Μαχαίρι στους «αριστούχους» δημοσίους υπαλλήλους φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο αναμένεται να τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται να μπει τέλος στο φαινόμενο κατά τις ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης να βαθμολογείται το σύνολο σχεδόν του προσωπικού με άριστα.

Μόνο το 25% των υπαλλήλων κάθε γενικής διεύθυνσης θα μπορεί στο εξής να συγκεντρώνει τη μέγιστη βαθμολόγηση στο πλαίσιο της αξιολόγησης, καθώς με το νέο σύστημα του νομοσχεδίου θα προβλεφθεί ποσόστωση για τον αριθμό υπαλλήλων που θα μπορούν να καταταγούν σε κάθε βαθμολογική κατηγορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν τρεις κατηγορίες και ειδικότερα οι «άριστοι», που θα είναι το 25% του προσωπικού, οι «μέτριοι», δηλαδή υπάλληλοι με ενδιάμεση βαθμολογία, την οποία θα μπορεί να λάβει το 60% των υπαλλήλων, και οι «μετεξεταστέοι», με τη χαμηλότερη απόδοση, όπου θα τοποθετείται ποσοστό 15%.

Η διαδικασία αξιολόγησης θα είναι καθοριστική το επόμενο διάστημα, με τους υπαλλήλους που θα εμφανίζουν χαμηλότερες βαθμολογίες στις εκθέσεις να έχουν αυξημένες πιθανότητες να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας ή ακόμη και να εξέλθουν οριστικά από το Δημόσιο.

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Παράλληλα θα υπάρξει πρόβλεψη βάσει της οποίας ο επικεφαλής κάθε γενικής διεύθυνσης θα αποφασίζει για τον τρόπο που θα μοιράζεται η ποσόστωση στις διευθύνσεις και στα τμήματα. Πρακτικά –όπως διευκρινίζουν –αυτό συνεπάγεται ότι οι υπάλληλοι δεν θα αξιολογούνται από την υψηλή στη χαμηλή βαθμολογία σε ποσοστά 25%, 60% και 15% ξεχωριστά σε κάθε τμήμα, αλλά συνολικά σε κάθε υπηρεσία.

Μπορεί δηλαδή κάποιο τμήμα να μη διαθέτει μεγάλο αριθμό υπαλλήλων αλλά να έχει κρίσιμες αρμοδιότητες, οπότε σε αυτό να επιτραπεί περισσότεροι υπάλληλοι –ακόμη και σε ποσοστό πάνω από 25% –να λάβουν υψηλότερη βαθμολογία. Αντιθέτως, κάποιο άλλο τμήμα με πολύ προσωπικό ενδέχεται να ασκεί υποδεέστερες αρμοδιότητες και να δοθεί κατεύθυνση οι υπάλληλοί του να περιοριστούν στις χαμηλότερες βαθμολογικές κατηγορίες.

«Στόχος με την πρόβλεψη αυτήν είναι να σταματήσει η πρακτική υπάλληλοι να επιλέγουν μετακίνηση στα μετόπισθεν, δηλαδή σε υπηρεσίες με μικρό φόρτο εργασίας», σχολιάζουν στελέχη του Δημοσίου, δεδομένου ότι –όπως επισημαίνουν –σε αυτές θα έχουν μικρότερη δυνατότητα να λάβουν καλή αξιολόγηση.

Πέρα από την καθιέρωση της ποσόστωσης, τα κριτήρια αξιολόγησης δεν θα μεταβληθούν ριζικά. Διαφοροποίηση θα υπάρξει ως προς τους αξιολογητές, καθώς στην περίπτωση των υπαλλήλων που δεν κατέχουν κάποια θέση ευθύνης ο τμηματάρχης τους δεν θα βαθμολογεί αλλά απλώς θα εισηγείται και στη συνέχεια η αξιολόγηση θα γίνεται από τον ανώτερό του διευθυντή.

Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ. Στις προωθούμενες ρυθμίσεις είχε προσφάτως αναφερθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οταν πήγα στο υπουργείο και ζήτησα στοιχεία διαπίστωσα ότι πρακτικά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν τον μέγιστο βαθμό στην αξιολόγηση», ανέφερε και πρόσθεσε: «Με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή θα υποχρεώσουμε τους αξιολογητές να ιεραρχήσουν τους υπαλλήλους τους, όπως οφείλουν. Δεν γίνεται να παίρνουν όλοι άριστα».

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πρόκειται για ένα μεταβατικό καθεστώς, ενώ στόχος είναι να θεσπιστεί το επόμενο διάστημα η οριστική διαδικασία αξιολόγησης, που θα στηρίζεται σε σαφή κριτήρια για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, ανάλογα με την υπηρεσία και την καθιέρωση περιγραμμάτων θέσης.