Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 17:49 στην περιοχή της Φθιώτιδας. Λίγα λεπτά αργότερα, και συγκεκριμένα στις 18:01, ακολούθησε και δεύτερη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ.

Όπως έγινε γνωστό από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο των σεισμών εντοπίζεται στα 23 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αταλάντης, ενώ το εστιακό τους βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και στην Αθήνα.

Στις αρχές Αυγούστου η περιοχή είχε «κουνηθεί» από συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις, ενώ ζημιές είχαν καταγραφεί από τα συνεργεία της Περιφέρειας σε δεκάδες σπίτια, κυρίως παλιές οικίες χωριών.

«Η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι «οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί».

Όπως επισήμανε, «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ολοκληρωθεί και τόσο η Πολιτεία, όσο και οι πολίτες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που υπέστησαν βλάβες από τις σημερινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις», υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος

«Πρόκειται για μια ισχυρή σεισμική ακολουθία από την ίδια περιοχή που στις 7 Αυγούστου είχε δώσει σεισμό 5,1 Ρίχτερ» σημειώνει και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Μάλιστα ο ίδιος χαρακτηρίζει «ασυνήθιστη» αυτή την ισχυρή σεισμική ακολουθία καθώς όπως διαπιστώνει «το συγκεκριμένο ρήγμα όπως αρχικά είχαμε ως σεισμολόγοι εκτιμήσει έχει αρκετή ενέργεια.

»Μέχρι σήμερα εκτός από το αρχικό 5,1 στις 7 Αυγούστου έχει δώσει αρκετούς σεισμούς 4,9 Ρίχτερ, 4,8 Ρίχτερ και άλλους μικρότερους πάνω από 4 Ρίχτερ. Περίπου 40 μέρες μετά από 5,1 Ρίχτερ δεν μπορούμε να θεωρήσουμε φυσιολογικό ότι το συγκεκριμένο επίκεντρο στην περιοχή της Αμφίκλειας δίνει σεισμούς 4,8 αρχικά και 4,5… Έχει συσσωρευτεί πολλή ενέργεια στην περιοχή» τονίζει χαρακτηριστικά.

Οι δύο σεισμικές δονήσεις έβγαλαν και πάλι στο δρόμο τους κατοίκους οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ακόμη και σε σπίτια τα οποία δεν είχαν πληγεί από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις πριν ένα – ενάμιση περίπου μήνα τώρα ο εγκέλαδος έχει αφήσει τα αποτυπώματά του.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καμμένων Βούρλων Ταξιάρχη Φακίρη που βρέθηκε από τις πρώτες στιγμές στο χωριό Ρεγγίνι «υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια όπως επίσης και στην εκκλησία στο Ρεγγίνι. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και δεν θέλει να μπει στα σπίτια του ακόμη και για να διαπιστώσει πιθανές εσωτερικές ζημιές».

«Τούτες οι νέες σεισμικές δονήσεις αποτελειώσαν τα τραυματισμένα σπίτια» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Δρυμαίας Βασίλης Μανδώνης ο οποίος όπως περιγράφει «ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και βλέπει σπίτια με πολλές ρωγμές. Ακόμη ρωγμές, πολύ μεγαλύτερες έχει και η εκκλησία».