Ξαφνική στροφή προκαλούν στο ζήτημα των μετεγγραφών οι σοβαρές διαφωνίες που διατυπώνουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων στις ρυθμίσεις τις οποίες σχεδιάζει και έχει προαναγγείλει ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ώστε περισσότεροι φοιτητές να αποκτήσουν το δικαίωμα να σπουδάσουν κοντά στο σπίτι τους. Το ενδεχόμενο να προσφερθεί το δικαίωμα μετεγγραφής σε ακόμη περισσότερους φοιτητές από το νέο ακαδημαϊκό έτος τούς βρίσκει αντίθετους. Οι πρυτάνεις επισημοποίησαν τη διαφωνία τους στην έκτακτη σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. Οι καθηγητές χαρακτήρισαν μεν θετικό το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας ήταν παρών στη σύνοδό τους, εντούτοις του μετέφεραν τις ενστάσεις τους για το θέμα.

Ως βασικό επιχείρημα προβάλλουν ότι μπορεί να επαναληφθεί αυτό που συνέβαινε και παλαιότερα, όταν λόγω των μετεγγραφών τα ιδρύματα στα μεγάλα αστικά κέντρα γέμιζαν ασφυκτικά. Ετσι, το εκπαιδευτικό έργο δυσκόλευε σημαντικά και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων αντιμετώπιζαν και οικονομικά προβλήματα. Αντίστοιχα, τα περιφερειακά ιδρύματα άδειαζαν από φοιτητές που μετεγγράφονταν στις μεγάλες πόλεις.

Το πρόβλημα ήταν εντονότερο στις δημοφιλείς σχολές των μεγάλων πόλεων, όπως οι Ιατρικές, οι Νομικές, οι Φιλολογικές, οι Πολυτεχνικές. Σχολές δηλαδή που παραδοσιακά δέχονταν μεγάλο αριθμό εισακτέων κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής μπορεί να περνούσε σε μια Νομική Σχολή της Θράκης αλλά έπαιρνε μετεγγραφή για τη Νομική της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Οι πρυτάνεις κινούνται στη λογική του υπάρχοντος νόμου –του περασμένου Μαΐου –θεωρώντας πως τους καλύπτει. Αυτός ο νόμος δίνει τη δυνατότητα μετεγγραφής στα παιδιά πολύτεκνων, τρίτεκνων ή εκείνων που καλύπτουν κοινωνικά κριτήρια (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες).

Στο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις τονίζουν πως η σύνοδος «θεωρεί ότι η οποιαδήποτε ρύθμιση περί μετεγγραφών δεν επιτρέπεται να θέτει σε κίνδυνο την ακαδημαϊκή αξιοπιστία και την ποιότητα των σπουδών. Οι μετεγγραφές σε συνδυασμό με τον αυθαίρετο ορισμό του αριθμού των εισακτέων από το υπουργείο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες των ιδρυμάτων θέτουν εκτός ελέγχου των διοικήσεων των πανεπιστημίων την ποιότητα των ακαδημαϊκών λειτουργιών».

Για το θέμα των μετεγγραφών, πάντως, αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση σήμερα ο υπουργός Παιδείας με το ποροεδρείο της συνόδου των πρυτάνεων. Αλλωστε ο κ. Λοβέρδος είχε τονίσει από την περασμένη εβδομάδα πως οι ρυθμίσεις θα εξειδικευτούν ύστερα από συζητήσεις με τα συντονιστικά των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου. Μέχρι στιγμής το υπουργείο δεν έχει οριστικοποιήσει ποιες ακριβώς θα είναι οι ρυθμίσεις του για τις μετεγγραφές. Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε μια πρώτη εικόνα του σχεδιασμού για τις μετεγγραφές στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις προτεραιότητες του υπουργείου. Είχε τονίσει ότι θα προστεθούν για τις μετεγγραφές διευρυμένα οικονομικά κριτήρια και η εφαρμογή τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Οπως είχε πει, θα αυξηθεί ο αριθμός αυτών που έχουν δικαίωμα να πάρουν μετεγγραφή. Το δικαίωμα, δηλαδή, θα επεκταθεί σε παιδιά οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή με γονείς ανέργους και απόρους.

Μάλιστα, θέλοντας να δώσει έμφαση στα οικονομικά προβλήματα, ο κ. Λοβέρδος είχε αναφέρει το παράδειγμα μιας οικογένειας δύο εκπαιδευτικών που μένουν στον Πειραιά και το ένα τους παιδί σπουδάζει στην Κρήτη και το άλλο στη Θεσσαλονίκη. «Βγαίνουν επειδή δηλώνουν 25.000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο; Σ’ αυτόν τον τομέα θέλουμε να βοηθήσουμε τις οικογένειες. Φεύγουμε από τα φορολογικά όρια των εισοδημάτων και πάμε στις πραγματικές ανάγκες» είχε πει.

Προχθές ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε την πρόθεσή του να προσφερθεί το δικαίωμα μετεγγραφής και σε άλλους φοιτητές. Μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ, είπε ότι «τον Μάιο ψηφίστηκε μια γενναιόδωρη διάταξη, την οποία θα προχωρήσω λίγο ακόμη. Θα το δούμε το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με αλλαγές στην παιδεία. Αυτή είναι μια παρέμβαση από αυτές που μπορούμε να κάνουμε».