Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, με λεπτομέρειες που σοκάρουν, έδωσαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη τα δύο πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής, που έσπασαν την ομερτά και κατέθεσαν χωρίς να αποκαλύψουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους στη Δικαιοσύνη.

Οι μάρτυρες αυτοί, που για λόγους ασφαλείας έχουν τεθεί σε πρόγραμμα προστασίας, μίλησαν στον αντεισαγγελέα ακόμα και για ανήλικους στρατολόγους, για κρυμμένο βαρύ οπλισμό, αλλά και για μαύρα χρήματα που κατέληγαν στα ταμεία της Χρυσής Αυγής.

Οι δικαστικές Αρχές θεωρούν ότι οι δικές τους μαρτυρίες είναι πολύ σημαντικές, καθώς δείχνουν όλο το εύρος της δομής και λειτουργίας της οργάνωσης, από τη βάση μέχρι την κορυφή της, ενώ η υπεράσπιση αμφισβητεί ευθέως την αξιοπιστία των συγκεκριμένων καταθέσεων.

Η μία μάρτυρας εντάχθηκε, όπως λέει, στην οργάνωση μέσω facebook και στην κατάθεσή της κάνει λόγο για στρατολόγηση από έναν «ανήλικο ο οποίος έχει άριστες γνώσεις ιστορίας», ενώ ρόλο ιδεολογικού καθοδηγητή φέρεται ότι είχε αναλάβει μια γυναίκα από την Αλβανία.

«Με το πέρασμα του χρόνου κατάλαβα ότι δεν πρόκειται για ένα απλό κόμμα, αλλά για μια οργάνωση που στόχευε στη βία, και όχι απλή βία. Αυτοί ήταν αποφασισμένοι ακόμα να αφαιρέσουν και ζωές αν θεωρούσαν ότι το θύμα ήταν αντίπαλός τους», λέει χαρακτηριστικά ένα από τα πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής.

Οσο για τις εντολές αυτές, όπως αναφέρει, «δίνονταν συνήθως με μηνύματα και πάντα στο τέλος υπήρχε η εντολή “διαγράψτε το μήνυμα”».

Το σημείο μηδέν για τον έναν μάρτυρα ήταν η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ η δεύτερη μάρτυρας είχε αποχωρήσει νωρίτερα, όπως λέει, όταν έμαθε ότι άλλα μέλη πήγαν να ρίξουν με τα όπλα και είδαν δύο Πακιστανούς. «Ο ένας πρόλαβε και τους ξέφυγε», κατά την περιγραφή της, «τον άλλον τον τσάκισαν στο ξύλο και τον κλώτσαγαν στο κεφάλι του. Οπως μας είπαν, “χτύπαγαν πέναλτι”»τους αλλοδαπούς τους έδιναν κάποιο χαρτζηλίκι ή και ρούχα, τα οποία αυτοί τα πούλαγαν και ένα ποσοστό που έφτανε το 90% από τις πωλήσεις το έδιναν στη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Είναι λοιπόν μύθος ότι όλοι οι αλλοδαποί ήταν στο στόχαστρο της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο παζάρι του Πειραιά και του Σχιστού, όπου αλλοδαποί πουλάνε τα πιο πάνω προϊόντα που έχουν πάρει από τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, όχι μόνο δεν τους πειράζει κανένας αλλά αντίθετα τους προστατεύουν από τυχόν ενοχλήσεις άλλων.

Επίσης μύθος είναι και το δήθεν εθνικιστικό αφού, απ’ όσο ξέρω, υπάρχει βουλευτής της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ με αλβανική καταγωγή.

Ως προς τη δομή και τη λειτουργία της οργάνωσης έχω να πω τα εξής: Σε κάθε τοπική οργάνωση υπάρχουν δύο πυρήνες που αποτελούνται από πέντε άτομα ο καθένας. Ο ένας πυρήνας είναι ο λεγόμενος «ανοιχτός πυρήνας» και ο άλλος ο «κλειστός». Στους πυρήνες υπάρχουν τα υψηλόβαθμα και καθοδηγητικά στελέχη. Στον «κλειστό» πυρήνα είναι τα ανώτατα στελέχη και εκεί μέσα συζητιούνται όλα τα θέματα, όπως αν θα γίνει έφοδος, ποιοι είναι οι στόχοι, πότε θα γίνει, ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν κ.λπ. Αυτοί οι πέντε του «κλειστού» πυρήνα δίνουν λόγο μόνο στο βουλευτή της περιοχής, ο οποίος λαμβάνει την τελική απόφαση και δίνει τη σχετική εντολή. Στον «κλειστό» πυρήνα δεν μπαίνει οποιοσδήποτε αλλά μόνο επίλεκτα και πολύ έμπιστα στελέχη. Όσα λένε και αποφασίζουν μεταξύ τους, δεν τα ξέρει κανένας άλλος εκτός από τον ανώτερο ιεραρχικά.

Στον λεγόμενο «ανοιχτό» πυρήνα συμμετέχουν ουσιαστικά τα δόκιμα μέλη, δηλαδή πρόκειται για ένα δοκιμαστικό στάδιο, στο οποίο μπορεί να είναι αρχικά υποψήφιοι ακόμα και 50 άτομα, αλλά μόνο πέντε από αυτά θα επιλεγούν για τον «ανοιχτό» πυρήνα και από ‘κει οι πιο κατάλληλοι και οι πιο έμπιστοι αναλαμβάνουν θέση στον «κλειστό» πυρήνα. Τα άτομα του «κλειστού» πυρήνα είναι πλέον οι ιεράρχες της κάθε τοπικής οργάνωσης. Τα μηνύματα με τα οποία δίνονται οι τελικές εντολές προς τα μέλη για την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί όπως πιο πάνω ανέφερα, δίνονται από τον επικεφαλής του Περάματος.

Εκτός από τα 20 ευρώ που δίναμε για εγγραφή στο κόμμα πληρώναμε και 5 ευρώ ο καθένας για να συμμετάσχουμε στις λεγόμενες «εκδρομές», όπως και έκτακτες συνδρομές διαφόρων ποσών (2, 3, 3, 5 ευρώ). Δυστυχώς όμως για τα μέλη η συμμετοχή στην εκδρομή και η έκτακτη συνδρομή ήταν υποχρεωτική κι έτσι κατάλαβα ότι τελικά όχι μόνο δεν με βοήθησαν, αλλά από εμένα κι απ’ τα άλλα μέλη κέρδιζαν χρήματα.

Μετά από όλα αυτά που έζησα επί ένα χρόνο από κοντά κατηγορηματικά λέω ότι το σύνθημα «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» δεν είναι τυχαίο. Δηλαδή πρόκειται για οργάνωση με εγκληματικούς σκοπούς, που έχει οργανωθεί γι’ αυτό το σκοπό, επιδιώκει τη σύγκρουση με όσους θεωρεί αντιπάλους της ή εχθρούς της, η τιμή αφορά δήθεν στην εντιμότητά τους και η Χρυσή Αυγή ο σχηματισμός μέσα από τον οποίο θα επιτευχθούν όλα αυτά.

Εδώ και 2-3 μήνες άρχισα σταδιακά να αραιώνω την παρουσία μου στα γραφεία τους και τελικά μετά τη δολοφονία του Φύσσα αποφάσισα να διακόψω οριστικά κάθε επαφή με αυτή την οργάνωση και μάλιστα έσκισα και έκαψα τη μπλούζα και το τζόκερ που φορούσα της τοπικής οργάνωσης, γιατί εγώ δεν μπορούσα να συμμετέχω σε βάναυσες εκδηλώσεις ακόμα και εναντίον της ζωής των άλλων ανθρώπων.

Προσθέτω ότι κατά το διάστημα που είχα αραιώσει τις επαφές δέχθηκα οχλήσεις και τηλεφωνικές απειλές από διάφορα άτομα με τις οποίες απειλούσαν εμένα και την οικογένειά μου σε περίπτωση που διακόψω μαζί τους. Ξέχασα να αναφέρω πιο πάνω ότι όποιος τολμούσε να διαμαρτυρηθεί ή να εκφράσει κάποιο παράπονο δερνόταν ανηλεώς. Είναι εύκολο να ενταχθείς στην οργάνωση αλλά μάλλον ακατόρθωτο να αποχωρήσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θέλουν να διαρρεύσουν προς τα έξω τις όποιες πληροφορίες είχαν από το εσωτερικό της οργάνωσης.

Άλλο τίποτα δεν έχω να προσθέσω. Αναγνώσθηκε, βεβαιώθηκε και υπογράφεται.

Στην Αθήνα και στο κατάστημα του Αρείου Πάγου, σήμερα 24 του μήνα Σεπτεμβρίου του έτους 2013 ημέρα Τρίτη και ώρα 14.00 παρουσιάστηκε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη και τη Γραμματέα Ευγενία Θεοδωροπούλου ο…….., κάτοικος………….. οδός …………. αρ……, τηλ……………, γεν……….και το επάγγελμά του είναι……….., Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος. Με στοιχεία αστυνομικής ταυτότητας……………….

Ορκίσθηκε, κατά τα άρθρα 218 και 219 του Κ.Ποιν.Δικ ————————- αφού έβαλε το δεξί χέρι του στο Ιερό Ευαγγέλιο και κατέθεσε τα ακόλουθα: Γεννήθηκα στην Ηλιούπολη Αττικής και μετά από τα Πετράλωνα και το Μαρούσι τελικά κατέληξα με την οικογένειά μου πριν από 7 χρόνια στο σπίτι που μένω σήμερα στις Εργατικές Κατοικίες στη Δραπετσώνα. Αντιμετώπιζα πρόβλημα απασχόλησης, δηλαδή είχα οικογένεια και 2 παιδιά και φυσικά και τη σύζυγο, και είχα όπως καταλαβαίνετε μεγάλες οικονομικές ανάγκες. Ένας γνωστός μου στη Νίκαια, πριν ένα χρόνο, στον οποίο είχα εκμυστηρευτεί το πρόβλημά μου, μου υπέδειξε να απευθυνθώ στην τοπική οργάνωση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ του Πειραιά, λέγοντάς μου ότι θα με βοηθήσουν από δουλειά και ό,τι άλλο χρειαζόμουν. Όπως ήμουν απελπισμένος και αφού το συζήτησα με τη γυναίκα μου πήγα πράγματι στην πιο πάνω τοπική οργάνωση. Σημειώνω ότι ο πιο πάνω γνωστός ήταν και είναι ακόμα μέλος στην τοπική της Νίκαιας.
Αφού μπήκα στο εσωτερικό των γραφείων όπου υπήρχαν ιδιαίτερα μέτρα φύλαξης (σωματοφύλακες, έλεγχος ταυτότητας), με υποδέχθηκε ο γενικός γραμματέας, που το όνομά του είναι Μάκης, δίπλα στον οποίο, εν είδει σωματοφυλάκων, υπήρχαν τρία άτομα. Αφού μου πήραν τα στοιχεία ταυτότητας, με ρώτησε ο Μάκης αν θέλω να γίνω ενεργό μέλος της οργάνωσης. Εγώ χωρίς να γνωρίζω τι σημαίνει ενεργό μέλος απάντησα καταφατικά. Εγώ βέβαια είχα την εντύπωση ότι το ενεργό μέλος ήταν αυτοί οι οποίοι πηγαίνουν στις συγκεντρώσεις για να ζητωκραυγάσουν τους ομιλητές, στις πορείες και όπου αλλού θα υπήρχε εκδήλωση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, όπως στις Θερμοπύλες, στο Μελιγαλά και αλλού όπου και εγώ συμμετείχα κρατώντας μια σημαία.
Εγώ ούτε διανοήθηκα ποτέ ότι σ’ αυτές τις εκδηλώσεις θα υπήρχαν βιαιοπραγίες, άλλωστε παρά τις διαστάσεις μου που είναι εμφανείς δεν έχω πειράξει μέχρι σήμερα μυρμήγκι. Με το πέρασμα του χρόνου κατάλαβα ότι δεν επρόκειτο για ένα απλό κόμμα αλλά για μια οργάνωση που στόχευε στη βία. Κι όχι απλή βία αλλά αυτοί ήταν αποφασισμένοι ακόμα να αφαιρέσουν και ζωές αν θεωρούσαν ότι το θύμα ήταν αντίπαλός τους. Στις συγκεντρώσεις που ήταν κάθε Τρίτη και Παρασκευή (Δευτέρα και Πέμπτη ήταν στη Νίκαια) γινόταν πλύση εγκεφάλου από τα ανώτερα στελέχη ότι μόνο η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι η υγιής δύναμη του τόπου που μπορούσε να σώσει τον τόπο, ενώ όλοι οι άλλοι (κόμματα, βουλευτές, δημοσιογράφοι, λοιπές εξουσίες του κράτους) ήταν προδότες, αλήτες, αδελφές.

Υπήρχε στρατιωτική οργάνωση και εκπαίδευση στη Μάνδρα και Μαλακάσα. Να σημειώσω ότι επέλεγαν σωματώδεις τύπους και κατά προτίμηση αυτούς που είχαν γνώσεις πολεμικών τεχνών. Όσοι είχαν γνωριμίες μέσα στην οργάνωση δεν πέρναγαν από εκπαίδευση, που ήταν ιδιαίτερα σκληρή και μάλιστα εγώ δεν μπορώ να ξεχάσω τις κλωτσιές που έφαγα στο κεφάλι και κυκλοφορούσα με πρησμένο αυχένα. Πιθανολογώ ότι κατέχουν όπλα χωρίς άδεια, μέσα στα γραφεία των οργανώσεων φροντίζουν να μην υπάρχουν όπλα, αλλά μόνο ρόπαλα και κανένα μαχαίρι, ενώ θεωρώ ότι ο μεγάλος οπλισμός φυλάσσεται καλά σε αποθήκες που βρίσκονται σε άγνωστη τοποθεσία.

Οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς και Έλληνες ήταν προγραμματισμένες και δεν ήταν τυχαίες. Οι εντολές δίνονταν συνήθως με μηνύματα και πάντα στο τέλος υπήρχε η εντολή «διαγράψτε το μήνυμα». Με τις εντολές αυτές κινητοποιούσαν τα λεγόμενα τάγματα εφόδου για να φέρουν σε πέρας την αποστολή κι όταν λέμε αποστολή εννοούμε άγριους ξυλοδαρμούς με σκοπό ή να φρονηματίσουν κάποιους απείθαρχους Έλληνες ή να εκφοβίσουν αλλοδαπούς που μπλεκόντουσαν στα πόδια τους. Κι αυτό το λέω γιατί κατά βάση