απορίες ως προς την ορθότητά τους». Στην ανακοίνωση οι συνδικαλιστές προσθέτουν ότι «το συνδικαλιστικό μας κίνημα οφείλει από την πλευρά του να καυτηριάσει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι οι υπηρεσιακές μεταβολές δεν αποτελούν απόρροια ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου που θα παρέχει τα αναγκαία εχέγγυα για την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών και τον προσήκοντα σεβασμό προς τα στελέχη και την προσφορά ενός εκάστου και γενικότερα στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Καλούμε την Ηγεσία να τολμήσει και σε αυτό τον τομέα, προβαίνοντας στις αναγκαίες αλλαγές για ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας που απαιτούν οι καιροί και οι συνθήκες, με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια επιλογής – ανάδειξης των στελεχών και εσωτερικών μεταβολών, χωρίς να συνθλίβεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ή να απαξιώνεται ο αστυνομικός θεσμός».

ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ. Οι μεταμεσονύκτιες αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. κλείνουν σε αυτή τη φάση έναν κύκλο που άνοιξε αμέσως μετά την αλλαγή στην πολιτική ηγεσία. Ομάδα ανώτατων αξιωματικών δεν είχε δει με καλό μάτι τις αλλαγές στη δομή της ΕΛ.ΑΣ. που επέφερε ο νόμος Δένδια, υποστηρίζοντας ότι προκαλούσε δυσλειτουργίες μεταξύ των υπηρεσιών. Η ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων από τον Β. Κικίλια ήταν η χρυσή ευκαιρία τους για να πιέσουν και να πείσουν για την αναγκαιότητα της επιστροφής ουσιαστικά στο προηγούμενο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης της ΕΛ.ΑΣ.