Ενταση επικράτησε στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου Κρήτης την Τρίτη όταν συγγενείς 78χρονης γυναίκας αντέδρασαν οργισμένοι στην απόφαση του δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερο τον 21χρονο βιαστή της. Η υπόθεση είχε γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα πριν από δύο χρόνια.

Η ποινή που επιβλήθηκε στον δράστη ήταν φυλάκιση επτά χρόνων, με αποτέλεσμα τον ανασταλτικό χαρακτήρα της μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.

Οταν οι συγγενείς της 78χρονης άκουσαν την ετυμηγορία του δικαστηρίου και συνειδητοποίησαν ότι ο 21χρονος θα αφεθεί ελεύθερος άρχισαν να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Στο στόχαστρο των παιδιών και των εγγονιών της άτυχης ηλικιωμένης βρέθηκαν τόσο ο 21χρονος όσο και ο δικηγόρος του. «Τη μάνα μου την έφαγε αυτός», φώναζε η κόρη του θύματος απευθυνόμενη στον δράστη ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τους αγανακτισμένους συγγενείς για να μην πλησιάσουν τον νεαρό.

Μάλιστα αποχωρώντας από την δικαστική αίθουσα, οι συγγενείς θέλησαν να προσεγγίσουν τα γραφεία των δικαστών προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση, όμως τους απέτρεψαν και πάλι οι αστυνομικοί.

Φυγαδεύτηκαν από πλαϊνή πόρτα

Στη δικαστική αίθουσα παρέμειναν οι γονείς, οι παππούδες και τα αδέρφια του 21χρονου, οι οποίοι φυγαδεύτηκαν από πλαϊνή πόρτα του δικαστικού μεγάρου για την αποφυγή επεισοδίων.

Οπως μεταδίδει το cretalive.gr, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου ομόφωνα έκρινε ένοχο τον 21χρονο για την πράξη του βιασμού, ενώ για την πράξη της ληστρικής εκβίασης η ετυμηγορία ήταν και πάλι ένοχος με τη διαφορά ότι μειοψήφησε ένα από τα μέλη του δικαστηρίου που υποστήριξε την αθωότητα του δράστη. Το δικαστήριο αναγνώρισε στον νεαρό ναυαγοσώστη το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 7 ετών.

Στον καταδικασθέντα επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης μετάβασής του στο Πετροκεφάλι (το χωριό του θύματος) και της συναναστροφής του με συγγενείς της 78χρονης.

Επίσης, είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και να παρακολουθεί πρόγραμμα ψυχικής υγείας στο Ηράκλειο για το οποίο θα συντάσσεται κάθε μήνα, έκθεση με την εξέλιξη του.

Επιπλέον θα πρέπει να καταβάλλει χρηματική εγγύηση 3.000 ευρώ μέχρι τις 23 Ιουλίου, ενώ του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του 21χρονου, επισημαίνοντας ότι από τη διαδικασία αποδείχθηκαν οι κατηγορίες σε βάρος του νεαρού, και κανένας από τους ισχυρισμούς του.

«Δεν έχω κάνει έγκλημα»

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο 21χρονος τα ξημερώματα της 18ης Νοεμβρίου 2012 μπήκε στο σπίτι της άτυχης ηλικιωμένης γυναίκας στο χωριό Πετροκεφάλι, απειλώντας την με μαχαίρι. Την ανάγκασε να του δώσει το πορτοφόλι της, το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των 5 ευρώ και στη συνέχεια την βίασε.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από τις αστυνομικές αρχές, 13 μήνες μετά το περιστατικό. Το γενετικό υλικό που είχε βρεθεί σε αντικείμενα στο σπίτι της 78χρονης, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα του εγκληματολογικού εργαστηρίου της Αθήνας, ανήκε στον 21χρονο.

«Δεν έχω κάνει έγκλημα. Αν έκανα λάθος ζητώ συγγνώμη από την οικογένεια» είπε απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο νεαρός, ο οποίος ήταν ψυχολογικά φορτισμένος και έκλεγε συνεχώς.

Παραδέχτηκε ότι έχει ηθική ευθύνη για όσα συνέβησαν και ότι όλα τα έκανε για τα χρήματα που του έδινε η ηλικιωμένη για να συνευρίσκονται. «Το ξέρω δεν ήταν σωστό αλλά είχα γλυκαθεί από τα χρήματα», είπε, προσθέτοντας ότι η ηλικιωμένη επιδίωξε τις μεταξύ τους συναντήσεις,

Υποστήριξε ότι συνευρέθηκαν πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2011. Στη συνέχεια έφυγε φαντάρος και όταν επέστρεψε συναντήθηκαν άλλες δύο φορές.

Την τελευταία φορά – όπως υποστήριξε – τον προσκάλεσε λέγοντάς του «θα σε περιμένω ό,τι ώρα και αν είναι και θα έχω ανοιχτό το παράθυρο». Ο ίδιος, όπως είπε, πήγε στις 2.30 τα ξημερώματα και της ξεκαθάρισε ότι έχει σοβαρή σχέση και ότι θέλει να σταματήσουν τις συνευρέσεις. Ισχυρίστηκε ότι η γυναίκα το αποδέχτηκε, του ζήτησε όμως να συνευρεθούν μια τελευταία φορά και του έδωσε χρήματα.

«Ηθελε να με εκδικηθεί»

Ο νεαρός είπε ότι η ηλικιωμένη ζήτησε να έχουν ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή και εκείνος θύμωσε, της πέταξε τα χρήματα και φεύγοντας την άκουσε να του λέει «αυτό θα το πληρώσεις». Την επομένη, αστυνομικοί τον βρήκαν και του ζήτησαν γενετικό υλικό, πρόσθεσε ο δράστης.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η ηλικιωμένη ήθελε να τον εκδικηθεί και να τον εκφοβίσει για να γυρίσει πίσω. Οταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου γιατί όλα αυτά δεν τα είπε στην ανάκριση ανέφερε ότι ντρεπόταν.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και κλινική ψυχολόγος που ανέφερε ότι σύμφωνα με την κρίση της, όσα είπε ο 21χρονος όντως συνέβησαν.

Μάλιστα, τόνισε ότι ο κατηγορούμενος δεν θεωρεί σεξουαλική πράξη αυτό που ισχυρίστηκε ότι συνέβαινε με την ηλικιωμένη, ενώ υποστήριξε ότι σίγουρα υπάρχει θέμα ψυχικής διαταραχής για τον 21χρονο καθώς όλα αυτά που έγιναν δεν είναι φυσιολογικά.

Η εισαγγελέας έδρας ήταν ιδιαίτερα επικριτική με την ψυχολόγο τονίζοντας ότι δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένα όσα είπε ο νεαρός χωρίς να έχει εικόνα της παθούσας.